香港龜友論壇

查看: 1805|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

想用個負責任既主人

樓主

我有養開巴西 養左大約4年 隻巴西由一個拳頭既大細變到成個飯盒咁大
想試下養黑旦+刀旦 所以有D問題想問下你地 廢事令隻龜唔舒服OR死

1)有人話黑刀旦係全水龜 可以唔洗買曬燈 事實又係咪咁?

2)我個缸 40CM長X26CM闊X30CM高 膠缸黎 養黑刀旦水深幾多好?

3)同埋黑刀旦係咪真係粗生到唔用濾水器都OK? 用既501OK? 其實501 D人話好細 實際幾大? 唔用又有冇問題?

4)黑刀旦本身都惡 喂5,6蚊袋既魚仔會唔會仲惡 定係會令佢地健康D?

5)最後一個問題係曬太陽既問題
   你地唔用燈照既係咪用架車仔成個缸推落樓?

THX ching!!
回復

沙發
1. 係。其實水龜唔需要燈。一個星期曬一次太陽已足夠。

2. 視乎隻龜大細。一般25-35cm可以接受。

3. 一般般。501唔夠力

4. 黑蛋互動性超好。餵龜糧最好。當然,間中一餐肉都可以。

5. 我用大膠箱。方便。

-___-妖早知我唔打啦..... 留返俾你打哈哈  發表於 2015-5-7 21:52

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wongfafa + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

板凳
1:係...深水都OK唔洗俾陸地俾膠水草佢地換氣ok (But我隻黑蛋好鍾意上水~_~) +燈只係等佢消化好啲..同埋龜係冷血動物..俾個熱點佢地...等佢地生長得好啲..當然純天然陽光係最好既選擇...但係唔好晒太耐..每日10點前5點後係最佳既時間

2:比佢高8-10倍都冇問題..只要有野俾佢借力換氣就ok...佢地好多時都係水底...同埋深水可以睇下佢地游水(我個啲刀蛋好懶..食飽就訓)

3:任何龜都對水質有基本要求既..你唔用濾水器都ok..日日換/隔日換...始終佢地都會一路食一路屙...水質會變差...501我冇用...我用開511...

4:佢地天生鍾意打交...你想全品就唔好混養/+格仔版分開佢地...同埋水龜唔好成日俾生口野佢...一路冇咁多營養..二來食開生口野就唔會再食糧...到時有排你煩...

5:買個膠盒仔或者屋企用既盆都得....只要有水..有遮陰就得..晒15分鍾就夠...
另外水龜區有個精華貼係講出街 你可以參考下
(電梯直達:http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=41573&extra=)

希望幫到你啦...以上係我養左一個到兩個月黑刀蛋既心得..
我有三隻刀一隻黑一隻頭盔蛋...

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
wongfafa + 10 熱心幫助

查看全部評分

回復

地板
pointpoint 發表於 2015-5-7 21:50
1:係...深水都OK唔洗俾陸地俾膠水草佢地換氣ok (But我隻黑蛋好鍾意上水~_~) +燈只係等佢消化好啲..同 ...

thx ching 你都係用格仔版分開佢地? 咁養2隻刀旦既洗唔洗分 同埋用格仔版黎做個淺水區比佢OK?
另外想問呢比膠水草佢地有咩用
回復

俾佢地借力上水換氣..
我冇用....
以前未養黑蛋就三隻刀蛋混戰....
打到有一隻成日縮係個假山窿度
所以佢地唔全品頸都會有傷痕..
之後買左黑蛋..
一隻黑蛋打天下
可能佢係公..
特別惡...
不過佢而家都好少咬龜..
咬到悶
但係佢會比刀蛋互動啲既..
會認得我....包糧囉哈哈
回復

pointpoint 發表於 2015-5-7 21:58
俾佢地借力上水換氣..
我冇用....

公既惡D又冇咁大隻 乸既成體好大隻 咁我想養公既多D
不過買4-5CM既龜苗係咪好難睇得出
我仲有一個問題 咁旦龜唔鍾意上水你喂浮定沉定"量"?
回復

支持你,加油,我都系養梗黑刀
回復

一定係浮..
引佢郁多啲...

睇彩數...
始終未養緊4 5年好難分公乸
我個隻係個肚凹哂我先覺得佢係公既機會大啲
回復

pointpoint 發表於 2015-5-7 22:16
一定係浮..
引佢郁多啲...

THX
回復

希望幫到你啦
我有放過刀背蛋既相..
你可以去睇下
我都唔係養得好好
回復

Kenneth0917 發表於 2015-5-7 21:49
1. 係。其實水龜唔需要燈。一個星期曬一次太陽已足夠。

2. 視乎隻龜大細。一般25-35cm可以接受。

一個星期曬一次太陽已足夠...當真?
回復

lukehui 發表於 2015-5-8 09:23
一個星期曬一次太陽已足夠...當真?

咁要幾多次
回復

我唔講喇...等高人黎答你啦
回復

一星期一次係最少要有既....
當然有時間既話最好每日15-30分鍾就夠哂...
記住係早上十點前,下午四點後
回復

pointpoint 發表於 2015-5-8 19:35
一星期一次係最少要有既....
當然有時間既話最好每日15-30分鍾就夠哂...
記住係早上十點前,下午四點後 ...

如果跟住你咁去做 係咪唔洗額外補充鈣比佢 同埋係咪最好喂D D3多既糧?
回復

pointpoint 發表於 2015-5-7 21:58
俾佢地借力上水換氣..
我冇用....

咁用假水草好過山洞? 之前排文D人話旦龜要用山洞比佢地喱埋
回復