香港龜友論壇

查看: 1064|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

恐龍蝦開心價$125

樓主

台灣AZOO恐龍蝦 。超值飼養套裝 現只售$125一套 。現貨供應!!!得返幾套!!!!

恐龍蝦出現在三億年前的古生代石炭紀,在經歷了三次地球世紀大滅絕之後,至今仍有數種品系存活,並廣泛地分布於世界各地。由於三眼孔龍蝦的出現年代橫跨了恐龍的古生代時期,因此也被視為當今見證恐龍時代最佳的活化石生物。
恐龍蝦有幾種不同的繁殖方式。少數特例會執行有性生殖,但是極少見。最常見的是孤雌生殖(未受精卵生),可以話係單性繁殖!!!還有某些種群是雌雄同體,會和對方受精。
套裝包括:三格式飼育水盒、三眼龍蛋瓶、三眼龍飼料瓶、小勺子、溫度計、放大鏡、吸管及說明書等。

這裡有牠的短片介紹。

(貨物出門,恕不退換)

(主要九龍塘交收)
平郵加$5(但須自擔風險),且若有破損,恕不負責!!掛號要再加$13。

有意pm PLZ~~
沙發
有冇恐龍蝦既相,係咩樣架?
回復

板凳
climbv35907 發表於 2013-1-18 23:28
有冇恐龍蝦既相,係咩樣架?

師兄,我加返條link~~~你睇睇這裡有牠的介紹。
回復

地板
please check pm!!

checked^^  發表於 2013-1-20 20:33
回復

可以養幾年?俾咩佢食?用普通水養?
回復

寵物達人 發表於 2013-1-24 12:07
可以養幾年?俾咩佢食?用普通水養?

恐龍蝦的生命周期並不長,大約90天,成蟲體型可以有1~3吋長(約2.5~7.5公分)。在孵化後,大約以一天一倍的成長速率成長。它們的幼蟲成長階段會經歷多次脫殼(大約每日一次),在30天內進化至成蟲,隨即可以開始繁殖,佢地係孤雌生殖(未受精卵生),亦可以話係單性繁殖!!!

基本上幼體喂返佢提供既食物,成體可以喂蝦糧或魚糧或豐年蝦等等...
回復

$125玩90日,真係有啲貴=_=
回復

寵物達人 發表於 2013-1-24 14:23
$125玩90日,真係有啲貴=_=

90日係個體既生命周期,但each of them 30日已經可以進行單性繁殖,所以係有排玩。
回復