香港龜友論壇

查看: 3656|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

靈機一觸DIY整圍欄

樓主
ryanfung11 發表於 2012-10-30 00:39
材料:兩塊舖地既膠($17.9一塊,tol:35.8)

支持DIY
回復

沙發
ryanfung11 發表於 2012-10-30 00:42
多謝支持~

其實動動腦....幾百蚊濾筒都唔洗......要幾大有幾大  哈哈
回復

板凳
Charleslegeo 發表於 2012-10-30 09:06
DIY 還 DIY ,小心巿面一般既膠產品會釋放毒性,水族用膠材料性質唔同
建議採用天然物料 ...

其實基本上所有都有有毒物質,只係含量多與小!!   一般大多數都會符合Rohs標準!

除左D醫療級或食物級數既膠料係冇毒性之外!!  (如不含PVC 和PU)
回復

地板
Charleslegeo 發表於 2012-10-30 14:10
按你意思,不同塑膠產品以不同物料制造
故地板同膠樽既成份有很大不同,因為生產者不會考慮到地板會用來 ...

理論就是這樣!!

不過大多數我地日常接觸既膠製品,唔係PVC 就係PP,再唔係就係PU!!

基本上都接觸左有害物質咁多年..唔需要太擔心既,ROHS標準大約係03年先開始實行!!

而家D制品既毒素含量都好低的了,而且有部份國家都已經要求唔再用PVC作為原料生產,改用如TPU呢類既膠料
回復

Charleslegeo 發表於 2012-10-30 15:31
大佬,按常理都冇理由將一件物件既用途有太大改變架
而且而家好多產品都係強國制造,你又點肯定佢用安全 ...

當然啦!!  

你唔好搞錯先!! 強國製造有問題係加工方法既問題! 和原材料本身有冇毒係兩回事!

中國比較常用既奇美,全部都有第三方公司SGS既測試報告!!  證明符合Rohs和Reach既標準。

呢D都係塑膠行業既基礎資訊!! 所以師兄你就無謂質疑了!!

或者你都可以去睇下有關原材料既資訊!
http://www.chimeicorp.com/tw/default.asp?lang=TW
回復

ryanfung11 發表於 2012-10-30 19:16
真係好pro,Ching係咪工作上有對塑膠相關既資訊呢?

其實一D都唔Pro,只係之前做野會接觸到。

講Pro個D工程師,係講緊膠料既流動性,落幾多翻打料,點樣溝料.....成型時既熱壓和溫度

我所知道既都只係面個層...底個層都仍然學習中!!
回復