香港龜友論壇

查看: 3019|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

拾來的龜是生是死靠大家了,跪求大家幫忙看看,讓我好治

樓主
大家好,我是來自香港的中學生,最近拾了一只大的巴西龜,發現有病的,應該是爛甲。爬了很多文,把論壇的有關治療方法看了9成左右。現在把我的治療方法說一下,麻煩大家幫幫忙,因為我對用藥方面真的不太熟。

根據你們的貼子來看,對爛甲應該是把甲用刀子弄開,然後把己經腐爛的肉挑出來。

所以第一步是先有酒精之類的物體,先消毒刀子和龜的部份。

請問普通的消毒火酒就行了吧?還是要買碘酒??

第二步是注射頭孢曲松納嗎?作用是不是預防感染?

但我不太清楚應該注射多少量..和要買多少份量?

http://item.taobao.com/item.htm?id=9064144866
在這店買好嗎?還是去其他的店?

第三步就是用刀子吧,但有個問題,如果出血,用棉花止不了,那要用什麼來止血?我爬文的時候發現雲南白藥可以,但淘寶了一下,發現是牙膏來的,是不是有其他的搜索字眼或者是說牙膏可以止血?

還有雲南白藥一次性要買多少左右?

第四步是上藥吧。應該在患處直接滴聚維酮碘5%還是按1 ML 配250 ML的水?要買多少量?

第五如果龜動了手術不吃東西,要如何保持他的體力?

第六還想問一下其他的藥品在龜身上用會有什麼作用。

1: 紅霉素眼膏
2: 阿莫西林(做手術前喂4分之一?不知是什麼來的)
方法就這些了,麻煩大家幫幫忙,這龜滿可憐的,給人丟了在路邊,我看了好心拾他回來的。剛來我家的時候也不知道餓了多久,瘦得不得了。吃了東西還吐出來,消化不了。

現在養了一個月左右,體力算恢復,可以吃吃跑跑的,每天吃很多。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
larissayiu + 1

查看全部評分

沙發

好殘.....仲腐甲.....野生既........應該比其他龜龜OR生物攻擊過-,-
回復

板凳
好嚴重呀
搵中蜂師父醫啦
係荃灣
間店叫 友緣龜屋
回復

地板
好一個有心人!!!!!!!!!!,你e好左佢之後你諗住點?
回復

野生個甲真係•••••••••
回復

古蘭修 發表於 2011-8-18 20:59
好殘.....仲腐甲.....野生既........應該比其他龜龜OR生物攻擊過-,-

呢度用番白話文打

而家烂甲,唔知點醫.....
回復

仁仔 發表於 2011-8-18 20:59
好嚴重呀
搵中蜂師父醫啦
係荃灣

你知唔知大約一個療程幾多銀左右????

或者有冇朋友試過.?
回復

brian912452456 發表於 2011-8-18 21:00
好一個有心人!!!!!!!!!!,你e好左佢之後你諗住點?

屋企己有兩隻,唔太想養..= =
回復

灰太狼 發表於 2011-8-18 21:01
野生個甲真係•••••••••

唔係野生,據有心人講隻野俾人丟左出黎,係佢同我講個度有隻龜我先走去拾佢,睇睇下仲有烂甲問題...==
回復

回復 loveforever2004 的帖子

話個個一定唔係有心人,因為如果佢係有心就應該第一時間e佢!
回復

loveforever2004 發表於 2011-8-18 21:04
唔係野生,據有心人講隻野俾人丟左出黎,係佢同我講個度有隻龜我先走去拾佢,睇睇下仲有烂甲問題...== ...

如果攪唔掂就送佢去漁農處吧啦
首先佢爛成咁 會好多菌....惹埋你其他龜都算喇一陣攪到你自己D皮膚都有事就P大K
回復

回復 古蘭修 的帖子

但係........................多數刀係死係漁農處到.
回復

brian912452456 發表於 2011-8-18 21:07
回復 loveforever2004 的帖子

話個個一定唔係有心人,因為如果佢係有心就應該第一時間e佢! ...

呢層就真係唔太知....阿伯黎...佢同我講話隻野餓左幾日,我見甘先拾佢番黎...唉..而家屋企太多龜..
回復

古蘭修 發表於 2011-8-18 21:08
如果攪唔掂就送佢去漁農處吧啦
首先佢爛成咁 會好多菌....惹埋你其他龜都算喇一陣攪到你自己D皮膚都有事 ...

漁農處???死硬加bor....

我拾番黎己經分開養..唔敢一齊養..

暫時另一隻巴西龜同珍珠龜都冇事...>w<
回復

我諗住死馬當活馬醫...

就係唔太清楚用藥份量...
回復

brian912452456 發表於 2011-8-18 21:09
回復 古蘭修 的帖子

但係........................多數刀係死係漁農處到.

但係做好心都要有能力....如果佢整病埋你其他仔女咁咪仲害左其他生命
佢而家會好辛苦......佢再咁苟延殘喘都係好辛苦 佢外表都咁
佢入面都唔會好得去邊.........放手啦
回復

佢e家一定係好辛苦嫁la,你想佢慢慢比病魔挽死定係開開心心死?放手啦
回復

古蘭修 發表於 2011-8-18 21:12
但係做好心都要有能力....如果佢整病埋你其他仔女咁咪仲害左其他生命
佢而家會好辛苦......佢再咁苟延殘 ...

都明既....只不過心諗既然係死...倒不如我試下醫..
而家差d藥既份量我掌握唔到...
回復

loveforever2004 發表於 2011-8-18 21:20
都明既....只不過心諗既然係死...倒不如我試下醫..
而家差d藥既份量我掌握唔到... ...

最慘就係你用藥 你唔知份量 唔識點整 你記住你唔係專家呀....
人亂食藥都會出事啦 何況小動物
你想証明你有愛心你就咪攪佢啦 你想証明你醫得好佢你就考番個獸醫牌
求下你咪攪佢啦 一係你就搵個大D既公園拎佢放生等佢過番D自由既生活 可能佢會好番都未定

讚, 好過上面有D 人回埋D 野不切實際, 簡直不知所謂  發表於 2011-8-23 00:00
回復

不好亂用藥,份量錯了.就慘......比中蜂睇下,我找到一些爬文你可睇下

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=2174&extra=&page=1

我隻巴西爛甲都医好了,不好放棄,佢肯食野嗎

http://little-tortoise-lam.blogspot.com/2010/07/super_24.html

silversulf cream - 傷口愈合之用,龜龜爛殼、甲也可
以上所有用藥都要龜龜乾身用,即不可有水,不可接觸龜龜眼、口並不可食
優碘-本人用"便利妥"碘酒,不需稀釋,主要係消毒之用,可用於傷口流血,如不停流血請用"雲南白藥",好快止血

"便利妥"優碘比較容易買, 一般藥房同萬寧都有,主要係消炎既作用,
不可接觸龜龜眼、耳、口,不可食到(轉貼在小古Yahoo BLOG)

回復