香港龜友論壇

查看: 1863|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

新手養班龜~好像病了~請求幫忙~謝謝

樓主

班龜大約半隻手掌大, 兩星期前買~買返黎時只用15CM左右膠缸養, 每天換隔夜水, 也很活潑很愛吃~
有一日見到佢手指有白色野, 但食慾還是很強, 跟住即上網搵資料同係呢到問各位大大知道要用藥, 而加手已好返好多
係呢到睇到好多知識, 知道自己比佢既真係唔夠, 所以岩岩個星期即去幫佢添置
買左D大既缸, 買左UVB燈, 暖管......等等
佢第一日用到新既設備好似真係好開心咁周圍咁游呀上岸又行, 一切正常

到左第2日早上, 依舊餵食, 也很正常,
晚上回家看到佢, 好似好爽咁係岸上曬燈, 但係睇多兩睇.佢又唔多郁又好乾咁..
我就整下佢啦, 跟住都有落水....好似正常, 但我比野食佢(平時佢夜晚會要食), 點知佢唔食
係我第一次見佢唔食野.好驚, 跟住又上黎睇類似既POST, 跟住見到話可能太凍
咁我個時先至開暖管, 開左佢又好似好D, 會郁多D, 但係都係唔食野.
到左今早, 我發現佢屙D臭臭..好似係將D糧屙返出黎咁, 但係就有層依包住咁
手腳都好似冇力咁

又上黎搵資料, 見到D CHING話餓佢幾日等佢調理好就會食返野
但我都唔忍心放左幾粒糧比佢先返工

到左今晚返黎見到佢...浮左係水面...個頭向上, D糧冇食過, 前手向後彎, 好似訓左咁., 我勁驚佢咁就去左
不過整下佢都有郁, 但係就好似完全冇哂力咁, 又唔游又唔郁隻, 眼又會合埋(唔通訓覺?)手係唔識點郁, 只係向後彎
腳也是小小的動, 完全稱不上是在遊

請各大大幫忙, 究竟龜龜咩事, 係咪我處理得唔好><
雖然只係相處左2星期, 但係我真係唔想佢有事><
PLEASE HELP!!!!謝謝

回復

沙發
有無相睇下?
回復

板凳
會否放在當風地方?暖管是否長開?因UVB燈溫度不太高,有可能水及岸的溫度相差太大,出了問題
回復

地板
有相
岩岩影....好擔心...拎佢上黎, 前手完全冇郁..好似斷左咁, 後腳都只係小動
沈日動係好大力GA.......

浮水

浮水

前手向後

前手向後

上水冇力

上水冇力
回復

回復 龜大仙 的帖子

係會有D風, 加蓋會好點嗎?
暖管係長開...但我仍住佢成日自動關...係用緊AQUAWORKS I HEATER(好似麻麻地)
溫差大會出現咩問題@@?要點解決?
回復

呢頭都未講完....支暖管已經壞左.....買左幾日而已~
回復

回復 hook622 的帖子

浮哂水喎..唔多樂觀..應該係凍親或者唔好彩買到病龜啦
對眼有無腫or 唔開眼?
回復

hook622 發表於 2013-11-27 02:18
呢頭都未講完....支暖管已經壞左.....買左幾日而已~

應該是感冒了.首先,購買更換暖管, 設定溫度30度, 熱燈長開. 嘗試 浸 repotboost. 一些ching 建議使用黑藥,但我沒有相關經驗使用黑藥.

如果沒有改善,建議看醫生。
回復

Where u bought the turtle?
回復

龜可以唔食野幾個月都唔會死咖,目前你要做既係醫病,實在毫無頭緒就拎去俾中鋒睇下啦,如果負擔唔起睇醫生。
回復

帮你問過有經驗既龜友,總結有兩點:
一、唔好深水,快D拎上岸,龜龜作病無力,好容易溺水;
二、加溫,每小時上升一度,直至28-30度,然後恆溫進行治療。

回復

眼唔似有腫。但會成日合眼
可能支暖管真係唔掂
想問各位ching有冇邊隻暖管好用?
我上次見到隻龜專用。但好似冇得較溫度

另外想問埋如果我咁既設施應該用邊種熱燈同埋幾多w?

tiffany
我想問一下拎上岸之後加溫係指加水溫??
但係又唔比佢落水??

感謝各位既幫忙

回復

淺水養,加溫當然係水溫,缸半蓋
回復

我有支暖管,龜專用,150蚊,可以調教溫度
回復

缸半蓋係指只用半個缸既蓋??
定其他意思?

燈同暖管應該要用邊種?
我見到又紅外線又太陽同聚光

感謝
回復

回復 tiffany_john 的帖子

咩牌子
回復

come住半個缸,等溫度一致D。
我無用燈,答你唔到,加熱棒有一支,但未用,Fluval $175,仲買埋個防龜套,好似加埋$225,唔係好記得。
回復

thanks
呢支可較溫度?
回復

暖管我就用緊 HYDOR  係自動恆溫的
回復

hook622 發表於 2013-11-27 16:03
thanks
呢支可較溫度?

可以,26-30度
回復