香港龜友論壇

查看: 6974|回復: 94
打印 上一主題 下一主題

這個巴西小龜患了什麼病?(請幫幫忙看看!!)

樓主
請大家幫手看看這些圖片,
我的巴西幼龜最近龜殼上不停長有白點,

而最嚴重的會牠的嘴巴附近長有好多個類似水泡的物體,

還蔓延到手腳。而且牠常常用前肢去擦眼部。

我上網看過一些資料表示有白眼病的龜會經常去前肢去擦眼部。不知牠是不是有這個病,

又或者有其他病。牠還常常都在睡,很沒精神的樣子,和之前很有活力時有很大差別。

請幫幫忙,thx!!

沙發
好嚴重呀.皮膚病加爛殼
勸你立即帶佢去中蜂到睇病食藥.1係獸醫
你1定係水質好差.要1日換1次!!!
回復

板凳
多數水質太差
回復

地板
哇 !! 好嚴重wo....快快帶佢去e......! 唔係既話.... 好正接咁講..佢命在旦夕
回復

買過隻都得了..難唔死
回復

感覺已經冇哂生存氣息......
回復

吸取教訓~~RIP
回復

黴菌病...
殼上先出現白斑點,後期延至手,腳,身上,口上或口邊......
回復

巴西真慘!!!!

睇到好心痛T_T.  發表於 2012-9-9 01:36
回復

回復 小妃 的帖子

Thx!! 不過我1日換1次水、不是水喉水。
回復

另外,我想中峰是診所還是什麼?
Thx!!
回復

西西莉 發表於 2012-9-9 09:36
另外,我想中峰是診所還是什麼?
Thx!!

中峰 HERER

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1

另外小龜的問題,帶出去俾中峰睇下吧,情況幾嚴重!!

1. 俾龜龜晒太陽,水不過殼底, 只係浸腳, 另加龜精靈於水入面(1-2滴)
2. 浸Repto / 強行餵Repto
3. 去中峰到買藥試下
回復

現在情況如何..........
回復

khip 發表於 2012-9-9 09:40
中峰 HERER

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=4306&extra=page%3D1

按入這條link係友緣龜屋 之 荃灣西鐵站觀光捷徑。
是中峰?
回復

回復 西西莉 的帖子

多謝你們的關心。

昨天開始就干養先,也有讓牠曬大陽。
牠身上的水泡消了不少,不過整天都在睡,有點兒擔心。
我想要盡快帶牠去看看病。

回復

西西莉 發表於 2012-9-9 21:29
回復 西西莉 的帖子

多謝你們的關心。

暫時睇小龜沒有眼病,感覺只是不開眼。    晒太陽時注意不要太久,病龜比較弱。

另外手上除左Repot 仲有冇D維他命A?  如果冇就試下灌佢飲少少Repot 同浸Repot,可以俾Repot佢浸耐D (最好擺住射燈下Heat 住)

Repot溝水濃度可以多少少, 約150ml / 半匙....  然後用針管(拆針咀) 或者其他小導管 灌佢飲...   (需要好大耐性)

因為我見小龜口部無法完全合埋,可見佢無力程度去到邊。
回復

khip 發表於 2012-9-9 21:41
暫時睇小龜沒有眼病,感覺只是不開眼。    晒太陽時注意不要太久,病龜比較弱。

另外手上除左Repot 仲有 ...

好多謝你提供這麼多資料!^^

Repot和維他命A是否一般賣龜的商店有得買?另外小導管在哪裡買?

不好意思,我是個養龜新手,所以不多識得要去邊度買。thx!!
回復

西西莉 發表於 2012-9-9 21:54
好多謝你提供這麼多資料!^^

Repot和維他命A是否一般賣龜的商店有得買?另外小導管在哪裡買?

Repot 可以參考呢到!!!  其他魚街都會有得賣!!    裡面亦含有維他命A
http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-Reptoboost.html

另外我建議買多隻呢款既水龜專用鈣磚/假期糧,入面都有維他命A / C 和埋其他龜龜需要的鈣質和礦物質,一粒裡面鈣專入面仲有Zoomed既中粒糧,做法就係成舊放入水江內,佢會慢慢分解俾龜龜飲水時吸收。

不過我做法係特別D,我會把鈣專整碎,拿走中粒糧.  然後把鈣專磨/壓碎成粉狀,或小粒放入Zoomed細龜糧內,然後不斷搖個膠樽把糧和鈣專粉一起混和再給小龜食。

http://www.fishmanshop.com/reptile/tool-BB-50.html

導管方面,醫爬虫動物既獸醫一定有, 如果想簡單D,可以去藥房買呢種
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b22956590

回復

帶左佢去睇中蜂未!?龜龜有冇好轉.
回復

乾養似乎有效,但最好看醫生或請中鋒幫忙看看。眼睛無力張開也許可試試ZOOMED 眼藥水~ 請CHING努力啊!
回復