香港龜友論壇

查看: 1379|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

請好心人救救我的龜龜~~~~細巴西龜(眼腫、口呼吸、未側身)

樓主

如題, 我的巴西龜最近開始雙眼腫, 最初是左眼, 用龜康寶後已經好返, 但最近又出事, 而且越來越嚴重, 已經用口呼吸, 好彩未側身游水, 又唔食, 用藥都唔得, 希望有好心人可以回答我以下的問題.
(1) 我宜家用龜康寶同龜精靈(今日開始用)醫, 應該點用??
     (A)將龜龜全日浸在水中, 希望可以吸收到藥
     (B)浸一陣藥, 唔再用水養, 乾養(因為佢宜家好似唔鍾意落水)
     (C)應唔應該直接餵佢飲藥水(因為佢宜家開唔到眼, 好似吸收唔到藥水)
(3)龜背好似脫色咁, 請問是咩事??? 以前全綠
(2)我諗住星期四冇好轉就去睇獸醫, 想問邊度睇好, 希望可以提供地址和大約價錢

希望大家幫幫手!!!!!!!!

回復

沙發
眼部感染我建議你用ZOOMED REPTI-TURTLE EYE DROPS,幾十蚊一支,專對付眼部問題.
另外我建議加溫養,眼部感染我覺得加溫比較容易好,我之前都成功醫好過眼疾巴西,
每日兩次用支EYE DROPS起每邊眼滴兩滴,等一陣就比佢落番水.
隻眼好番我個人認為應該會肯開口食番野,眼疾好番之前如果佢唔肯食野就起D水到加D葡萄糖比佢補充能量.
如果係要睇醫生,比較多人會介紹土瓜灣既DR.YU, 佢份人好醫術都唔錯,價錢都比起其他診所相對平,
但注意一點,龜B醫生通常唔會同佢打針,只會FORCE FEED 同比藥之類,因為太細隻,整體黎講醫好機會比較細.
我諗如果你用埋我講果隻藥都唔得,咁就考慮睇醫生啦.祝龜早日康服!
回復

板凳
Teddy西瓜 發表於 2014-7-22 03:25
眼部感染我建議你用ZOOMED REPTI-TURTLE EYE DROPS,幾十蚊一支,專對付眼部問題.
另外我建議加溫養,眼部感染 ...

多謝解答,,今應該去買藥
回復