香港龜友論壇

查看: 1544|回復: 29
打印 上一主題 下一主題

煩惱中...請求各位Ching幫忙解答~

樓主

我將斑龜(從魚街新買回來幾日)、巴西龜、甜甜圈龜放在同一個18''x12''x12''的魚缸裏,
問題來了,斑龜好似唔係太識游水咁,呢幾日都死攬住個塔頂或者攬實個濾水器條電線(左上圖),寸步不離,好似好驚自己會淹死 同埋我發覺大斑龜又好、小斑龜又好,除咗魚仔之外,死都唔肯食龜糧,點算好??巴西及甜甜圈就24小時咁不停游水(我半夜起身呵夜尿果陣見到佢兩隻仲追逐緊)。我好想擺個浮台响水面好讓龜龜可以上岸休息,但由於個濾水器既水位限制,要有一定既高度,同埋我仲要放塊玻璃响上面。
我好驚長此下去,d龜龜會浸到甩皮或者病,又或者游水游到累死?
我有野方法可以幫到佢地?
同埋呢幾排成日落雨,無太陽,我應該買邊隻太陽燈給龜龜們曬太陽呢?
另外UVA 及UVB對龜龜們是否同樣重要??
按相中的擺設,我是否應該買有夾的燈呢?
如果不方便在此告訴我的話,可否pm告訴我,求各位Ching解答,謝謝

沙發
冇問題   我有2隻巴西    生活在水中   10幾年了 (  冇浮台   用膠box)
回復

板凳
D水我覺得太多,有冇浮台比佢上去休息??
回復

地板
加個浮台好點個人比較用UVB燈
回復

有浮台會好點....要你游水游24小時的話....你都會累死吧.....
有UV 燈會好點,不用等太陽,自己開,幾時都可以....

不過你水位咁高,要封頂,如果唔係好易爬到出來,做成跳樓悲劇...
回復

水深無陸地地方又細仲要三隻龜,未打交算好睬
回復

回復 choichakyam 的帖子

我都唔想俾咁多水佢地,但個濾水器說明水深必須過所指定既警戒線
我擺唔到浮台,如果夾硬擺浮台,個浮台剛好差點掂到個玻璃蓋
回復

如果起個同個塔差唔多或高少少的台?
起碼有個位休息一下,又冇浮台咁高~!
可行嗎?
回復

回復 cloverfairy 的帖子

封咗頂,我除咗擺個玻璃蓋响面之外,仲擺d野响玻璃以防斑龜爬出。不過,我放龜龜的地方位置是飯廳,無窗的,所以不怕他們跳樓
我真係好想幫龜龜,但最大問題係個缸高12'', 所以水位必須依照番個濾水器...
我真係唔想聽朝起身見到不懂水性的大斑龜或者其他2隻愛龜浸死,請問我而家應否抽走晒d水乾養他們還是怎樣呢?我好迷惘啊
請問用uv燈是用夾燈(陶瓷燈)嗎?
用幾多W數???
跪求解答,謝謝。
回復

用格仔板做個淺水區,但冇陸地比佢曬太陽燈始終唔係太好

x2  發表於 2013-3-30 18:45
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

我個隻大巴西龜和他的女朋友甜甜圈女水性都係非常好,但隻大斑龜到而家閉目養神緊都仲用一對手死攬住條濾水器電線
回復

回復 spoonmanu 的帖子

謝謝你們的解答,請問格仔板我應該買個缸size面積的一半還是整個面積??
回復

回復 602151 的帖子

我指的跳樓是由個缸爬出....12"加你個櫃,對佢地咁細的身形來說,好高的了~!
如果佢地係水龜,點都係有水會好點的,長期乾養對佢地都唔好的....
如果可以的話換個濾水器,又少返D水會唔會解決到問題.(當然又係錢的問題啦~!)
燈方面你可以爬下文
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

他們3隻既底甲剛好都係9cm
請問邊個牌子的太陽燈適合他們呢,我好想佢地可以健康快樂地繼續長大啊
回復

我啱啱搵其中一隻試完,唔得呀,佢個龜殼頂住個玻璃面蓋
回復

回復 蛇頸之友 的帖子

請問你養龜龜box水位高嗎??
回復

咁一係做個同塔屋頂個底平的的台,咁佢站在台,伸長頸大約可以過水面又唔頂到個頂~!
張相的紅線位....

回復

感謝Ching你的建議及提供條link俾我,謝謝
回復

好提議,但係我應該搵乜野工具去整個台俾佢地休息?
回復

回復 602151 的帖子

用一半都夠,淺水區最重要唔好比龜可爬玻璃偷走
回復