香港龜友論壇

查看: 1036|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

幾個問題~~~THX!

樓主

1) 點樣可以KEEP住個濕度??我今日試每半個鐘噴一次水都KEEP唔倒80%濕度....半個鐘又DROP番去70-75%...我應該點做比較好?
2)白痴問題一個....我隻黑胸葉龜一放入去就全日冇出過尼....雖然佢係好鐘意入洞....但正唔正常? 我想問龜可唔可以向後行???
會唔會係佢轉唔倒身??

照片 (5).JPG (174.35 KB, 下載次數: 3)

照片 (5).JPG

照片 (6).JPG (173.4 KB, 下載次數: 1)

照片 (6).JPG
沙發
1.楓葉龜本身係高海拔山區生活唔洗太濕
只需一個水盆就夠
如果你想保濕你可以用水苔做底材
2.D龜特別鍾意黑暗環境=.=
我全部龜都鍾意去D黑暗環境
回復

板凳

好似easymodel 師兄講唔駛keep 得咁認真,濕度我都係大約50%左右(不過我間中行過都噴一下水俾佢地)!我剛剛開始養佢地都唔多願出黎,過一排會好d,佢地現在一見到我就立刻出嚟眼定定望住我等開餐
回復

地板
回復 patlau 的帖子

多謝各位師兄解答,放心哂:)
想請教patlau兄.....你隻黑胸葉龜有無裝UVA? 幾耐一次浸水排尿酸?同埋我發覺我用既底材令我好難睇佢啲屎尿..............
回復

回復 Kemp 的帖子

kemp:我無裝UVA,我每次喂完過一陣就同佢地浸水,佢地每都係浸水時就排埋屎,我都覺得你底材真係難先睇到佢地d屎尿
回復

師兄請問我啲黃緣都係用椰泥,而且我放好多.....佢哋全部係泥入面唔扒出嚟有冇問題嫁......
回復