香港龜友論壇

查看: 1057|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

巴西龜有病?

樓主
我隻巴西龜由苗養起
本身2隻
但有1隻過唔到第2年冬
另1隻就過佐好多年都冇事
呢隻養佐6,7年了
上年開始進食少佐, 唔肯食龜糧, 我屋企人就比佐D豬肉佢食, 佢會肯食, 但見佢成日痾爛屎, 我覺得佢係腸胃有問題

因為我地係放佢出泥亂爬的, 有日我見佢走佐去櫃底, 隻眼有D塵, 之後隻眼腫佐....我諗應該係D塵搞到佢隻眼發炎
走佐去買龜精靈, 有搽有浸, 半個月後佢開得到眼, 有D白色野整走佐, 隻眼正常番

但之後就日日訓教, 好少行, 一放佢落水就不停掙扎, 到衣加直程唔食野, 糧/豬肉/生魚仔都唔肯食, 已瘦佐好多
(注, 我隻龜唔肯食菜的....我知佢應該係雜食, 但佢從不肯食菜....)
p.s. 佢龜殼長大概一隻成人既中指同母指既距離
沙發
知唔知睇一次幾$$左右, 我未帶過佢去
回復

板凳
師兄有冇打算帶佢睇醫生?如果budget許可最好睇睇獸醫.
回復

地板
一放佢落水就不停掙扎 ( 小心, 有可能肺炎)
回復

冠霖LaM 發表於 2012-6-26 23:40
知唔知睇一次幾$$左右, 我未帶過佢去

$1100-1700  要睇下d 藥幾多 $.   
回復

我昨天都同ar龜去睇醫生.  佢眼腫 開口呼吸, 不食野.   醫生話 佢不夠營養.  要鈣 + 維他命a& other . 但我問醫生ar龜是不是肺炎.  醫生話不是, ar龜呼吸無聲wo.  可能ar龜辛苦都會開口呼吸.  希望佢快d 好返la.   very poor.
回復

回復 1mm 的帖子

但唔見佢打開口呼吸
但有見佢好似會打乞痴(但要係水入面)
回復