香港龜友論壇

查看: 1554|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

急:求救~石金有咩病?

樓主

我隻石金佢成日係水到浮黎浮去,谮唔到水,就算比好小水佢都係浮係到,佢D底甲和殼係勁軟,我另一隻D底甲唔係軟,想問下佢有無病,有無師兄/師姐知道佢有咩病~求各位師兄/師姐解答,
沙發
有啦.....
回復

板凳

請問有甚麼病
回復

地板
可能是肺炎
回復

Johnson 發表於 2013-3-30 21:53
可能是肺炎

佢D甲勁軟
回復

呢層唔清楚
保險d可以滴下黑藥
回復

Johnson 發表於 2013-3-30 22:02
呢層唔清楚
保險d可以滴下黑藥

天日去買返支
回復

情況都係咁就去睇獸醫啦
唔好RISK
回復

但係佢好精神,好活潑@@,佢潛唔到水,係咪有肺炎?
回復

有人知有咩病?
回復

轉貼
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
病發徵狀
感染此病龜龜會開口呼吸,有時打嘖嚏、有鼻水或口水流出,胃口日漸減退,表現不喜歡在水中。嚴重時會引致肺炎,龜龜變得側身游水。

病發原因
這病多是由於龜龜不適應溫度轉變而引起,龜龜被吹風或周圍環境溫度低,秋天轉冷時容易引發此病。

治療方法
第一件事要做係立刻隔離病龜,以免傳染另外一隻。

這病用龜精靈可說無咩效,可以試下下面書上的方法,我親身試過真係掂。

1.首先餵葡萄糖水俾佢補充體力,增強抵抗力,維持生存基本能力所需吊住條命仔。

2.之後餵維他命給龜龜,也是加強些抵抗力。魚街買的烏龜維他命也可以,使用方法請跟包裝上寫的,但別買錯陸龜維他命便可。
*兒童維他命C也是可以的,但比較建議烏龜維他命,大約8-12羹維他命C給龜龜,也是加強些抵抗力。
*羹以快餐店奶茶羹為單位,維他命C用兒童維他命C開水大稀釋,稀釋比例bb龜份量為3-4克/1000克飼料,成年龜龜份量為5-6克/1000克飼料

3.平日亦要多曬太陽殺菌和每天用鹽水徹底消毒缸。亦可考攄用把1滴龜精靈落入1000ml水弄稀作浸療,但這效用不會太大,但可作保健預防用途,因龜龜每次感冒不久很易就起眼炎,我也不知道為甚麼。之後肯食返野就停止餵葡萄糖水和維他命C,照平常餵野食俾佢就OK。(喂藥須知可參考這裏。)

本人的小小建議
如果真係肺炎,一定要睇醫生打針,可以去大圍有間專醫爬蟲類既診所。不過如果你隻龜龜係BB龜或很細隻的話,其實睇左醫生都係無用,因為太細隻打唔到針架,這就唯有增強龜龜抵抗力,看牠自己的造化了...

不過感冒就算加強了抵抗力,都好難可以自己好,所以都建議你帶龜龜去看醫生了,怎說雖是很貴,但能得到尊業藥物治療和聽到些尊業意見也值的。
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
睇下幫唔幫到你
回復

肺炎,我之前果隻都係咁,拒食好多日,之後去左天堂.
E+應該會唔食野,浮水,遲下會開口呼吸.
最壞打算你明嫁啦
回復

choichakyam 發表於 2013-3-31 00:22
肺炎,我之前果隻都係咁,拒食好多日,之後去左天堂.
E+應該會唔食野,浮水,遲下會開口呼吸.
最壞打算你明嫁啦{ ...

我果隻有食野,只係潛唔到水,同埋一有陸地地方佢就爬上去,係咪肺炎?
回復

回復 一蚊一隻龜 的帖子

我之前有隻地圖都係甘
2個星期內
慢慢就唔食野之後水都唔落,用口唞氣
跟住走左=[
所以生命要緊,睇睇獸醫喇
回復

回復 choichakyam 的帖子

R.I.P
回復

ching要小心, 我有隻石金又係成日係水到浮黎浮去,潛唔到水, 初初重好生猛追野食, 後來成日訓, 最後走咗, 快D睇獸醫喇
回復

ichobby 發表於 2013-4-1 19:02
ching要小心, 我有隻石金又係成日係水到浮黎浮去,潛唔到水, 初初重好生猛追野食, 後來成日訓, 最後走咗,  ...

0.0 我天日交比個高人幫我睇下 希望佢無事啦
回復

一蚊一隻龜 發表於 2013-4-1 19:10
0.0 我天日交比個高下比我睇下 希望佢無事啦

要快d帶佢去睇醫生,拖不得的
回復

其實應該整個setting相同龜相會好啲
回復

回復 一蚊一隻龜 的帖子

浮黎浮去谮唔到水-->好大機會肺炎,有冇拒食?
底甲和殼勁軟---> 冇晒太陽,勁缺鈣,比佢食龜用鈣片,正常d糧都有鈣,你餵咩糧?
回復