香港龜友論壇

查看: 2116|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

我隻龜仙人(紅耳巴西龜龜) 吐血T___T 求救(附圖)

樓主

已經養左十幾年 養到依家已經有一隻手咁大嘅龜仙人最近吐血
吐完血見到佢都呆呆滯滯,雖然又唔會話無胃口食野,我放少少龜糧俾佢都肯食,不過食嘅速度比平時慢
有定時一日早晚喂兩餐,視乎佢精神狀態去喂幾多,有時可能佢食得好快好似好餓我就會放多少少

無喂過其他食物,淨係喂龜糧
每次食完野就會幫佢換水 放佢出黎行下咁

今日見到啊龜個喉嚨腫腫地,想各位幫我睇下
我真係好擔心 好驚佢有咩事
如果要帶去睇Vet應該睇邊間好?同埋大概幾錢?

P.S. 佢係女仔黎 幾年都無見佢生過蛋蛋 我媽咪話淨係見過佢生1次

:'(上次我唔係屋企我媽咪話佢吐血影低左,好心痛

:'(上次我唔係屋企我媽咪話佢吐血影低左,好心痛

放佢出黎呆呆滯滯咁對住幅牆,我叫佢都唔肯過黎

放佢出黎呆呆滯滯咁對住幅牆,我叫佢都唔肯過黎

喉嚨下面好似腫腫地:(

喉嚨下面好似腫腫地:(

回復

沙發
好似幾嚴重, 你係咪肯定血係從口出來, 定係尾?

龜睇醫生, 都係去土瓜灣(記住指定睇余醫生)動物醫院喇

希望龜龜無事喇~
回復

板凳
圓圓龜 發表於 2015-7-6 16:16
好似幾嚴重, 你係咪肯定血係從口出來, 定係尾?

龜睇醫生, 都係去土瓜灣(記住指定睇余醫生)動物醫院喇

係呀 肯定係從口到出來,你會唔會知道有咩原因會吐血?
我上網查過又好似無乜人有同樣情況,有啲人係高處跌過先內傷,但我啊龜從來都無跌過
回復

地板
JMAN_1020 發表於 2015-7-6 17:38
係呀 肯定係從口到出來,你會唔會知道有咩原因會吐血?
我上網查過又好似無乜人有同樣情況,有啲人係高處 ...

係, 通常比較常見吐血就係跌過隻龜傷及內臟, 但如果無跌過又無特別意外發生過, 真係好難知咩事...不過用同樣既邏輯去諗, 龜仙人吐血可能就係內臟受損, 不過還有無數有可能既原因

看來, 睇醫生為上策...
回復

喉嚨腫腫地, 我諗, 會唔會係入面生左粒瘡但係爆左???  
最厲害係佢仲有餵口食野~
回復

我隻巴西女又係養左十幾年,早二至三年前試過吐血,但情況係我當時用鉸剪喂緊魚仔佢食,唔知係佢肉緊過頭俾鉸剪整到或條魚仔有問題就開始吐血,斷斷續續吐左大半日就完全冇事,之後到依家再冇發生過,當時都嚇拿死我

但我隻女就樓主個隻喉嚨腫腫地咁情況,同埋你隻女試過幾多次咁情況
樓主唔放心既都係帶佢睇醫生,但醫生方面我都冇經驗介紹唔到你

祝巴西女早日康復
回復