香港龜友論壇

標題: 草母近日吐血塊, 有鼻涕, 前肢冇力 [打印本頁]

作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 10:00
標題: 草母近日吐血塊, 有鼻涕, 前肢冇力
我家草母六歲, 自上星期開始口周不時有血塊吐出, 有鼻涕, 以及前肢冇晒力, 請問有冇師兄姐試過?同埋有冇邊度可以去睇症, 謝謝。
作者: twbb    時間: 2014-6-16 10:15
有無跌過??
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 10:50
冇跌過呀, 先前另一隻草母就排血,都唔知點解無端端會咁。

而家呢隻草母, 上星期見佢唔上水都覺得奇, 咪攞佢出來睇下, 點知佢雙手冇力, 怪唔知爬唔到上岸啦。
作者: vincentchow630    時間: 2014-6-16 11:23
拎去中蜂度俾他睇睇先
作者: janede1314    時間: 2014-6-16 13:23
如果睇獸醫去土瓜灣勳物醫院搵余醫生
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 13:34
謝謝, 師兄你有冇去睇過?價錢大約幾多錢?視乎病情?動物品種?
作者: twbb    時間: 2014-6-16 13:42
sarahcheung 發表於 2014-6-16 13:34
謝謝, 師兄你有冇去睇過?價錢大約幾多錢?視乎病情?動物品種?

收集返嚟既情報:診金約$350,藥費$350,我見睇親既都$700走唔甩
作者: twbb    時間: 2014-6-16 13:44
你敢博既話可以試下雲南白藥,有c兄試過起死回生
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 13:50
謝謝~~~~~~~~
作者: janede1314    時間: 2014-6-16 16:06
回復 sarahcheung 的帖子

診金$295-400, 藥費另計

我的龜是感冒肺炎, 底板又有細菌感染, 最終埋單$千二蚊

但龜龜由睇醫生前成日唔郁, 合埋眼, 個口不斷張開沉重的呼吸, 連最愛蝦干都唔肯食, 無精神死下死下咁, 令到我擔心得睡都睡不好, 到睇完醫生2日後活潑返又肯食野, 真的覺得診金是很值得的
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 17:01
好, 謝謝。
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 17:04
我龜現狀況係雙手冇力,,先前見佢唔上岸, 咪查看究竟, 原來雙手冇晒力。

而家不時喺個口度排一些血塊, 鼻有些鼻涕咁。
作者: 魚街拾荒者    時間: 2014-6-16 19:17
吐血咁大件事,你究竟比咗勿野佢食呀
作者: sarahcheung    時間: 2014-6-16 20:15
佢好耐都冇食嘢了, 主要家人餵食。其他龜相安無事,係兩草龜相繼出問題。
作者: 魚街拾荒者    時間: 2014-6-16 20:24
九成食錯野,唔適應腸胃出血呀,一係睇醫生,一係試下云南白药,死馬當活馬醫。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2