香港龜友論壇

查看: 2013|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

麻煩高人睇下, 龜龜好瘦, 又唔食, 驚捱唔到今個冬天

樓主
如題, 佢真是好瘦, 手掌咁大, 我記得上年冇咁瘦, 可能上年餵肉多脂肪, 今年轉佐食糧
宜家過冬方法係平時在地瞓, 三幾日攞佢出來飲下水, 上年都是咁過, 但今年真是太瘦好擔心.

想各位高人睇下佢宜家狀況如何, 如果真是太瘦有冇咩辦法整返肥佢

評分

參與人數 3威望 +8 收起 理由
地獄火 + 3 精美相片
龜大仙 + 2 多謝分享
龜龜ying + 3 多謝分享

查看全部評分

回復

沙發
水龜 好似唔係咁養....
回復

板凳
tsun930913 發表於 2014-12-23 11:23
水龜 好似唔係咁養....

咁要點因為上年都是咁養
回復

地板
Lucas222 發表於 2014-12-23 11:21
如題, 佢真是好瘦, 手掌咁大, 我記得上年冇咁瘦, 可能上年餵肉多脂肪, 今年轉佐食糧
宜家過冬方法係平時在 ...
放番佢入缸,用水養加暖管
回復

回復 Lucas222 的帖子

純分享我為龜龜過冬的方法:
在水中加暖管保持25度
晚上在玻璃缸乾養時用75w仿月燈照住,蓋一半頂蓋,保持溫度24度左右。
3隻大中小龜到冬天依然非常大食&活躍
~END~
回復

龜過冬係唔多食嘢,食左嘢唔排清便便過冬,留係腸就會出問題,怕佢太瘦,支持唔倒, 想龜食番嘢,就要放佢落水加溫,用暖管幫佢保暖, 唔比佢冬眠. 我家隻大龜都係甘冬眠過冬,  不過佢就肥DODO冬眠
回復

在水中加暖管保持 25 度已可
回復

冬眠對龜有好處,如果想補充營養,可以一個禮拜浸一次Reptoboost
回復

個人意見,我第一年,還是龜B就有用暖管,跟住幾年再沒過,也沒克意為龜龜過冬,和平常一樣,氣溫低過十五度,就開鹵素燈時間長一D,現在龜龜也很健康,冬天也和平時一樣,非非非常大食,食到窮,其實順其自然讓龜龜過冬,反而龜龜更加強健!
回復

回復

我果2隻紅耳已經冬眠唔食野啦,,,,養左20年都未用過暖管
冬天係會瘦少少,但你未過冬前有冇同佢磅過重
我果兩隻過冬前同過冬後相差好遠
回復

香港唔夠凍, 佢冬眠唔到的。香港冬天的温度, 只是令龜變得遲緩, 並非真正冬眠。
即係話, 冬天龜龜就算冇活動, 仍需要一定份量的水及能量去維持生命。
三日先俾水一次, 太乾, 對水龜唔好。
最好放返落水加暖管。
水暖佢就胃口味好。
買隻有營養的龜糧俾佢。
回復

pgm4ho 發表於 2014-12-25 01:13
我果2隻紅耳已經冬眠唔食野啦,,,,養左20年都未用過暖管
冬天係會瘦少少,但你未過冬前有冇同佢磅過重
我果兩 ...

冇啊,宜家我有放佢入水,但佢不斷想逃走
回復

Lucas222 發表於 2014-12-25 11:27
冇啊,宜家我有放佢入水,但佢不斷想逃走

我用超大膠箱一邊冇水放濕毛巾一邊只係放好少水(今年室內溫度最凍15度).但我果2隻多數係濕毛巾果面訓覺成個月冇郁過冇食野啦(年年都係咁過)
回復

龜大仙 發表於 2014-12-23 20:25

個人意見,我第一年,還是龜B就有用暖管,跟住幾年再沒過,也沒克意為龜龜過冬,和平常一 ...

對啊,,,我果2隻溫度一過20度就會叫我比野佢食低過20度可以成個月唔郁唔食野
回復

冬眠都吾比
會吾會好短命架
回復