香港龜友論壇

返回列表 發新帖
樓主: TakTak
打印 上一主題 下一主題

榴連之旅- 馬來西亞2016

TakTak 發表於 2016-6-16 08:45
大約港紙30元一磅。平過果欄一半,三份一在高
檔超級市場的價格錢。品質超班。香港的所謂貓山王
無當地的 ...

相入面貓山王牌下嘅榴槤唔似貓山王。。。
回復

因為市場需求大了, 現在貓山王在馬來西亞和泰國都有種植, 同一個種, 不過用的土壤不同, 氣侯不同, 令到佢的樣貌, 味道, 口感都不同, 因今年氣侯問題, 大馬產量跌了, 要由泰國回流大馬銷售, 無線電視早就報道了啦. 基本知識. 哈哈. 不過都係好味的野
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-17 17:28
因為市場需求大了, 現在貓山王在馬來西亞和泰國都有種植, 同一個種, 不過用的土壤不同, 氣侯不同, 令到佢的 ...

似乎師兄亦係行家, 我今年都有開始賣少少泰國榴槤, 但未踏足過大馬.

而貓山王唔單係水土不同而致品質不同, 最主要嘅係貓山王都係母樹取枝嫁接, 帶混種成份.
而發源地 彭亨 啲貓山王源自 話望生嘅一棵黃薑王, 有網站講黃薑係由泰國引種
而泰國最初並無榴槤, 幾百年前由大馬等地引入栽種改良.
回復

我不是行家, 只係為食貓
回復

waiyike1314 發表於 2016-6-17 17:28
因為市場需求大了, 現在貓山王在馬來西亞和泰國都有種植, 同一個種, 不過用的土壤不同, 氣侯不同, 令到佢的 ...

而貓山王外殼主要特徵係底部大而明顯嘅海星紋. 雖則亦有其他品種重疊此特徵.
但冇海星紋+唔係薑黃色黃肉+細核+平底, 就唔使比貓山王個價買啦
回復

TakTak我偷左你張圖示意.
回復

http://www.yearofthedurian.com/    最多資訊嘅榴槤網站, 睇左俾人呃少啲
回復

TakTak 發表於 2016-6-16 09:33
其實也可以去果欗買番過來食,止住
痕先。現正是季節,價錢大約250一個可以
買到啦。下月價錢可能更平。

泰國榴槤金枕頭最淡榴槤味, 靚都得個甜字.
如果買到好嘅計, 大釘(青尼)都非常好味, 不過真係良品率唔高, 但計返當造時中SIZE約60蚊一個, 而貓山王以前未廣為種植價錢較貴要三四百蚊個得大釘一半肉食, 所以覺得大釘性價比高少少.
回復

TakTak 發表於 2016-6-16 09:33
其實也可以去果欗買番過來食,止住
痕先。現正是季節,價錢大約250一個可以
買到啦。下月價錢可能更平。

游炎記太子被斬休業左成個月, 果欄真貓山王貴左定平左?
回復

原來咁多同道中人。其實我這個旅程特登
去馬拉食榴連。當地個的真系好正好正。
回復

榴槤真是美食
回復

好多同愛者!!!
連專家都有,哪有好嘢多些說說,等大家有口褔!
回復