香港龜友論壇

查看: 8652|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

澄清我同西人ip一樣事宜!求版主進入

關閉 [複製鏈接]
樓主
有關版主話我ip一樣既一件事 就此事 我已經揾返我既手機網路供應商
(one 2 frxx)! 佢地話一般user用流動上網係沒有特定的ip
換言之即刻話我每次用手機上網 都會有可能出現不同的ip
如果大家相同網絡的話 係有可能出現相同ip情況
因為ip係跟網路公司發出 而使用者/顧客係不會獲發一個專屬ip
所以版主所貼出既ip號碼 並不代表本人 個號碼係所有同我同一個電話供應商都有機會出現
所以版主貼出我開帳號時既ip同西人一樣 絕對唔等於我係佢
我而用同一部手機 開一個新帳號 隨時都可以出現第二個新既ip號碼
資料來源 one 2 frxx 技術支援部 大家唔信可以去查詢一下
沙發
我唔係話版主處理手法有錯
ip地址的確一樣 大家都見到 包括我自己見到都呆左一呆
但我的確唔係西人分身 所以唯有自己查詢 力證清白
如果我係分身 我比人踢爆 一早潛水 我做咩仲要搞咁多野?
但我覺得真係好冤枉 所以立刻去揾手機網路供應商尋求答案

做得好  發表於 2011-10-28 12:40
m.3
努力求証, 值得欣賞! 我信你!  發表於 2011-10-28 11:48
回復

板凳
真又好假又好~"~ 今晚都係等食睇SHOW嫁喇!!

你覺得仲有人信咩@@"??
回復

地板
你唔信可以去揾返 該公司既技術支援部
無謂係到留言中傷
回復

回復 緣起緣滅 的帖子

咁你要收返果句,叫板主問良心的說話....其實你唔講到問良心,我都唔會理你地,,,,現在知道我們無屈你就得了
回復

清者自清!
我沒意見鳥

講系咁講, 但我地都知呢個世界, 唔澄唔清的.  發表於 2011-10-28 12:42
回復

支持力求真相,又一次証明世事無絕對
回復

火水. 發表於 2011-10-28 11:49
回復 緣起緣滅 的帖子

咁你要收返果句,叫板主問良心的說話....其實你唔講到問良心,我都唔會理你地,,,,現在 ...

因小弟只看到該版主 講我同佢係同一人
沒看到後頁佢有貼相才出言冒犯 小弟在此向該版主道歉
sorry
回復

ashbone 發表於 2011-10-28 12:13
支持力求真相,又一次証明世事無絕對

thx bro
可以理解既 的確ip係一樣 難怪大家誤會
我自己起初見到都覺得好震驚
但現今科技先進 上網再不是以往固定在家用電腦 用指定和固定的上網線來上網 出現手機上網是流動沒固定
因而ip亦沒固定 都是由手機商因應而發出
回復

回復 緣起緣滅 的帖子

支持, ISP都經常換倒同一個IP.  我Uncle都用我屋企同一個電腦or IP注冊, 有咩問題?  
回復

緣起緣滅 發表於 2011-10-28 12:30
thx bro
可以理解既 的確ip係一樣 難怪大家誤會
我自己起初見到都覺得好震驚

事情發展到樓主被人誤會,有点替你不值。
回復

回復 緣起緣滅 的帖子

Ching, 我同意你講法,我問過IT嘅人,網絡供應商有可能比一個相同的IP address 比客,有可能西人兄住係的同區或同村都5定。
回復

Johannchan 發表於 2011-10-28 12:38
回復 緣起緣滅 的帖子

支持, 其實同一個公司, 同一個Wifi, 同一個Starbucks wifi, 同一個圖書館, 都係一樣 ...

有人明白 果種感覺難以筆墨形容
thx!!
回復

ashbone 發表於 2011-10-28 12:39
事情發展到樓主被人誤會,有点替你不值。

我當初都係因為替人不值
才種下此禍根....
回復

回復 火水. 的帖子

講經咩你 你地板主 威晒啦 唔夠人講就del人地個post 你地你中峰教會既教友 一定幫住佢嫁啦 講比你知 我就係我 我唔洗用其他ac去講說話 我係邪教 你地點講就點講 呢個論壇無道理可言 真係晒氣 失望 明明人地賣病龜都係岩 我地對龜朋友是錯 我指出中有錯既問題 都只是想佢出黎交代返清楚 無唔敢出聲 你地班教友就爭住出頭 算把啦 我就一把聲 你地大晒 威晒 無道理可言
回復

龜之友 發表於 2011-10-28 12:44
回復 緣起緣滅 的帖子

Ching, 我同意你講法,我問過IT嘅人,網絡供應商有可能比一個相同的IP address 比客 ...

咩都有可能,但都要想想
1.  他們咁啱住附近?  他們咁啱用同一供應商? 還有很多要咁啱 ....
2.  如果是咁容易相同IP,admin 可睇睇 server access log, 應有很多相同IP,或現在有幾多人是用緊他們的IP 上龜友
3.  又如咁容易相同IP 或轉換,咁Block IP 的功能就廢咗,一是Block 唔到,一是Block 錯。
4.  再遠D,如會經常撞IP,警方就追唔到,或成為抗辯理由?
回復

回復 西人 的帖子

你睇野睇清楚,我在你養龜咁耐的經驗裡,都睇唔出而買了病龜無講過任何意見,....我只係話,當時人話唔係同一IP這問題而出聲....你自己睇清楚D先,唔好唔加你做好友就來亂講先得嫁{:114....想做我好友,你等下啦,等到你就等啦
回復

緣起緣滅 發表於 2011-10-28 12:49
我當初都係因為替人不值
才種下此禍根....

也不要太介懷,亦不是甚么禍根。公道自在人心
回復

回復 西人 的帖子

仲有,其他人我就唔知,而我個人有幾 大晒 威晒 就唔需要你作評論,因你未夠班小朋友我唔係同你講笑,我無講過的事,你唔好屈過來,你自己去睇清楚先,唔好回覆我同我講些唔關我事的事
回復

回復 火水. 的帖子

得喇得喇 好想你做我好友呀 醒少少啦 你咁大個人自己想做啲咩自己知啦 唔洗揾借口黎講到自己幾咁清上 我要講既野講晒 呢啲邪教西人 點都唔夠你呢個中峰聖教既人咁正氣 自己未做好資料就話我地同一個ip同一個人 唔該你就唔好蓋住自己良心去做板主 係咁多
回復