香港龜友論壇

查看: 1694|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

龜補品

樓主

我的巴西之前腸炎,在7月12日,康復,设有再排出綠色水狀的東西,我在7月14日開始比野佢食.佢肯開口食野,生掹好多,但沒有便便,太久都沒有便便,我開始胆心,昨天買了雀巢出的純乳絡試一試,但見佢沒有吃,今曰放工去了太子花街買了bac,同店主介紹了一隻電解質比我,他話一星期浸一次,不能多浸,浸一晚,對龜的健康好好的,那間店鋪老板好好人,傾了好耐,我有認識了一些關於養龜的知識

買完野就番屋企,第一時間去看龜龜呀緣,點知佢有便便^^,但我已買了bac了,都比佢食,但佢冇食........

佢D便便好怪,有一舊好大的,好似有層野包住一堆黑色物體,似沙石,有似乾了的蛋,好似好實的

似唔似蛋內是實心深黑色

似唔似蛋內是實心深黑色
沙發
求此藥功效及用途
回復

板凳
回復 SOLA71478 的帖子

bac 係腸胃藥, 內含乳酸菌之類ge 益菌
有師兄會入龜之後俾bac 佢地浸, 等佢地排清之前食d 野
如果龜龜耐冇便便亦可以用

隔離果支係電解質, 同reptoboost 類似
如果龜龜病唔開口, 可以浸電解質黎俾佢補充營養同水份
過完冬遲遲唔開口都可以用
回復

地板

回復 chamkey 的帖子

bac平日沒事可用嗎,一星期一次ok?
電解粉,他說一星期用一次,有益的
他說腸胃不好可用bac連續3天
回復

其實兩隻我都冇用過
電解粉我唔係用呢隻, 我用REPTOBOOST
不過我係隻龜耐唔開口/食緊藥我先會用
如果佢飲食正常, 唔需要用電解粉的
bac 嘛....我就冇用過了, 我d 龜排便好正常
食佢不如食菜
始終都係藥/化學野, 冇需要其實唔用最好
龜龜並唔係真係咁弱的
你提供到基本ge 野之後由佢就得
太照顧佢大左都唔會強壯, 只會更易病
回復

Nutribac有真假貨?我買185元,在網上會見110-120元
我買貴好多.........

回復

金魚街 Nutribac $120到
回復

回復 glun 的帖子

我行過冇所以再去花街的爬蟲店
回復

Bac爬地同五木都有~
回復

glun 發表於 2011-8-9 00:35
金魚街 Nutribac $120到

wow , so cheap !!!  
回復

thanks for your sharing
回復

chamkey 發表於 2011-8-5 23:46
回復 SOLA71478 的帖子

bac 係腸胃藥, 內含乳酸菌之類ge 益菌

Thank you so much!!! bookmarked~
回復