香港龜友論壇

樓主: 龜媽
打印 上一主題 下一主題

你支持林老師 / 警方?

呢個世界真係好奇怪, 同電影一樣,
殺人, 放火, 強姦, 都係二級,
只係講粗口就三級,
而且林老師講個句吾係用來鬧人, 外國人用來表示"依家究景發先咩事", 只係助語詞, 真係晒X氣

你也很奇怪,如一樣,人人去哂做二級啦  發表於 2013-8-5 14:49
回復

媽 發表於 2013-8-3 16:33
"其實,警察如何處理法輪功和青關會間的事,才更重要,林老師一事卻成為焦點。"

為何青關會去攪事,推撞, ...

無錯,好似昨日警方話人搶槍, 返到警處就話係誤會, 放左人, 又無公開道歉, 新聞又無更正返,
好明顯係想制做市民係暴民的型像
而攪事打人的休班負警, 在一大班警員護送下已(即時放人) ,
我想問下依個世界仲有無公養, 而警察係咪仲可信?

我想問下依個世界仲有無公養, 而警察係咪仲可信? +1  發表於 2013-8-5 20:13
新聞冇更正?正確的,你應該向電視台,電台,報章等傳媒投訴  發表於 2013-8-5 16:01
回復

bobby310 發表於 2013-8-5 14:45
要道歉都應只是向當時人道歉啦,公開向邊位呢?

師兄照你咁講,
(假如講粗口真係你所講咁嚴重)林老師應該只係要向邊個道歉就足夠?同比人講左句粗口個位阿SIR?
回復

kitchai1228 發表於 2013-8-5 15:28
師兄照你咁講,
(假如講粗口真係你所講咁嚴重)林老師應該只係要向邊個道歉就足夠?同比人講左句粗口個位阿S ...

同意, 有D人的說法是不能返復驗証的,
好似有人話如果老師講粗口, 咁點比仔女去你教果間學校讀呀?
返過來, 可以試下去問每問學校校長, 你地學校D老師放學後會吾會講粗口嫁,
如果會, 我D仔女就吾黎你間學校讀嫁啦!
咁你估校長會點答你?
回復

我覺林老師現在最大問題係如何面對佢的學生,當學生向佢講粗口的時候,佢應該認同還是懲罰呢。現今的科技,我們在外一言一行都要格外小心呀!其實依件都係很少的風波但對這老師的影響卻很深遠。

X3  發表於 2013-8-5 23:17
應該記番個優點,以示鼓勵  發表於 2013-8-5 20:18
X2  發表於 2013-8-5 17:25
回復

其實大家只係神化左老師的行業,
老師都係普通人, 我只係覺得好好笑, 大家只重點看誰講相口,
成件事的是非錯都無人理清, 吾通香港人對道德的看法就只係睇下人地有無講粗口?
完全吾理因由? 有講就係壞人, 無講就係好人?
咁我諗香港1% 好人都無, 道德"能"真係勁

同意  發表於 2013-8-5 17:25
回復

Sorry, 林慧思考慮辭職的原因係有大量恐嚇電話打比學校同家人,
對同事同家人已做成傷害, 壓力太大, 並不是覺得自已做錯(我都覺得佢無錯),
"香港家長聯會主席李偲嫣"真係諗多左
回復

cmt3602tt 發表於 2013-8-5 16:09
我覺林老師現在最大問題係如何面對佢的學生,當學生向佢講粗口的時候,佢應該認同還是懲罰呢。現今的科技, ...

請問師兄學生因咩事會各老師講粗口?
老師同學生既身份關係係咩?
而今次事件入面林老師同青協既身份關係又係咩?

對老師不滿或不認同老師的做法咪會忍唔住對老師講粗口囉!我以前有個同學試過,事後被記大過  發表於 2013-8-5 17:31
回復

其實如果講粗口係錯, 青關愛同愛港力又用粗口鬧警察, 又拍警察個頭, 又叫警察食屎,
大家又吾出黎指正佢地? 林老師講左一句, 青關愛同愛港力 又打又鬧, 攪左成年都無人出聲,
吾通香港人真係咁欺善怕惡, 驚左青關愛同愛港力?
回復

為人師表,講哂粗口,睇佢講d野都系對警察存在偏見,為鬧而鬧,無伸張正義
回復

KPS 發表於 2013-8-5 17:08
其實大家只係神化左老師的行業,
老師都係普通人, 我只係覺得好好笑, 大家只重點看誰講相口,
成件事的是非錯 ...

我都覺得好奇怪! 講相口嚴重過執法不公包庇暴力親中派的欺凌行為?

相信有一部份人只看了嗰段2,3分鐘嘅片,只見倒林老師駡人,講相口. 並無深入了解整件事其實林老師已經在那裡幾個鐘,眼見'青關愛'光天白日下欺凌,打壓'法輪功'的和平示威, 警方卻把2邊,'青關愛'和'法輪功'圍着讓他們困獸鬥,讓'青關愛'可以繼續欺凌行為,現場的香港市民都睇唔過眼,都爆晒粗鬧'青關愛'.林老師只係其中一個睇唔過眼嘅市民.她和現場的香港市民一樣不明白為何警方不把2邊分開,在'問極唔解釋'又被兇'拉你'的衝擊下就出現了反抗和講相口.

我最初也是只看了嗰段2,3分鐘,林老師駡人嘅片,覺得呢個女人好衰格,人地差人做緊野,你黎攪攪陣又鬧人,差人奉旨被你鬧架咩????????

但深入了件事後就覺得如果我在現場也會被激到XYZ,也會喪鬧!因為香港法治和執法不能"大陸化",不能步入黑暗時代!這才是重點!

+1  發表於 2013-8-5 20:14
回復

龜媽 發表於 2013-8-5 19:15
我都覺得好奇怪! 講相口嚴重過執法不公包庇暴力親中派的欺凌行為?

相信有一部份人只看了嗰段2,3分鐘嘅 ...

無錯, 我們再吾出聲, D 警察 就會變左做公安, 完全成為政府打壓市民的工具

土共轉移視線的技倆  發表於 2013-8-5 20:15
大家焦點是講粗口,没有了解事件真正的起因,這就是某些人轉移視線的技倆!!!!  發表於 2013-8-5 19:36
回復

依段野並不是事實的全部,又係只說一方不是,
在場係两邊都有互相指罵,但主因係台上人事说出過份言論,
但絕對吾係單一方向另一方指罵,又一做假文章

你又知主因係台上,究竟佢地講左D咩說話  發表於 2013-8-5 20:08
回復

最後果段更是不知所為,一個老師當眾幫人,全城熱罵,
反而是要曾加政治本錢,真係吾明原理係點

係你自己唔知,她是社民連及調理農務蘭花系會員  發表於 2013-8-5 20:05
回復

好老實,共產黨&法輪功,2樣都黑人憎

X2  發表於 2013-8-5 23:59
同意  發表於 2013-8-5 20:30
回復

bobby310 發表於 2013-8-5 19:36
回復 龜媽 的帖子

可能件事既真相係咁呢----------轉載

"儲心積累的政治行動"? 無可能連警方執法不公包庇'青關會'等都係黃毓民佈嘅局卦?
師兄,大家來討論吓,你对警方執法不公包庇'青關會'又有何睇法呢?
回復

KPS 發表於 2013-8-5 14:22
無錯,好似昨日警方話人搶槍, 返到警處就話係誤會, 放左人, 又無公開道歉, 新聞又無更正返,
好明顯係想制 ...

所以我地更加要捍衛嘅係公平執法,社會公義!而唔單止係潔淨嘅語言!把口乾淨,個心毒有鬼用咩!

KPS
x100  發表於 2013-8-5 22:07
回復

KPS 發表於 2013-8-5 15:57
同意, 有D人的說法是不能返復驗証的,
好似有人話如果老師講粗口, 咁點比仔女去你教果間學校讀呀?
返過來, ...

還可以見面互相用wtf 問候一番
最好用林老師高8度嘅key 講。更入神
回復

唉,根本有好多人唔鍾意警察,就成日借題發揮,不知所謂!
個堆人就根本俾人洗腦,有咩事就話警察。
你地反醒下啦,有現在既安定,香港警察功不可抹!
重係度成日罵人!記住,警察都係人都有家庭

X100  發表於 2013-8-5 22:20
回復

真係吾明,睇左甘耐,說林老師吾岩的只在言語上,
道理上完全隻字不提,更完全無講事原,無講青關愛的行為,
又無講法輪功係件事度錯左咩,只係話人講粗口依D小學雞野,
同明光社D人一樣,原來講粗口係香港人眼中仲勁過殺人放火,
真係吹X漲
回復