香港龜友論壇

查看: 2477|回復: 32
打印 上一主題 下一主題

紅耳BB好似有肺炎,帶吾帶佢睇獸醫好?

樓主
我隻紅耳依加5CM到大
3,4日前開始食量少左,我以為因為轉左細粒既龜糧比多左佢所以食吾哂,但今日開始吾食野
呢2日都成日上水,連柯左便便系舊石到都吾識走開
游水有側身,口邊都有白色既黏液
頭先用手抱住佢,半分鐘至1分鐘到就用口呼吸一次
有暖管,SET左29度
平時我喂食系系個細虹到,用暖水,不過前排好多功課喂完之後成個幾鐘先記得擺返佢入去,D水都涷哂,一冷一熱吾知系咪咁搞到佢病
眼神都算精靈,但訓多左好多
我睇網上有呢間非牟利既:http://www.npv.org.hk/aboutclinic
但吾知睇吾睇龜,同埋收費會吾會好貴
我系中學生,希望洗300蚊左右可以醫到佢,又吾想自己用藥好似好冒險
睇過POST,有人話用黑藥(吾知咩泥><)好又有人話無用
又有人建議GENOPTIC EYE DROP
雖然佢只系一隻吾值錢既巴西龜仔,你可能會話我為左佢洗咁多去睇獸醫好白癡,但我吾想又有一隻龜因為咁而死(以前都有幾隻系因為肺炎無及時醫而死)
吾知有無邊間獸醫系300蚊左右(包埋藥)呢?

評分

參與人數 2威望 +4 收起 理由
khip + 3 功德無量
jerryckpoon + 1 好主人

查看全部評分

沙發
呢間睇龜咩?5包藥架
回復

板凳
就系吾知會吾會睇龜所以問下有無人睇過><
另外好似土瓜環有間?吾知收費又點呢?
回復

地板
Zoeyoung 發表於 2013-2-14 23:05
呢間睇龜咩?5包藥架

NPV唔睇爬蟲同埋呢間就算唔收錢都唔好帶任何動物去睇

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
敏carmanlui + 1

查看全部評分

回復

回復 jerryckpoon 的帖子

醫死龜???
回復

Zoeyoung 發表於 2013-2-14 23:13
回復 jerryckpoon 的帖子

醫死龜???

醫死我隻貓同朋友隻狗,網上可以search到其他案例
回復

yin_1210v3v 發表於 2013-2-14 22:53
我隻紅耳依加5CM到大
3,4日前開始食量少左,我以為因為轉左細粒既龜糧比多左佢所以食吾哂,但今日開始吾食野
...

你可以直接問NPV幫唔幫到手。

不過你首要做既係注意幾件事
1. 水溫 和 室溫或陸地熱點溫度不可相差超過5度
2. 如果你冇射燈加溫,暖管就唔好較到29度,較到25度左右便可,免得龜隻上水又涼落水又暖。
3. 初期呼吸道疾病既病症,去到中後期才會惡化成肺炎,要避免呢種情況就要注意溫差既轉變。   

若經濟能力有問題又得不到家人支持,初期可買黑藥早晚一次滴落鼻到淺水養,日間用射燈加溫。  2-3天後若仍有開口呼吸及流口水情況,睇醫生係一個較佳既處理方案。

一般應診費$200,其後再睇打咩針同用咩藥收費(價格只供參考, 實際按醫生回覆為準)

我以前睇過一次收費~$3XX
回復

yin_1210v3v 發表於 2013-2-14 22:53
我隻紅耳依加5CM到大
...

問下荃灣中蜂幫唔幫到你
回復

jerryckpoon 發表於 2013-2-14 23:12
NPV唔睇爬蟲同埋呢間就算唔收錢都唔好帶任何動物去睇

npv 醫龜的臨床經驗唔多

大多醫貓狗

貓狗可以找他們
回復

我隻紅耳依加5CM到大
...

一般診金三百元,有d二百幾

藥費,手術,檢查費另計

埋單大約要八百幾元至三千多元不等

唔會三百元咁少
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-15 00:23
一般診金三百元,有d二百幾

藥費,手術,檢查費另計

你都識講咩病都係睇情況和藥物, 處理方法定價,點會唔會三百咁小??

你唔好一黎就開大個價嚇唬其他人,令人以為係唔係睇醫生都一定成千蚊先落樓.....

記住!!  醫生收費係睇動物既情況和需要點樣處理來定價!!  

回復

khip 發表於 2013-2-15 00:43
你都識講咩病都係睇情況和藥物, 處理方法定價,點會唔會三百咁小??

你唔好一黎就開大個價嚇唬其他 ...

樓主話$300連藥

邊有咁平?

你搵比我睇下

事實上,埋單計計埋埋起碼超過五百元
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-15 00:45
樓主話$300連藥

邊有咁平?

講多都晒氣,大家睇得明我上面既野就得。

我講個事實出來  發表於 2013-2-15 00:47
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-15 00:45
樓主話$300連藥

邊有咁平?

唔好意思,我係上水睇過兩隻巴西苗, 330..

唔係話你錯晒,只係你唔好開口埋口同人講埋單起碼幾多錢,每隻動物既情況都唔同,你留番俾人地直接同醫生問價,唔洗下下講自己D經驗一千幾百....     

記住一樣野,醫療費用係基本應診費+藥物及其他處理動作,除非你自己開鋪頭否則唔好同人講你隻龜睇病要幾錢,留番佢自己問醫生....   唔好隨便講野嚇唬人
回復

khip 發表於 2013-2-15 00:53
唔好意思,我係上水睇過兩隻巴西苗, 330..

唔係話你錯晒,只係你唔好開口埋口同人講埋單起碼幾多 ...

個醫生咁好,你不妨開佢個診所名
回復

敏carmanlui 發表於 2013-2-15 01:00
個醫生咁好,你不妨開佢個診所名

重點不在醫生好唔好, 都係個句睇症收錢....完!!
回復

khip 發表於 2013-2-15 01:22
重點不在醫生好唔好, 都係個句睇症收錢....完!!

診金相宜,叫你開個診所名,九唔搭八
回復

我隻紅耳依加5CM到大
...

講真300只係診金, 你仲未計睇下隻龜有冇蟲果d檢查費, 藥 .... 等

我當是都係中學生,帶住隻肺炎龜 [大約8cm] , 唔理d人話隻龜幾唔值錢 唔值得去睇醫生都好,最後都好返

無論如何 , 欣賞樓主對生命唔係用金錢去衡量的想法   
回復

吾該哂咁多位既意見呀
今日買左黑藥同射燈,希望佢早d好返啦
回復

yin_1210v3v 發表於 2013-2-15 20:00
吾該哂咁多位既意見呀
今日買左黑藥同射燈,希望佢早d好返啦

黑藥醫唔到肺炎的

希望龜龜吉龜天相

回復