香港龜友論壇

標題: 你餵緊邊隻龜糧*~? [打印本頁]

作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-30 15:45
標題: 你餵緊邊隻龜糧*~?

請問大家餵緊邊隻糧比愛龜們呢~~?

我家的龜糧陣營~

我家2肥龜:細細粒&小b

~謝謝大家投票~

作者: 鬼仔    時間: 2014-5-30 17:45
餵緊龜之寶.................
作者: eckn11    時間: 2014-5-30 20:18
鬼仔 發表於 2014-5-30 17:45
餵緊龜之寶.................

我都係
作者: 黑寶`;p    時間: 2014-5-30 21:37
餵魚

作者: vincentchow630    時間: 2014-5-30 23:06
都冇德彩龟糧
作者: janede1314    時間: 2014-5-31 08:47
有隻牌子叫威龍,魚街買$10
作者: Mike記    時間: 2014-5-31 11:20
嘩!師姐你買咗好多種糧喎!點解冇得簡ZOO MED隻成長配方嘅?
作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-31 11:26
回復 vincentchow630 的帖子

種類太多,未能盡錄。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-31 11:27
回復 janede1314 的帖子

種類太多,未能盡錄><"。。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-31 11:28
回復 Mike記 的帖子

喔,原來仲有隻成長配方嗎^^"可能平時冇留意。。
下次出魚街望下先。。
作者: Mike記    時間: 2014-5-31 11:35

E隻:http://zoomed.com/db/products/En ... aseID=2&EntryID=213
我其中一隻紅耳大得好快,所以好快唔餵得幼糧,就係考慮緊e隻糧,不過唔知好唔好。多謝師姐加分!
作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-31 11:46

呢隻咪我講果隻ZOOMED大粒糧咯...^^"
(嘿,都係我懶,應該寫清楚d。。
呢隻糧細細粒唔鐘意食(除非極度肚餓),可能見到咁大粒唔鐘意食。。
所以我全部都剪開一半,再撈埋蝦干諗住"呃"佢食,點知佢都唔上當><
而家盒大粒糧係得小b會食咋。。
其實大隻左點都要轉糧,與其轉其它,不如轉返ZOOMED呢隻糧,唔錯架~
係我家肥龜揀飲擇食啫,唉
作者: Miai    時間: 2014-5-31 12:52
我喂緊命脈水龜糧,M糧和ZOOMED REPTI STICKS 糧

我只草仔基本上3種都食(雜食怪XD),東錦係極度肚餓 REPTI STICKS 先會咬幾條

最近半個月前收養的小地圖都同草仔一樣3樣照咬XD,得閒再放相

西錦就麻煩少少,比我隔離治療,我懷疑緊他係唔係感冒/肺炎(浮水有DD側側地),暫時請教左某師兄,他教唔用黑藥比射燈照,每日比他浸15MIN睇下點先,再唔WORK我再用黑藥@@

作者: 龜龜ying    時間: 2014-5-31 13:56
回復 Miai 的帖子

你家龜龜真係乖,唔會挑食。。
有時龜龜挑食都幾頭痛,不過或多或少都係我呢D主人造成既><冇得怨。。
西錦係咪初發病喔?有冇胃口食野??
好好照顧龜龜,好快可以好返,唔洗擔心^^

作者: Mike記    時間: 2014-5-31 19:00
E隻先係最大粒:http://zoomed.com/db/products/En ... D=2&EntryID=226
咁好心機剪開d糧,服咗你!
作者: Miai    時間: 2014-6-1 12:14
龜龜ying 發表於 2014-5-31 13:56
回復 Miai 的帖子

你家龜龜真係乖,唔會挑食。。

應該初-中期,好活躍但唔肯食野,今朝仲慘個10吋魚缸唔小心跌爛左得番個14吋=.=

好彩仲有小膠盒但要試下夾唔夾到燈= =
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-1 16:15

喔,冇留意呢隻,原來呢隻先係最大粒^^"...已加
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-1 16:17
回復 Miai 的帖子

咁唔小心喔>自己冇整親嗎??
等放假出去買返個玻璃缸咯~~~
今次要小心d,唔好再打爛了。。
作者: Miai    時間: 2014-6-1 20:05
龜龜ying 發表於 2014-6-1 16:17
回復 Miai 的帖子

咁唔小心喔>自己冇整親嗎??

我考慮緊買大膠箱還是魚缸,無整親呀XD

最怕玻璃缸換水+清潔麻煩

咁YINGYING你用緊邊只?
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-2 11:27
回復 Miai 的帖子

睇你想美觀定實用吧~~~
我都諗過第時轉大膠箱養,不過係透明度極高果種膠箱。。
不過遲D先算啦~!我仲用緊玻璃缸喔~~
作者: charcoxd    時間: 2014-6-2 15:05
NUTRAFIN~~想轉!XD
之前用過ZOOMED..但佢地唔食T.T
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-2 16:14
回復 charcoxd 的帖子

Zoomed龜糧佢地都唔鐘意嗎~?
試多幾隻糧咯~總有1隻龜龜們鐘意既~~^=^
*我家2隻肥龜,最近都好鐘意食NUTRAFIN。。
作者: Miai    時間: 2014-6-2 18:58
龜龜ying 發表於 2014-6-2 11:27
回復 Miai 的帖子

睇你想美觀定實用吧~~~

今日佢好番好多,自然療法有用,而家1大3細一起住無打架XD

不過西錦開始大個,D爪仔幾長,我懷疑緊佢係公,遲多幾個月再問下人先
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-2 19:09
回復 Miai 的帖子

好返好多咪好囉~^^好快冇事架喇~唔洗擔心。。
而家西錦幾多cm喔?
作者: Miai    時間: 2014-6-3 00:06
龜龜ying 發表於 2014-6-2 19:09
回復 Miai 的帖子

好返好多咪好囉~^^好快冇事架喇~唔洗擔心。。

未有時間量住應該呢個星期日會量重和CM
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-3 15:42
回復 Miai 的帖子

嘿嘿,講開量體重,我都成個幾禮拜冇幫佢地量了。。
等我今晚收工,返去幫佢地量下先。。
作者: gloriakhju    時間: 2014-6-3 16:13
2隻肥b食近m糧,櫻花糧,nutraxxxx糧,tetra糧,間唔時食紅蟲乾,蝦乾,菜菜

作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-3 17:08
回復 gloriakhju 的帖子

嘩都好豐富啵~~龜龜們一定好開心~有咁多好野食~
M糧太大包了,好似冇散裝賣,如果唔係都想試下~
聽聞好多人都話M糧唔錯~!
作者: Miai    時間: 2014-6-3 17:11
龜龜ying 發表於 2014-6-3 17:08

YINGYING,你要我可以比D M糧你試下呀

唔知道你邊區呢?我而家葵涌區,呢邊只得急凍紅蟲賣= =如果你方便可約出來比你呀,我寄都OK~

明天出開去荃灣睇下有無豐年蝦先XD
作者: gloriakhju    時間: 2014-6-3 17:47
龜龜ying 發表於 2014-6-3 17:08

仲有魚肉⋯不過佢地要減肥啦⋯2個月肥20g
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-9 11:46
回復 Miai 的帖子

我住紅磡區架~~^^
原來你搬左去葵涌,果邊得紅蟲冇其它野賣嗎?~
因為我真係好少去果邊。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-9 11:48

尋晚我都餵左蝦肉同魚比龜龜食~~

作者: Miai    時間: 2014-6-9 12:45
龜龜ying 發表於 2014-6-9 11:46
回復 Miai 的帖子

我住紅磡區架~~^^

只得急凍紅蟲和魚糧,要買糧和豐年蝦要去荃灣或者出旺角,如果出旺角可順便去行下XD

你屋企D糧先食得7788先再考慮買M糧試下
紅磡區個邊有龜糧賣?

作者: gloriakhju    時間: 2014-6-9 15:30
呢2日小龜仲食自家種蕃薯葉⋯⋯真識食
作者: Kenneth0917    時間: 2014-6-12 01:24
蛋龜食德彩超級糧,有助于發色。

普通就食Zoomed
作者: Uncledash    時間: 2014-6-12 01:57

都幾多下
Nutrixxxx Vitamin+Basic,Zoomed 幼+中,Maruzi,Tetra Super+min,Komodo,櫻花,三色糧......蝦乾都幾隻牌子
好似淨係未買過命脈牌
陸龜仲多,又係除左命脈乜鬼都混過

作者: dennis789    時間: 2014-6-12 04:52
Miai 發表於 2014-6-3 17:11
YINGYING,你要我可以比D M糧你試下呀

唔知道你邊區呢?我而家葵涌區,呢邊只得急凍紅蟲賣= =如果你方便可約 ...

可否比D M糧我試下,
我用緊zoomed
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 12:35
回復 Miai 的帖子

嗯嗯,我都打算清晒屋企d糧,先考慮再試其它。。
紅磡區以前有間蝦比族,果度有糧賣(不過貴過旺角好多)
而家因為加租,搬左舖去天水圍了。。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 12:35

作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 12:36
回復 Kenneth0917 的帖子

德彩超級糧,係咪喺中鋒度買架@@?
我記得佢有隻糧係幫龜龜發色,但唔記得係咪呢一隻。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 12:41
回復 Uncledash 的帖子

龜龜真幸福,有咁多唔同口味營養既糧食^v^
講開蝦干,我屋企盒ZOOMED蝦干差唔多成年,都仲未食得晒^^"
我諗有排都唔洗買蝦干了。。
聽人講,命脈其實唔係想像中咁好,只係利潤高,所以先比人吹棒。。
反正我d龜龜都唔鐘意食,所以而家都冇買命脈了~~
作者: Uncledash    時間: 2014-6-14 13:10
龜龜ying 發表於 2014-6-14 12:35
回復 Miai 的帖子

嗯嗯,我都打算清晒屋企d糧,先考慮再試其它。。

去天水圍,可以方便好多師兄姐架
作者: Uncledash    時間: 2014-6-14 13:15
龜龜ying 發表於 2014-6-14 12:36

德彩超級糧,係咪喺中鋒度買架@@?

中峰果隻發色糧,係咪日本仔果隻三色糧?
tetra super係橙色大大粒咁
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 13:15

都啱既~!反正紅磡出旺角買糧又唔係遠~

作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-14 13:16

er...唔記得了~

作者: Mike記    時間: 2014-6-14 15:45
師姐!我後尾都係冇買到ZOOMED隻中粒糧比隻巴西,買咗ZOOMED Gourmet。隻龜係食唔到裡面嘅小量類似蟹鉗嘅物體之外,其他殺晒!
作者: JUST傑    時間: 2014-6-14 16:20
點解唔見金魚街有NUTRAFIN MAX賣? 我只龜鐘意吃呢種...
依家換左ZOO MED幼龜糧,佢地好似唔多鐘意吃

作者: Kenneth0917    時間: 2014-6-14 17:04
回復 龜龜ying 的帖子

中鋒度賣198。好多店都有的賣
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-15 15:22
回復 JUST傑 的帖子

金魚街好多舖都有NUTRAFIN MAX~
越近太子果頭越平~~
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-15 15:24

係嗎~>不過未清晒屋企D糧,都暫時唔會買龜糧住LU
作者: nooneinhere    時間: 2014-6-16 00:08
樓主淨係喂龜糧?
作者: BieChung    時間: 2014-6-18 22:33
新鮮蝦( 冰咗佢)。。。。乾糧最近竟然會食?
作者: 富富    時間: 2014-6-19 21:04
經朋友介紹, 我而家用緊ZOOMED 大粒糧...
作者: JUST傑    時間: 2014-6-20 15:43

我果日就係行左金魚街…冇
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 12:43
回復 nooneinhere 的帖子

餵龜糧外,仲有餵蝦干蟲干墨魚骨,間中餵下熟既三文魚等等。。。
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 12:45
回復 BieChung 的帖子

我家細細粒勁鐘意食蝦/三文魚,唔知係咪前排餵得太多呢類野食~
搞到佢幾乎成個禮拜唔肯食糧(可能期待我會再餵蝦/三文魚)

作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 12:45
回復 富富 的帖子

係ZOOMED最大粒果隻嗎~~?
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 13:05
回復 JUST傑 的帖子

冇可能,幾乎檔檔都有架喎@@"
冇理由賣到斷晒貨卦。。。
作者: janede1314    時間: 2014-6-23 13:10

我隻龜龜康復後轉了食zoomed成長formula 糧

佢幾鍾意食呢, 但有d 比較大粒怕唔怕佢哽親?

請問師姐的小b一餐會餵幾粒?
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 17:56

龜龜超過5cm可轉食ZOOMED中粒糧。。
如果你怕佢哽親,咪將d糧剪開一半咯(不過要超好耐性^^")
我剪左約半樽已經發晒脾氣
我家小b每款糧食5-10粒,TOTAL我諗每餐30-40粒卦。。
作者: janede1314    時間: 2014-6-23 18:07

我是新手, 曾經聽有師兄講過每次餵龜頭(唔計頸部)體積嘅糧, 如每餐30-40粒會否過量了?
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-23 19:50

其實我冇刻意計幾多粒,每次倒少少等佢食完。。
佢未夠飽就會游埋黎望住我,我就再倒多少少比佢地。。
到佢地飽飽就唔so我架喇>︿<"
所以30-40粒只係一個大概吧(純粹靠估
作者: janede1314    時間: 2014-6-23 22:12
佢地飽飽就唔show, so 現實
作者: 龜龜ying    時間: 2014-6-24 12:49

嗯嗯,我家養了2隻"勢利"的龜龜。。
作者: 富富    時間: 2014-7-6 21:35

吾係...係中型size果隻, 但我發覺佢食唔到, 我下次會買隻再細粒啲嘅俾佢試....
作者: 龜龜ying    時間: 2014-7-8 14:13
回復 富富 的帖子

你家龜龜幾大(幾多CM)???
作者: 黑暗帝王    時間: 2014-7-10 20:10
我餵魚糧………
作者: 燕赤霞    時間: 2014-7-10 20:50
作者: 龜龜ying    時間: 2014-7-11 13:01
回復 黑暗帝王 的帖子

幾時轉龜糧~??
作者: 龜龜ying    時間: 2014-7-11 13:01
回復 燕赤霞 的帖子

作者: 黑暗帝王    時間: 2014-7-14 19:33

"永不反口″只有魚糧可以吃
作者: 龜龜ying    時間: 2014-7-21 18:54
回復 黑暗帝王 的帖子

Oic。。
作者: sleep0_ozzz    時間: 2014-7-30 17:43
mazuri水龟糧。
作者: 你阿妹    時間: 2014-8-6 08:59
1.  ZOOMED 大粒糧
3.  ZOOMED REPTI STICKS 糧
4.  NUTRAFIN 糧
5.  Saki-Hikari 櫻花龜糧
7.  命脈龜糧 (FOR箱龜)
11.  (小食) ZOOMED 蝦干
13.  (活體)紅蟲/山坑魚/豐年蝦/蚯蚓/麥皮蟲...等 (FOR箱龜)
另加德彩&玉善菌.
混合餵食有1年多,D糧都係放到俾虫飳曬多.
作者: seira2242527    時間: 2014-8-6 22:30

Saki-Hikari 櫻花龜糧 +其它~(日本發色糧)
NUTRAFIN 糧+ZOOMED REPTI STICKS 糧
菜+鈣磚

仲有隻蝦乾 紅色樽 唔知咩名._.~

作者: seira2242527    時間: 2014-8-6 22:32
最左上果隻日文糧係咩糧黎? 好唔好用?@@
作者: Tchan2013    時間: 2015-7-22 15:58
餵下麥皮蟲、魚仔咁
作者: PIG    時間: 2015-7-27 19:34
魚糧加龟糧
作者: 殺破狼    時間: 2015-9-19 11:42
櫻花糧
作者: 908a    時間: 2015-11-26 15:07
我令早試餵命脈箱糧
龜食小小.和猫食糧浸軟.龜吾食
作者: popo3375    時間: 2015-12-26 21:32
我隻大龜吃NUTRAFlN大粒!小龜吃這牌子小粒!吃這個D龜甲都幾出色……
作者: cloudtse1212    時間: 2015-12-30 15:04
ZOOM糼龜糧,食開費時轉
作者: waterwater    時間: 2016-3-3 15:33
呢區無咩人餵Tetra,呢隻好好,不過要好好保存,唔係會生蟲(證明無防腐劑或小附腐劑),仲有保唔色一般,排洩又好臭,試過Zoom,但差好遠,食到龜龜甩好多皮,停食,最近加櫻花,呢隻唔錯,排洩真係無咁臭,保色都OK,無咩大問題。
作者: shabin110112    時間: 2016-3-12 15:06
我餵大陸最平個只"嘉盛",6個人仔一斤,用好几年咯
作者: waterwater    時間: 2016-3-13 17:18
shabin110112 發表於 2016-3-12 15:06
我餵大陸最平個只"嘉盛",6個人仔一斤,用好几年咯

Ching, 你張頭像真定假...
作者: shabin110112    時間: 2016-3-13 18:47
自己孵化噶咯!
作者: shabin110112    時間: 2016-3-13 21:51
waterwater 發表於 2016-3-13 17:18
Ching, 你張頭像真定假...

有玩繁殖既朋友一齐研究咯。未过澳门前我系某龟场做技术同项目主管的,,
作者: Wooban    時間: 2016-3-24 22:06
NUTRAFIN + Zomed
作者: lamlamho    時間: 2016-3-31 19:43
龜田牌,龜糧
作者: waterwater    時間: 2016-4-2 14:37
最近龜龜唔多肯食野,以為發情期食少D,點知今日餵生果就大啖大啖食仲不停追住要,以為佢開胃口,點知跟住放龜糧就so 都唔so,原本隻衰野玩偏食,以後無生果食啊!
作者: weatherboy    時間: 2016-5-1 20:02
喂波蘭龜糧,M糧他不吃,只吃Tropical Biorept, W medium sticks.
作者: vinsoon14    時間: 2016-5-20 17:21
NUTRAFIN 糧始终係比較優秀
作者: waiyike1314    時間: 2016-5-20 17:48
很難說什麼糧最好. 始终不同的龜有不同的食性, 但最好是用大自然有的野, 例如陸龜吃草吃葉吃生果, 水龜吃魚蝦, 半水龜就吃生果和蟲, 再配合少量龜糧或營養粉作補充之用.

龜糧也不一定是外國大牌子為好, 例如N字和Z字頭的外國糧, 專門對應外國龜食性; 國內的命脈和育歸, 專門對應國內的龜種, 不能說那個牌子好.
作者: salonboy    時間: 2016-6-6 14:22
餵 寸金 繁殖場糧 為主,有興趣試用師兄可pm我。
作者: suntory    時間: 2016-7-4 23:42
ZOOMED 幼龜糧
作者: 韶羞    時間: 2018-7-9 15:16
德彩增色&hikari菌糧
作者: Isaac龜友    時間: 2018-8-19 18:59
金彩虹 龜之寶 & 極品 龜龜糧
作者: Isaac龜友    時間: 2018-8-19 19:01
金彩紅 龜之寶 & 極品 龜龜糧
作者: kiyoshi    時間: 2018-11-2 10:42
根據台灣養殖者的經驗,他的龜長期食用NUTRAFIN MAX 結果進了廠: http://www.turtle-family.com/Dis ... page%3D1&page=1,
按他的理解,NUTRAFIN MAX 的糧含有很多蝦的比例; 磷值偏高, 不宜作為主糧.

Tetra Super 也是這類的糧
作者: longandturtles    時間: 2021-7-31 00:40
我有隻巴西好有性格,不吃龜糧只吃我種既水草。。。我仲用咗幾隻糧混合埋一瓶。。。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2