香港龜友論壇

查看: 1566|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

2隻巴西 vs 1隻細粒既地圖

樓主

話說尋日同男朋友行下魚街..物色下個新膠缸比龜龜 (本身屋企果個好黃-.-)
之後..男朋友心血來潮話想買隻地圖..我又唔想阻佢啦..旦係又怕屋企個2隻巴西會蝦地圖仔..

點知..返到去-_-"...其中一隻巴西6號真係咬地圖隻手.... 我唔敢望
不過我男朋友同佢媽咪就話..6號咬地圖隻手...即時打6號同拎起地圖仔...而家要隔開養先-_-"...

各位可以點算? 會唔會係因為size相差太多?
2隻巴西- 1隻叫: 2號 (斯文好多, 只係同地圖仔頭對頭.鼻尖對鼻尖聞左2野就走開) - 殼長大約8,9 cm
               咬手惡爺6號 (平時勁鐘意食野.完全唔怕人可以話係-.-) - 殼長大約6.5-7.5cm
               地圖新仔 - 好細粒-.-殼長4cm左右 (暫時未知性格)

size方面.請看看下圖:

想問問大家.可以再試嗎? 定已經要分開養佢地~

沙發
Size , 品種都是問題,不可放在一起!
回復

板凳
唔好話唔同種..就算同種都有機會咬..
如果一咬就分開養啦..唔洗再試..
回復

地板
回復

回復 JoeK 的帖子

唉~~我都知架la...品種同size都係問題~~
估唔到一放落去冇耐就咬~~~

6號真係惡死..嗚嗚~~~

男朋友媽咪仲話叫我拎返屋企-.- 話地圖仔同我個d龜龜差唔多大~_~
到時如果我真係拎返屋企..都係3隻唔同種..又係死~"~....

未試過又點知唔得呢?  發表於 2013-8-21 15:31
回復

回復 P字幫 的帖子

我已經同男朋友講左唔駛再試..佢堅決話..草肥同草大左隻地圖會再試=.="...
回復

回復 kittyapple38 的帖子

咁唯有祝佢(地圖)好運...
回復

地圖同甜甜,油彩夾到呀!
睇我就知!
回復

回復 P字幫 的帖子

我都係咁話...祝佢(地圖)好運.....

不過好在唔係咬頭-.-"...如果咬頭..就死得..
回復

回復 JoeK 的帖子

~_____________~如果佢真係要堅決比我...就係變左你個3隻咁.....哈哈~

不過我同我姐都唔太想..因為2隻都夠晒數..hahaha~~

而且已經甜甜同西西都好相親相愛~~
回復

巴西就係惡,地圖多數善良!
你接回家吧!
回復

回復 JoeK 的帖子

等條友自己分開養~~~~~~自作業~~~呵呵~~~
回復

以前我有2只巴西互咬都試過..
要你男友三思而行啦..買得龜龜返黎就好好對佢地啦
回復

所以..養咩都好...買之前..停一停..諗一諗..
回復

回復 P字幫 的帖子

互咬..最後你分開佢地養嗎?

佢又唔係對佢唔好既...只不過..佢話覺得應該冇問題wor-.-"
只係龜太細..所以佢而家應該都係放另一個缸養住先.

放係陸地又冇咩事咁...不過始終地圖仔都怕怕地..唔太敢郁
回復

最後分開養呀...
衰D 咁諗.. 今次俾你地睇到地圖被咬就可以即刻捉開佢
下次好難講架嘛
有位分開養咪分開養囉
回復

回復 P字幫 的帖子

都係啦..我都怕怕~
回復

如果攞過黎我諗甜甜唔會蝦佢既,不過我西西好難講,西西咁野性 >.<
回復

其實有個方法ge
每次惡野咬地圖仔只手就打o下佢個頭
耐左佢就只咬人地只手會比人打
就會唔咬
回復

回復 Johnson 的帖子

haha~唔該你呀...我男朋友而家都試緊..
不過短期內冇人睇住.都會分開黎養先..

等地圖仔大d先再試養..
佢尋日做左好多測試=_=".又咩陸地測試..水上測試..又未見有事咁..都好d
不過暫時都有小小怕..所以等地圖再大隻小小先
回復