香港龜友論壇

查看: 1526|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

小地圖的皮膚問題! 擔心!!!

樓主
大家好喔,我是養龜的新手,養了一隻小地圖想請教大家  他現在5cm左右,發現他的底甲有點軟軟的,殼也有一點軟軟的。但吃十分正常,好快就把食物吃光光。今天隻小乾蝦子,和龜糧. 請問大家是正常的嗎?
第一張圖是剛到家拍的,頸上有一些好像脫皮的。
第二張是今天拍的,頸上那白白的面積好像面積大了。是皮膚問題?or 正常的脫皮了?
不好意思

回復

沙發
脫皮 記得比乾淨水佢 會脫令啲
回復

板凳
Hangying122 發表於 2016-5-9 01:30
脫皮 記得比乾淨水佢 會脫令啲

姐係唔係腐皮?係正常既脫皮?
回復

地板
系 好多苗仔都系咁
回復

第二张图好明显是脖子上腐皮了吧。
回復

那到底的如何了
我查過用紅黴素眼藥膏,但我吾知佢係吾係真係腐皮,而用錯

回復

中蜂那裡又便宜又方便, 不過如果你有技巧, 可用刀片把濃清理, 再用養過的清水洗傷口, 再塗上消痰藥乾養
回復

嘩,千祈唔好亂嚟,你係新手
你買碘液乾養就可以,盡量每日換水,水質唔好唔適應就會咁
你可以試每日餵食嘅時候先浸水食嘢,除此之外就乾養揸碘,又或者如果你得閒有時間,就水一污漕就換水,但你用開咩水???有冇隔夜???水質好重要,你先試試一星期乾養揸碘睇睇有冇好轉,我龜苗都會用煲過嘅水養,因為你隻地圖係水龜而且又係苗,乾養太耐又唔太好,有好轉就減少乾養時間,要小心好好照顧佢呀!!!
回復

古羅洛斯 發表於 2016-5-9 14:18
嘩,千祈唔好亂嚟,你係新手
你買碘液乾養就可以,盡量每日換水,水質唔好唔適應就會咁
你可以試 ...

我一日見佢污糟就換左次水左右,我係用隔夜水架 咁我係應該用煲過既水?
請問碘液係葯房就可以買到嗎?擦係頸到,乾養,食野時比返啲水佢,好轉就加返水比佢就可以了嗎?
唔好意思,我有好多問題
回復

K.turtle 發表於 2016-5-9 14:34
我一日見佢污糟就換左次水左右,我係用隔夜水架 咁我係應該用煲過既水?
請問碘液係葯房就可以買到嗎? ...

新手唔識好正常,唔駛介意
你如果換水算密都咁樣,我想問你養咗幾耐???佢一返嚟其實係冇事定你冇留意???
咁你試下煲過嘅水睇下會唔會有改善
碘液我未試過喺藥房買,你可以試下問,我係喺呢個論壇嘅樓上舖商店度買架好似是$29蚊,但細細樽,記住只用喺患處,盡量唔好接觸到口鼻位置
咁我建議你乾養時間可以長少少,有機會都曬下太陽,但要注意時間同溫度,小心意外發生
回復

原來是新手, 沒經驗就比中蜂醫啦, 不要自己處理, 免得越攪越大鑊, 否則濃不清好, 更易有病毒感染
回復

古羅洛斯 發表於 2016-5-9 14:53
新手唔識好正常,唔駛介意
你如果換水算密都咁樣,我想問你養咗幾耐???佢一返嚟其實係冇事定你 ...

我養左佢一星期左右咋, 之前買佢返黎既時候, 老闆話佢係換緊皮, 跟住後黎發覺佢好似無咩改善到咁
我爬過文話可以用便利妥的碘酒, 我應該擦完之後stand 在皮膚上1分鐘多後, 過清水? 其餘時間再乾養?
回復

有冇UVB或直接的日照? 如果溫度長期偏低都會抵抗力下降
回復

lukehui 發表於 2016-5-9 16:59
有冇UVB或直接的日照? 如果溫度長期偏低都會抵抗力下降

我無用燈呀, 我平時早上放在露台比佢曬曬的.
回復

地图,对水质好敏感的,吴好成日换水,而且地图好中意晒背的,陆地面积可以考虑做大D比距,宜家就干养,病灶地方用聚维酮碘消毒,用水产噶只,或者用龟药直接治疗就得了。好多人养地图都腐皮,主要就系成日泡水里养,供给晒背的陆地面积少。
回復

好的,知道了!感謝大家
我現在買了便利妥既碘酒!而且會開始乾養
希望情況有好轉!
回復