香港龜友論壇

查看: 2817|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

新手養梅花龜B遇到的疾病/購買設備問題...

樓主

各位師兄師姐大家好
小弟係新手一名,有幾個問題想問問
小弟係岩岩果個星期日係金魚街買左兩隻梅花龜(即係斑龜)?既幼龜返黎養,

一開始將佢地放入箱度好想走佬咁,但當我入左水喉水去個箱,再放好位置後,
佢地兩隻就成日都唔郁動咁,成日縮埋爪,縮頭卷起,
到尋晚發現其中一隻龜對眼好似唔多會張開咁,有層膜庶住咁,同埋係咁用爪爪自己對眼...

咁我上網睇...
先知道係唔可以比幼龜B用水喉水...
同埋睇到龜既眼病 -
矇眼病有DD似我隻龜B既case,都係會[用前肢擦眼睛]
但又似似地-眼炎 矇了膜似.....

搞到都唔知係咪有有病同埋唔知咩病....
1.請問各位師兄師姐知道小弟的龜B是不是生病了?點算好?...

另外我想問問,而家已經秋天...
我係咪要買定燈同埋暖管比龜B用?
2.但上網睇好似話好多UVB燈對人同龜都係唔好,會致癌...咁有邊隻好?...小弟間屋係冇太陽光入到屋的...

3.同埋小弟既個箱係膠箱,用到暖管嗎?邊隻牌子好? thanks 各位師兄師姐...

[B) 眼睛 :

眼炎 / : 正常龜兒的眼睛有三層。如果眼睛發炎, 最外的眼皮會腫脹、初起發白, 眼球被白
                    白眼病   色的分泌物遮篕,像矇了膜似的, 慢慢腫漲如水泡、發炎、充血; 手按上去時有水漾
        /紅眼病  的感覺, 如果處理及時, 很快便會痊癒; 覆蓋第二層透明的圓拱眼罩, 保護眼球,
        /矇眼病  在罩內眼球仍可轉動, 發炎時眼球也會有出血現象, 眼睛部份會痕癢, 會用前肢擦
                    眼睛; 眼皮如果打不開, 它就不能視物, 變了失明, 不願再攝食, 龜體會轉虛弱死亡。
         正常的眼睛閉上時, 可通過有少許透明的眼皮, 看到眼球在眼罩內轉動; 如眼皮
         打開, 當然可清楚看見眼睛在轉動。左右眼可以獨立開閉, 俗語的 “隻眼開隻
         眼閉”, 就是這情況 ! 眼睛更能慢慢調教其距離, 能看到你, 清楚視物, 龜兒

2014-10-05 13.56.251.jpg (727.17 KB, 下載次數: 24)

2014-10-05 13.56.251.jpg

2014-10-05 13.57.26.jpg (835.42 KB, 下載次數: 24)

2014-10-05 13.57.26.jpg

2014-10-05 15.25.531.jpg (778.2 KB, 下載次數: 24)

2014-10-05 15.25.531.jpg
回復

沙發
試下zoomed 眼藥水,魚街可買到
回復

板凳
曬uvb對龜唔好?想請問你係邊到睇呀
回復

地板
iris007 發表於 2014-10-8 10:37
試下zoomed 眼藥水,魚街可買到

ok thanks 師兄
回復

gloriakhju 發表於 2014-10-8 10:45
曬uvb對龜唔好?想請問你係邊到睇呀

其實我都唔係太明

師兄,我係依度睇番黎既

http://www.hkherp.org/newforum/f ... p;extra=&page=1
回復

同埋又要麻煩師兄師姐一個問題..

下圖左邊隻龜仔就係話會爪自己眼仔既
今晚返到黎睇到仲係間中爪下

而右邊果隻我又發現紅圈處有少少白色腫漲左,
係咪有病?...

2014-10-08 22.01.131.jpg (499.79 KB, 下載次數: 28)

2014-10-08 22.01.131.jpg
回復

皮膚有白点,可能係腐皮,可用優碘擦下,但小心不要觸到眼部,然後乾養一陣,碘酒有毒性,之後要用水澡身先放回水。
或可用聚碘會安全D,可睇以下link。
回復

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
回復

回復

sorry and thanks師兄既指引
依兩日太忙
遲左睇師兄既留言
我之前爬過文話荃灣有間專養龜既店-友緣龜屋
而我返工係返果頭
所以我早兩日lunch去左店度,入面有個女職員
我同佢講左我兩隻龜B既情況,比上面幅相佢睇.
佢就介紹左包藥丸同埋叫我買暖管,話冇暖管龜B實過唔到冬,
於是就買左藥丸同埋支管,不過我冇問到係咩藥黎-,-

如果我冇記錯,佢叫我將D藥每粒以500毫升混衡佢,然後比兩隻龜B浸下
話要浸全日
而家浸左兩日,好似冇咩效用咁既-,-
浸完一日D水好濁下
尋日睇番隻龜,眼下白腫果隻尋日晚上看手腳身都仲係爛爛地肉,爪都甩埋-,-
另外果隻都係甩左隻爪.
頭先浸完第二日,仲係冇乜效果咁,岩岩試下比D鹽水佢地浸下,
打算一陣再試下乾養,希望可以好得番啦.

不過我而家又諗緊支管係咪唔可以成支浸哂水...個盒面既說明寫住唔得...
打橫唔得...咁咪要好高水位-,-浸哂成支管會唔會怕漏電架...
同埋又驚隻龜咬電線-,-

不過而家好緊要係佢地可以好得番...

2014-10-09 22.09.041.jpg (641.28 KB, 下載次數: 27)

2014-10-09 22.09.041.jpg

2014-10-09 22.09.15.jpg (856.38 KB, 下載次數: 26)

2014-10-09 22.09.15.jpg
回復

暖管要成支浸曬入水 我屋企2支都係橫放 4隻龜都無隻會咬電線
病龜就幫佢地用暖管KEEP溫係26-30度 你驚既可以加支溫度計睇水溫 魚街平既10蚊就有支
有無龜仔既近況相 甩爪都幾嚴重下
回復

带隻龜落去给中烽睇下,要打电話约先,佢未必係店。
回復

回復 whitetiger 的帖子

首先 我唔知D藥丸成份係咩 但對於腐皮 好多人都係用碘就KO
而如果生粒粒硬既 你可以自己試下挑走佢(我幫龜挑過 挑穿皮就好易了粒野出黎) 了左出黎要用碘消毒乾養 我都見人對D粒粒係用碘 等結焦 自然甩
如果佢地2隻肯食野既 都比較樂觀 可以慢慢醫
魚街好多鋪對D平龜都唔好 我記得有間對平龜既設備都幾好(行多D就搵到 間野好多水草架xd)
我都係養平龜 但醫佢地既錢都夠我買番幾倍 加油 慢慢醫好佢地啦
中蜂係男人黎成日唔係鋪 通常4點後就會係到 唔想等甘耐打個電話約左時間先去啦 早到去望下D龜都好 好多靚龜架 個價都幾靚
回復

vvbb708 發表於 2014-10-12 02:08
暖管要成支浸曬入水 我屋企2支都係橫放 4隻龜都無隻會咬電線
病龜就幫佢地用暖管KEEP溫係26-30度 你驚既可 ...

回vvbb708師兄
thanks 咁我放心放暖管了
遲DD去睇下D溫度計先THX
有龜仔既近況相
比較嚴重果隻
尋晚乾養後以為佢有好轉,因為起碼左眼下少少果度腫左今日中午時睇佢冇左,
但係其他地方好似差唔多

於是我今日中午又幫佢浸藥丸水
但頭先睇佢雖然眼底冇再腫,但兩邊頸就分別又腫左3~4粒...
左手手指尾又甩多隻爪...
其他地方仲係差唔多...
仲係爛哂肉,殼...

而比較輕果隻,而家都仲係一樣冇變壞.間中用手爪下眼,不過就幾生猛成日想走佬咁,
只係係右手仔度仲有少少爛,仲左手都係冇左一隻爪

而家兩隻都係仲浸緊藥丸水,
聽日返工前打算又比佢地乾養下..

2014-10-12 00.28.531.jpg (614.83 KB, 下載次數: 27)

今早看他時的情況

今早看他時的情況

2014-10-12 00.28.311.jpg (255.61 KB, 下載次數: 26)

今早看他時的情況

今早看他時的情況

2014-10-12 07.58.091.jpg (990.16 KB, 下載次數: 28)

今早看他時的情況

今早看他時的情況

2014-10-12 22.20.11.jpg (739.28 KB, 下載次數: 25)

今晚幫佢浸藥水

今晚幫佢浸藥水

2014-10-12 22.25.571.jpg (445.02 KB, 下載次數: 25)

今晚幫佢浸藥水

今晚幫佢浸藥水
回復

iris007 發表於 2014-10-12 09:28
带隻龜落去给中烽睇下,要打电話约先,佢未必係店。

回iris007師兄,中烽係男來嗎?係老闆?
我lunch去過兩三次都係見到果個女職員
回復

係男呀,如果無好轉,你最好直接帶龟去比佢睇,我都兩隻斑仔養左三個月,其中一隻回來不久就有白点,揸優碘一段時間,好左,但口角同口腔又有生嘢,有比佢浸龜精0, 因為依然大食但不活躍,無脱爪問題,這種龜对水質有要求,小心天氣轉凉,龟易感冒。
回復

回復 whitetiger 的帖子

打佢手机睇佢幾畴時係店。电言可以交易活區找到。
回復