香港龜友論壇

樓主: seira2242527
打印 上一主題 下一主題

請問你支持推行國民教育?

seira2242527 發表於 2012-7-23 08:50
依家有簽名大行動 反對 起街度要留意下!!!
我見過2次啦

今個星期日有遊行, 我都會去
回復

KPS 發表於 2012-7-23 08:55
今個星期日有遊行, 我都會去

起邊度ga
回復

seira2242527 發表於 2012-7-23 08:57
起邊度ga

好似係 彎仔 至 政府總部
回復

KPS 發表於 2012-7-23 09:06
好似係 彎仔 至 政府總部

有時間會去..!! 幾點開始?
回復

原來係3:00p.m. 維園 至 政府總部 至真

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
seira2242527 + 2 熱心幫助

查看全部評分

回復

回復 wongfafa 的帖子

他當然相信我啦,是誰在照顧他呢~~
身邊的朋友,老師,鄰居,都說一樣的說話,那又如何~~
腦袋是自己的,事情要判斷的,不是他人說了什麼,就去相信什麼~~
做人單純無問題,但千萬不要[天真]~~被人軒著走~~
回復

power15 發表於 2012-7-23 21:55
回復 wongfafa 的帖子

他當然相信我啦,是誰在照顧他呢~~

你這個道理是給成年人的,
不知閣下貴庚,可有兒女。
小朋友可以相信「世界上有大野狼捉唔訓教既小朋友」
「警察叔叔會捉唔聽話既小朋友」
理論上做人要多想一想,
但事實上絕大多數的人不會。
如果人人也判斷,
天狗不會食日,月亮沒有廣寒宮,
以訛傳訛的傳說不會流傳這麼多年

+1....  發表於 2012-7-24 09:00
回復

我支持國民教育,但並唔係指引咁樣!我認為國民教育唔應該提及提倡毛澤東思想同平反六四
回復

啊橙 發表於 2012-7-22 10:20
以國家整體的政治立場來說,香港可謂十分尷尬

一體相連的兩地,卻經歷了兩種政體的統治歷史

港英政府同港中政府,一樣唔會俾到真正民主香港!

你話港英政府時俾到真正民主香港?你睇返港英時代,立法局幾時先全民直選?係香港回歸前果界先係!假若香港唔駛回歸中國,你覺得港英政府會俾立法局全民直選咩?再講港中政府,短期內更加唔可能有全民直選立法會。

所以無論係港英或港中政府,香港都唔會有真正民主!
回復

bumblebee 發表於 2012-11-24 01:11
港英政府同港中政府,一樣唔會俾到真正民主香港!

你話港英政府時俾到真正民主香港?你睇返港英時代,立 ...

其實我本人就唔認同民主制度,民主最後會變做政客既愚民show

但講番港英同共港兩個時代,
一個係已發展國家所統治,一個係發展中國家所統治
前者係經濟發展既同時會兼顧民生,
但後者只會注重經濟而忽略當地既民生及文化
後者就係暴發戶地主,只懂流金而毫無生活品味
國民教育就係為左將暴發戶既特點帶黎香港,但冇興趣同香港一齊暴發
中共一向係人民民主專政,你係(佃)民我係(地)主

香港係港英時代起飛,係共港時代墜機,呢個係不爭既事實
香港人點都係流緊中華血,英國佬根本做唔到民族洗腦
但香港人更加唔係流緊中共血,香港人既祖國係中華民國,
拜共根本就係認賊作父。
未回歸前每每雙十節都有人慶祝,九七之後人心突變......
(雙皮奶就有人食,雙十節?食得架?有假放架?)
回復

係中國人就支持,現在的小朋友給家長洗腦,不是國教洗腦,
做人家長要教育小孩國就國,共?黨還共産?是好是壞都要講解給小朋友知。
回復

國要愛, 但不能愚愛,盲愛, 而且愛國不能愛黨.
回復

啊橙 發表於 2012-11-24 10:57
其實我本人就唔認同民主制度,民主最後會變做政客既愚民show

但講番港英同共港兩個時代,

你覺已發展國家會經濟同民生兼顧;發展中國家只會重視經濟而忽略民生,完全係錯誤既想法。好簡單,睇下老美,所謂全世界最自由同最發展既國家啦,但老美人民被抽最重稅既係中產,而富豪級就享受低稅既優惠!係美國,富豪咪有民主自由囉,中產就要同人共產。老美每次出親QE,最受惠係邊班人呢?窮人只會感受高通漲,咁真係經濟同民生兼顧咩?
回復

bumblebee 發表於 2012-11-25 00:23
你覺已發展國家會經濟同民生兼顧;發展中國家只會重視經濟而忽略民生,完全係錯誤既想法。好簡單,睇下老 ...

民生可狹指兩種,
一係物質生活,二係心靈生活
前者一定帶黎懸殊化,無論已發展定未發展,無可避免
後者係建基於當地風土人情,歷史文化傳承等非物質產物
歐美可能前者做得差,但後者可比我地大中華人民既做得好
反觀中國,我諗唔到d咩好既事情值得同歐美類比
回復

國民教育只係科目名
最重要係內容真實,健康正面!
原則上我支持有呢一科

我們常稱讚日本人有禮貌,自律,
治安好環境清潔
呢啲都得良好的國/公民教育所引導
回復

國民教育,早抖,睇下班狗奴才就知,叫人包容,自己去報警,自打嘴巴,自由行打人無事,公理何在,有共產黨,香港必忙,我老友對吳公公推行教育已失信心,將仔送咗去英國讀書,起碼它方重有發圍機會,23條遲早强制立法,好意俾人老屈叛國,各位走得好走,還是英國好,大英帝國萬歲,永垂不朽。
補上如果有嘉美拉,一定掃平支那。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
seira2242527 + 1

查看全部評分

回復

CHRIS 發表於 2014-9-3 02:57
國民教育,早抖,睇下班狗奴才就知,叫人包容,自己去報警,自打嘴巴,自由行打人無事,公理何在,有共產黨 ...

你現在定居英國?是英國公民?
回復

國民教育,早抖,睇下班狗奴才就知,叫人包容,自己去報警,自打嘴巴,自由行打人無事,公理何在,有共產黨 ...

定或者你係日本人吖?
回復

如果冇良好嘅教育, 難保其他香港人會學你咁講咩狗奴才、掃平支那之類嘅粗鄙說話喎... 共產黨都唔係2014年先出現, 香港幾時會亡? 十年後世界大戰亡左要唔要入毛澤東共產黨數???
依家消防警察都冇話好似以前英治時期上下齊貪, 又再冇人打刧金鋪到處放炸彈, 亦冇幾多人憂柴憂米冇飯開住籠屋床位天台啦, 我覺得依家比回歸前好好多架喇
慘極都係唔似上一代咁挨得嘅人先話慘啫...
你睇大陸依家經濟發展幾快, 跟本就係七八十年代香港發展嘅勢頭, 台灣省依家都唔積極攪對抗喇... 我接觸嘅國內人都唔會好似香港年輕一代網民咁對國家咁反感, 你咁抗拒係咪先入為主俾英國教育洗左腦先

你老友送左個仔去英國讀書, 咁係佢選擇啫, 都未有回報未有結果證明佢選擇正確, 讀完書要係外國做二等公民又未定, 乜都叻但冇學好普通話係香港國內都發圍唔到又未定... 你又係唔係每個有能力嘅老友都送仔女去英國讀書呢??? 香港教育制度幾時都俾人嘈, 英治時期都話填鴨式年年有人因教育問題跳樓, 而且有錢人都興送仔女去發達國家留學幾十年啦, 唔好講到乜衰野關共產黨事要人信服應該講道理...

英國人如果咁好, 97前知我地今時今日會水深火熱時就應該接走哂香港人去英國享福嘆世界啦...

仲有, 師兄你叫中國做支那, 介唔介意利申下父母三代家族發源先??? 如見國內親友係唔係一樣咁講咁形容? 例如友那人蝗蟲之同系列形容詞...  掃墓祭祖時會唔會用實質行動掃平祖墳(如有)? 如果淨係網絡上英雄少年式齋講就算把啦...

PS利申, 唔介意俾人話五毛, 一講公道說話就俾人話五毛聽到厭哂 不過如果有錢收就好應該夠去十次旅行   
做好自己對得住國家香港地球同良心就夠
回復