香港龜友論壇

查看: 911|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

求救,好危急...我隻龜好似嚴重左咁...

樓主

我隻龜本身見佢好似冇再開口抖氣咁,以為佢慢慢開始好番,但係點知個情況好似更嚴重咁
我隻大龜本身有去浸下d抗生素,係金魚舖到買嫁,浸完時都好似冇咩野,但係點知佢e家
又係水面上開住口抖氣,有時又伸條頸伸到最長重要向上咁,重有佢又一隻眼開一隻眼閉
我唔知佢咩事...重有佢岩岩好似係水底入面咳地唔知點......我好擔心佢,有冇人可以話我知佢咩事丫....?佢e家重唔食野添,咁我可以點算丫,有冇人可以教下我丫,唔該....

2012-01-23 17.02.22.jpg (98.73 KB, 下載次數: 29)

2012-01-23 17.02.22.jpg
沙發
可能病左
你有咩裝備呀??可能唔夠暖 冷親??
回復

板凳
我冇暖管嫁,但係我有燈照佢地,d水都係暖暖地既,但係我又唔記得買溫度計度下幾度.....
我有個朋友話佢可能傷風.....但係我唔知係唔係.....
回復

地板
我隻龜..佢抖氣有時用口有時重要好似喘氣咁好大動作....
重有佢重開一隻眼合埋一隻眼...點算好丫
有冇人可以教下我點做....唔該...
回復

lkw001578 發表於 2012-1-19 14:08
我隻龜好似病左丫....希望咁多位可以幫我睇下佢咩事丫....
我今朝起身見到佢開口吸氣/呼氣,之後因為太早所 ...

佢係咪係係岸上開口?  同埋呼吸得好似好辛苦咁?  有冇浮水? 有可能有感冒/肺炎   
你水深幾多呀  如果D水淨係照住水面 同水底會有溫差 最好暖管+燈
回復

我琴晚就立刻去買左個暖管啦~同埋買左果d抗生素
now佢又好似冇咩野咁啦....但係行動都係比較緩慢d~冇好似以前咁,但係對比琴日就好左好多
係唔係等佢休息下就冇野嫁啦,有d擔心佢.....
回復