香港龜友論壇

查看: 4848|回復: 45
打印 上一主題 下一主題

養龜基本設施 and 養龜頂尖設施 的名堂 and價錢

樓主
如題....我想知最好最top...同埋基本設施(同時間我都想知 我應該買咩養龜設施係最好)
唔該大家以清單烈出...唔該晒..唔該晒~ 陸龜, 水龜,箱龜 都可以 thxx
沙發
最緊要就係要個箱
回復

板凳
最top緊係買左佢住既地方放養
回復

地板
肥貓樂樂 發表於 2011-7-1 19:59
最top緊係買左佢住既地方放養

我覆左你留言~
回復

carhung 發表於 2011-7-1 19:52
如題....我想知最好最top...同埋基本設施(同時間我都想知 我應該買咩養龜設施係最好)
唔該大家以清單烈出.. ...

ching 你其真心目中想養水龜定陸龜呢??
回復

最TOP就係放養=.=''OR野生環境
基本就係有箱OR缸同有水.......
回復

6龜 發表於 2011-7-1 20:01
ching 你其真心目中想養水龜定陸龜呢??

水龜多....但係我真係唔知養細水龜要咩設施.....問過好多人....不過無乜人回覆我...我又唔知點入手(大約all幾錢...網上無乜清單可以汁)
因為我想問下大家有無...唔該!thxx
回復

carhung 發表於 2011-7-1 20:25
水龜多....

可以養得好貴,亦可以養得好平?我自己就養得好平,一個日本城膠箱$39.9,一個浮台$90,一枝ikea 射燈$50 ...........搞掂
回復

6龜 發表於 2011-7-1 20:32
可以養得好貴,亦可以養得好平?我自己就養得好平,一個日本城膠箱$39.9,一個浮台$90,一枝ikea 射燈$50 ... ...

最好係...中等級數....
以下係"黑沙"朋友話我知...唔該佢先
1. DAZS 100濾桶   $3xx
2. 池石浮台            $12x(有大,中,細)
3. 屋仔                   $30
4. 太陽燈                $25x
你認為好唔好.....個缸我想養到8隻以上龜仔個大細...有無建議?!thxxx

回復

carhung 發表於 2011-7-1 20:37
最好係...中等級數....
以下係"黑沙"朋友話我知...唔該佢先

ching 你想養咩龜龜先?同想要幾大個缸呢?
5~8隻龜仔係同一龜種or唔同龜種呢?
我唔太見意同缸養咁多同唔同龜種混養,真係有機會打到傷曬
2. 池石浮台            $12x(有大,中,細)
3. 屋仔                   $30
4. 太陽燈                $25x
都ok!
回復

6龜 發表於 2011-7-1 20:43
ching 你想養咩龜龜先?同想要幾大個缸呢?
5~8隻龜仔係同一龜種or唔同龜種呢?
我唔太見意同缸養咁多同唔 ...

我都唔係好知幾大個缸....咩龜我就無諗....多數係c兄都有養ge草龜..花龜..刀背蛋...油彩龜...飛河龜...地圖龜...果類....
回復

ching 你諗左養咩龜先,再諗會養幾多隻?先至可以揀咩size 缸
回復

缸14"+石 $68 (而家要70)
潛濾 $35 (推水流 不是用來濾水 )
普通魚缸燈 $120
=$223  (而家要$225)  一樣養到好龜

一個缸 冇濾水
$70
+潛濾 70+35=105

燈不用長期開 (可買/不買)  有時間去曬龜仲好
ps 石應該得1個 原因係我買左3個同一樣的缸 另一個冇用石

回復

6龜 發表於 2011-7-1 20:55
ching 你諗左養咩龜先,再諗會養幾多隻?先至可以揀咩size 缸

知道.....了解...唔該晒你....thxxx
我好想養飛河龜....好得意....我上yahox知識到睇係好2養....只要水質好
我想養6隻....好似"蛇頸之友"咁的缸都好好了^v^
回復

蛇頸之友 發表於 2011-7-1 21:21
缸14"+石 $68 (而家要70)
潛濾 $35 (推水流 不是用來濾水 )
普通魚缸燈 $120

你設施都好好.......平價之選^v^岩晒我中學生...唔該你
回復

carhung 發表於 2011-7-1 21:26
我好想養飛河龜....好得意....我上yahox知識到睇係好2養....只 ...

ching 飛河龜 要用一個比較好既濾水器同要玩養水,同飛河龜大隻左都好大隻架,你要諗清楚先
回復

carhung 發表於 2011-7-1 21:26
我好想養飛河龜....好得意....我上yahox知識到睇係好2養....只 ...

我果隻唔係飛河  但是養法差不多 如果是養飛河 石都唔使用 清缸
濾水我係貪平同細  有錢可以買好D...... 自行決定
回復

6龜 發表於 2011-7-1 21:34
ching 飛河龜 要用一個比較好既濾水器同要玩養水,同飛河龜大隻左都好大隻架,你要諗清楚先 ...

一定會諗清楚.....因為龜咁得意...我係唔會傷害佢
回復

蛇頸之友 發表於 2011-7-1 21:34
我果隻唔係飛河  但是養法差不多 如果是養飛河 石都唔使用 清缸
濾水我係貪平同細  有錢可以買好D...... ...

知道知道.....有咩唔明我會同問問大家...你放心....我一定唔會三分鐘熱度
回復

carhung 發表於 2011-7-1 21:43
一定會諗清楚.....因為龜咁得意...我係唔會傷害佢

ching 慢慢諗
回復