香港龜友論壇

樓主: 花王
打印 上一主題 下一主題

有冇c兄, 中意浸水仙過年

樓主
回復 花王 的帖子

我都是自己浸自己介的,,,但請教一下,企頭唔係二十日左右就夠了嗎?難道我記錢了。。。。
回復

沙發
回復 花王 的帖子

師兄,過左聖誕節才去買水仙,跟住31号才開始浸,你覺得OK嗎.....我隔左一年,全部忘記晒
回復

板凳
回復 花王 的帖子

挑選方面我就識的了,多謝師兄先.......至於時間,今年會過了年才立春,所以我諗過年應該會較冷,經你提一提,我都係在聖誕節開始浸好了,....水仙方面我買開12頭一箱的,我要浸四盤,所以要買好多....其實師兄,你覺得是否水仙頭越大是否真的比較好呢,因我年年都買大的貴的,真係好重皮
回復

地板
回復 花王 的帖子

好,多謝師兄意見先,,,,,,,到時影相大家分享一下.....我今年都試下玩蟹爪,但都只是初學而已,所以只是試驗階段,因以前跟個做幾十年花王的師父學的,點知學得一半佢就,所以得半桶水
回復

回復 花王 的帖子

好,多謝意見先.....
回復

回復 花王 的帖子

正確,束支,唔好俾佢高和生多餘的支節,一出便剪就可以的了。。。。至於參展,我自己無出自己名義,我朋友借了三盤去,有一盤羅漢松和一盤很少有的白花紫薇,還有一盤黃楊,全都很大盤的,你睇睇見唔見到吧
回復