香港龜友論壇

查看: 2279|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

巴西龜飼養一問

樓主
我現在養了兩隻有兩個手板咁大的巴西龜
飼養在一個只有水的玻璃缸來
近來出現了兩個問題
1.他們常常便便後水很臭,又有一舊舊的屎屎,所以要把龜龜拿起,再整個缸拿去廁所洗,很煩,也很重
2.他們很好動,常常爬缸,之後一跌落缸底,就會boom boom聲,好嘈
請問各位有甚麼方法可以解決依兩個問題?
回復

沙發
1.他們常常便便後水很臭,又有一舊舊的屎屎,所以要把龜龜拿起,再整個缸拿去廁所洗,很煩,也很重

買個虹吸管
2.他們很好動,常常爬缸,之後一跌落缸底,就會boom boom聲,好嘈

加多d水得唔得
回復

板凳
wongfafa 發表於 2015-6-5 22:45
買個虹吸管

加多d水得唔得

虹吸管有咩用?
回復

地板

吸走d水同便便
回復

師兄你幾多日餵食一次?
每次份糧幾多?
回復

琥珀川 發表於 2015-6-5 22:58
師兄你幾多日餵食一次?
每次份糧幾多?

每日朝早一次
手執一堆,冇定
回復

我留意下
回復

sing96149 發表於 2015-6-5 23:00
每日朝早一次
手執一堆,冇定

我自己隻巴西半隻手掌大啲, 兩日一餐, 每日換水, 換完水先放糧落去
你見隻龜開始唔多食就清走水入面啲糧...如果唔清, 盤水又係會臭
另外, 未必係屎臭, 啲龜係水中尿尿, 一樣係臭

其實最重要係勤力換水吧啦

雖然巴西好粗生, 但如果你想隻龜唔好食太多/太少
建議你可以搵一日餵佢嗰陣用啲時間去觀察,
例如, 如果放10粒糧比佢, 第11粒佢唔食
第二日就打個八折, 即係放8粒比佢食, 隔日再餵
正所謂, 食少啲痾少啲, 等食物係龜肚入面留耐啲...

如是者一個月後就搵日再觀察隻龜食糧份量以增加份量
大前題你要有時間有恆心咁做...但香港都市人一般都比較忙...
回復

1 可轉用膠箱, 無咁重又 方便換水
2 拎起隻龜移去第二個箱餵食, 餵食后1至2小時才拿回日常生活箱/缸, 通常d龜好鐘意一換乾淨水或進食前后排便排尿
3 如果覺得隻龜在箱/缸 龜板撞到彭彭聲, 可以再裝深水少少, 聲音會無咁吵, 或者換大d個箱 / 缸, 多點空間讓龜游水消耗多d體力, 無咁易吵, 通常一關燈d龜就唔多點吵, 如果係龜女, 可能想生蛋, 直接放佢入盛滿泥既箱讓龜產蛋, 就不會吵
4 加濾水器, 讓水流動 會無咁臭
5 手掌大的龜, 可以隔日餵一餐, 餵食的食物種類儘量不要餵太多活魚蝦乾(一星期餵一次, 不要餐餐餵), 多餵龜糧
回復