香港龜友論壇

查看: 3982|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

真心想問eden 521濾筒 問題 唔該師兄解答><(問題巳解決)

樓主

1…點解佢上蓋好似吸唔實咁 好似有空氣入左去 頂住上蓋 搞到流水
2        點解出水位冇水出 但係我巳經加滿水wor 總結 我搞唔店個濾筒 有冇師兄有用呢個牌子既濾筒 麻煩幫幫我
沙發
你平時有無用過濾桶??好多時都會咁
回復

板凳
arc 發表於 2011-7-29 09:24
你平時有無用過濾桶??好多時都會咁

我未用過呀>< 所以唔係好識用
回復

地板
因為條喉有氣,你用個嘴吸晒條喉D氣就OK
回復

1. 有空氣頂住上蓋是不可能的, 因為你應該蓋上上蓋, 再入滿水, 上蓋應該有個位俾你扭開加水再扭番埋, 有野頂住的話你應該睇下條膠邊係咪和移左位, 或者d 棉/ 其他濾材頂住。
2. 原因可以有好多
你個濾筒放咩位? 平缸放, 濾筒水位高過缸的話, 就好大機會會咁, 因為濾筒個唔夠力抽水入, 所以就出唔到水, 你將個濾筒放低過缸試下
另外你d 閘制開哂未? 有冇位lock 左?
如果係喉ge 空氣ge 原因, 你可以用嘴吸, 亦買支虹吸管(火水泵), 剪短佢跟用套實出水位泵, 效果都係一樣
回復

chamkey 發表於 2011-7-30 09:50
1. 有空氣頂住上蓋是不可能的, 因為你應該蓋上上蓋, 再入滿水, 上蓋應該有個位俾你扭開加水再扭番埋, 有野 ...

首先唔該哂你既詳細解答        我係放係缸底的 出水果邊就搞店左 但係eden 521個蓋好似成日吸唔實咁 搞到我成地都係水><       
回復