香港龜友論壇

樓主: 龜媽
打印 上一主題 下一主題

你信有鬼嗎?

lok0114 發表於 2012-4-19 16:53
回復 龜媽 的帖子

因為鬼既定義太廣, 好多野都可以係鬼

咁你有冇遇過?
回復

係男聲,比正常細聲。
回復

回復 Tony_Chu 的帖子

哇,師兄乜你咁開心丫,哈哈
聽到都驚丫,仲要五次,,,
回復

龜媽 發表於 2012-4-19 16:52
邊果來架?

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... dateline&page=4
回復

泥頭佬 發表於 2012-4-19 16:57

哇,師兄乜你咁開心丫,哈哈

細個時好驚, 大個左就唔驚.  仲好開心tim, 以後臨死果時就唔使咁驚.
回復

好多人話,信則有,不信則無。但我話你知,無論你信唔信,有D野有就係有,你唔信有都係有。 我肯定同你講,呢個世界有鬼! 我見過一次,果次我去新加波旅行,住酒店,好多人話唔好住最後,最邊果間房,但我偏偏就住果一間,本來我應該同另一個團友一間房,但果個人話想同屋企人一間,讓埋果半間房比我,結果我一個人住嗮。 我總共去四日三夜,頭兩晚都相安無事,第三晚就有D怪,我夜晚訓緊既時候覺得越黎越凍,果種凍唔係話冷氣好勁果D凍,係就算你com嗮被都好似無com一樣,D寒意係籠罩住我甘樣,我覺得好唔妥,但又唔知可以點做,於是就格硬合埋眼到天光。 到朝早果陣,因為當時落雨,所以無太陽光,加上我拉埋嗮D窗簾,所以間房好暗。
跟住我起身就去廁所刷牙洗臉啦,就係我刷牙果陣就見鬼了,我好清楚見到廁所門口有一團大概到我肩頭甘高,白色,一團似人型,但唔係實體既野慢慢飄過,係慢慢,比我感覺就係突登行過望下我甘樣,我當時唔驚,我就睇到果隻野實一實,睇住佢飄過,其實我果陣唔意識到呢隻係鬼,當佢飄過廁所門口之後我仲登追出去睇下,但發覺無野。
返到香港又屙又嘔三日,之後再回想呢件事覺得好恐怖。 完~

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 櫃桶有聖經傢ma

查看全部評分

回復

好多年前差不多廿歲,我同一個比我大好多嘅女同事去殯儀館送一個老人家最後一程,裝完香等lift回程我哋喺三樓等,lift門打開,我見到有個老伯手揸籠雀喺lift入面,我心諗咁怪揸住籠雀周圍走?!應該喺度做嘢,跟住到二樓,有個送外賣女人入lift,咁一直都相安無事到地下,得我哋三個出lift,因為有地牢所以阿伯唔出都唔奇!出到大堂我同個同事講:咁怪嘅人都有,喺殯儀館養雀重要周圍走?佢第一時間四圍望同我講:冇呀!我話唔係呢度,頭先lift入面呀!佢好愕然咁同我講,頭先成部lift得三個人邊有人揸籠雀呀?!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
EV-DAY + 1 多謝分享

查看全部評分

回復

Tony_Chu 發表於 2012-4-19 16:15
衰鬼, 夜d 講會好恐怖.

而家有 d 時間講埋佢......
果次之後冇幾耐有個朋友玩離家出走,話冇地方落腳,我話可以上 lai 我鋪度過夜,不過我話最好搵多一個人陪(前文有講點解,不過我冇同佢提過),咁佢就搵左我另一個細佬(佢 5 知間鋪有野,我冇同佢講過前文 d 野,但佢大膽好多,呢 2 個細佬都 5 係親生),果晚佢地約 10 pm 上 lai,咁我就走前話,你地走果陣同我拉埋門就 ok,咁我就返屋企訓 la.......
到第 2 日 9:00am,我打電話問細佬,你地幾點會走,佢就話零晨 5 點走左,我話你地咁早出去飲茶?
佢就話,零晨 3 點幾廁所門裡面似有人敲門而咯咯聲,起初以為 d 氣流拉扯,咁佢關埋廁所個窗,將所有門窗關好開 air-condition 繼續甜夢,訓到 4 點幾就突然廁所有人撞門,好似裡面有人想走出 lai 而撞門,持續左幾分鐘,佢地覺得 5 妥即刻走左出鋪,事後我先告知間鋪既鬼故事.....
跟住交租果陣問事頭婆,間鋪係咪有人死過,我仲形容埋個銀白影身形同高度....
點知個事頭婆就話,原來你見到我死鬼老爺
回復

天上千手觀音好震撼
回復

大家有無聽過有咩方法可以鼻鬼呢
回復

龜媽 發表於 2012-4-19 16:21
瑩火蟲嗎?

唔知,我都係聽親戚講過....
回復

tscwky 發表於 2012-4-19 16:49
我只遇到一次,在以前屋企門口叫我全名幾次,我出門口望係無人。

我都試過有人係床邊叫醒我....男人聲黎

以前間屋前身有個阿伯過身.....唔知係咪我壓力太大
回復

你地講d野好可怕啊........
回復

回復 SnappingTurtle 的帖子

多謝你嘅分享!你當時都幾冷靜同大膽.
回復

我朋友有陰陽眼,我听过佢講唔少
回復

未見過,所以唔信.
好多人話見過,所以有可能.
半信半疑.
回復

大家其實無須大驚少怪,須保持敬畏之心,但更不可失冷靜之心
理性d去面對吧啦...
回復

講件親身經歷....

以前細個係大陸,有親戚生日就去條村度食飯

咁成班表兄妹聚埋一堂,咁就緊係玩埋一堆,之後就去左屋後ge後山度玩

咁玩完返去食飯,返到黎唔知點解好大霧,去到門口鎖住,隔離屋隻狗得條鐵鍊係度,隻狗唔見左

我地去玩前燒完炮仗d紙碎都仲係地下,心諗以為行錯路,跟住行返轉頭上山

再行返落黎返去食飯,又見返d人係度變返正常,又唔見到有大霧.....

之後好似病左.......

多謝分享!  發表於 2012-4-20 18:20
回復

人大左係會好d既,,,
你吾洗咁快開心既=_="
我覺得如果1個人係 老死既應該吾會驚~~
回復

杰仔_kit 發表於 2012-4-19 19:48
講件親身經歷....

以前細個係大陸,有親戚生日就去條村度食飯

看來見完鬼會病!