香港龜友論壇

查看: 1308|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

各位養過八角既C兄請入

樓主
小弟係新手,第一次養龜!想從八角開始!!
我都有爬過文,我打算用水苔或無底材飼養,是不是打小小水到腰到就可以???長期在水中可以嗎?
之後餵食方面完全沒有概念,想請C 兄指教一下!!!
希望大家接納~
沙發
seamus 發表於 2011-8-14 16:08
小弟係新手,第一次養龜!想從八角開始!!
我都有爬過文,我打算用水苔或無底材飼養,是不是打小小水到腰到就可 ...

底材方面泥 ,
椰泥無菌腐植泥揀, 通常師兄們都係用無菌腐植泥,因為椰泥較鬆,同埋個別幾位師兄話龜隻曾經誤食
椰泥
買返黎 開水發大舊泥佢就ok,詳細效果唔清楚因為我未用過
無菌腐植泥
可以先將d泥整濕,再哂乾,咁就可以令泥硬身d,比較好養,
吸臭方面,其實一般,但建議可以鋪幾包竹炭係底,再放泥鋪係表面,就吸臭既功效就會大些少,一般植物店都有得賣
水苔
未用過唔太清楚,價錢比泥貴
仲有一個選擇就係無底材
優點,唔會生野,簡單,易清潔,,排泄物易見
缺點,會臭少少

setting方面其實都好簡單
溫度計, 山洞(可以唔洗),水盆(浸水/飲水用)
最簡單已經ok了~
食物方面
因為八角多為野生龜種,開口方面係有少少困難,當然睇你彩數啦
可能一買返去就食野,亦有可能成個月都唔開口都唔出奇
八角其實可以食好多野
命脈龜糧,蕉(熟透),番茄(熟透),小鼠(聽聞營養好高)http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=8777&extra=page%3D1
呢個係我既八角+setting 可以參考下, 呢個setting已經係最簡單
大至上係咁..希望幫到你啦~~~~~

回復

板凳
R哥做老師鳥 話時話你隻囡食過老鼠仔未?
回復

地板
frankie118 發表於 2011-8-14 16:46
R哥做老師鳥 話時話你隻囡食過老鼠仔未?

未=.=
唔敢餵....
回復

R之迷 發表於 2011-8-14 16:49
未=.=
唔敢餵....

點解-口-??
回復

frankie118 發表於 2011-8-14 17:42
點解-口-??

隻鼠慘叫
唔忍心=(
回復

多謝你既意見~你個setting唔錯呀!藍色果快咩黎嫁???
回復

seamus 發表於 2011-8-14 18:30
多謝你既意見~你個setting唔錯呀!藍色果快咩黎嫁???

果塊係軟墊黎
用黎吸佢d尿+屎
方便清洗
唔洗下下柯落報紙度要成日換
回復

哦~你有無用保溫既工具?因為你說有溫度計!通常保溫都係打燈吧!
如果長期在水中有沒問題?
回復