香港龜友論壇

查看: 7355|回復: 50
打印 上一主題 下一主題

exo terra 200 uvb 燈用後感

樓主

exo terra 200 uvb 26w只用了兩個月佢其uvb衰減了一半,zoomed比佢穩定衰減無exo terra咁快,現時我個exo terra 200 uvb 26w連一個zoomed mini uvb 13w都不如,如有solarmeter or uvb meter 啲師兄可以試吓.
zoomed uvb 10.0 26w 横向發出的uvb比直立用deep dome強好多。

最後是exo terra 啲燈正如燈神waiman所講是垃圾!對此燈感到非常失望!

評分

參與人數 3威望 +12 收起 理由
Puiki + 1 多謝分享
權強 + 1 這種貼好快沉底...
啊橙 + 10 多謝分享

查看全部評分

Healthy 發表於 2013-10-18 23:54
thanks ching. 請教zoomed 10.0 13w的極限是?thanks a lot

15cm.               
回復

waiman 發表於 2013-10-19 12:01
各牌子是會有差異的. Zoomed 10.0 26w是極限20cm, 其它牌子基本的10.0 26w也基本是20-25cm, 但Hagen Exo- ...

thanks ching. 請教zoomed 10.0 13w的極限是?thanks a lot
回復

Healthy 發表於 2013-10-18 22:23
thx.waiman ching.  no need to consider the brand and strength of the uvb bulb? thx again.

各牌子是會有差異的. Zoomed 10.0 26w是極限20cm, 其它牌子基本的10.0 26w也基本是20-25cm, 但Hagen Exo-Terra Repti-Glo 10.0 26w是15cm.

回復

waiman 發表於 2013-10-19 01:53
給任何龜都一樣, 極限是20cm, 到了20cm以下, 燈的UVI能造成細胞的傷害, 所以用22cm. ...

thx.waiman ching.  no need to consider the brand and strength of the uvb bulb? thx again.
回復

Healthy 發表於 2013-10-18 03:45
水龜 --最低都是22cm高???

給任何龜都一樣, 極限是20cm, 到了20cm以下, 燈的UVI能造成細胞的傷害, 所以用22cm.
回復

回復 waiman 的帖子

noted with thx
回復

Thank you for sharing
回復

waiman 發表於 2013-10-18 14:23
只要你非喂肉食做主食, 則用任何箱, 也是純素食型陸龜箱中的燈.
夠唔夠UVB在於燈的強度, 不過在3個月後,  ...

水龜 --最低都是22cm高???
回復

colala 發表於 2013-10-17 20:10

非常非常多謝師兄的答覆

只要你非喂肉食做主食, 則用任何箱, 也是純素食型陸龜箱中的燈.
夠唔夠UVB在於燈的強度, 不過在3個月後, 你可降低燈的高度來提高UVB, 最低是用22cm高.
回復

非常非常多謝師兄的答覆
"兩個月後就唔多夠UVB啦"
其實我的不是"純素食型陸龜箱中的燈",而是"箱龜"用的胶箱,我的setting如下:-
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=89657
請問這個setting, 是否都係"兩個月後就唔多夠UVB啦"?
回復

colala 發表於 2013-10-17 09:24

ching, 現在用了5個月zoom uvb 5.0 個膽配deep doom頂直掛式,朝9晚5,每日8個鐘,借 ...

純素食型陸龜箱中的燈, UVB最低強度數值是要有25uw/cm2, 理想值是50-90uw/cm2.

Zoomed uvb 5.0配deep doom, 30cm = UVB 30uw/cm2. 每月會哀退2uw/cm2, 兩個月後就唔多夠UVB啦.

你可參考一下, 這是我在12月份測試的, 室外直射陽光各時段UVB的強度:

08:00am UVB 25 uw/cm2
08:30am UVB 50 uw/cm2
09:00am UVB 75 uw/cm2
09:30am UVB 100 uw/cm2
10:00am UVB 125 uw/cm2
10:30am UVB 135 uw/cm2
11:00am UVB 150 uw/cm2
11:30am UVB 160 uw/cm2
12:00pm UVB 175 uw/cm2
12:30pm UVB 160 uw/cm2
01:00pm UVB 145 uw/cm2
01:30pm UVB 125 uw/cm2
02:00pm UVB 105 uw/cm2
02:30pm UVB 90 uw/cm2
03:00pm UVB 75 uw/cm2
03:30pm UVB 60 uw/cm2
04:00pm UVB 25 uw/cm2
04:30pm UVB 15 uw/cm2
05:00pm UVB 8 uw/cm2

回復

ching, 現在用了5個月zoom uvb 5.0 個膽配deep doom頂直掛式,朝9晚5,每日8個鐘,借問声,一般來講,係唔係可以用一年?
回復

原來燈都好多學問
回復

Thank you for sharing
回復

thats why, base on your comment I buy some Lucky Reptile Bright Sun 35,50 70w金鹵UVB燈
回復

Hata 發表於 2013-6-23 21:51
我是講緊Exo Terra個牌子做出來啲燈是垃圾,佢地都無心去做好一支燈!!

現時階段, 絕大部份UVB燈廠都係有心無力, 包括連全球第一大廠Zoomed, 亦完全冇能力去做好一支UVB燈.
因為UVB燈廠係靠UV螢粉, UV螢粉係化工廠既事, UVB燈廠係完全唔識既, 化工廠冇研發出UVB波段正確又不含有害波段既新UV螢粉之時, UVB燈廠喊救命都冇用.

至於造工品質方面, Hagen係比較差, 因為佢從一開始至今, 都係係西方打低價市場的定位, 大件夾底食為主.
回復

waiman 發表於 2013-6-24 06:01
我之前話Exo Terra燈是垃圾, 並不包括其新燈Exo Terra 200.

對於你支Exo Terra 200, 哀老方面, 我係保持 ...

我是講緊Exo Terra個牌子做出來啲燈是垃圾,佢地都無心去做好一支燈!!
回復

climbv35907 發表於 2013-4-20 22:01
回復 Hata 的帖子

好耐無見過 燈神waiman ......

為了成立一家Dropship公司做無本生意, 我去了歐州很多個月, 搞到上了軌道我才在21號回到家, 當中我一直未上過任何BBS.
回復

Hata 發表於 2013-4-20 20:50
exo terra 200 uvb 26w只用了兩個月佢其uvb衰減了一半,zoomed比佢穩定衰減無exo terra咁快,現時我個exo t ...

我之前話Exo Terra燈是垃圾, 並不包括其新燈Exo Terra 200.

對於你支Exo Terra 200, 哀老方面, 我係保持觀望態度, 有冇可能只係個別現像呢?

剛去了Exo Terra站查看, 看到他終於亦在美國發售了其新版燈Exo Terra Reptile 100, 150 200, 我細看了一下它公佈的數據圖, 然後大感失望, 真是個垃圾燈啊, 其新版燈比其舊版還更垃圾!!!:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=79695&extra=
回復