香港龜友論壇

標題: 點解d龜會越嚟越貴? [打印本頁]

作者: twbb    時間: 2014-7-21 16:47
標題: 點解d龜會越嚟越貴?
其實而家d商家同私人不斷大量繁殖龜,成日都有新龜苗,但點解係貨源多左既情況下反而龜價不斷向上升架

作者: 肥仔    時間: 2014-7-21 16:55
我都想知點解,金錢都話姐,安緣啲價賣到金仔價差唔多,而家玩龜富豪玩意
作者: bennycwp    時間: 2014-7-21 17:31
我也想知點解今年比往年貴,價錢昇得太快
作者: 殺破狼    時間: 2014-7-21 17:33
自己分析:野生龜數量太小,人向龜店收龜,龜店向供應商拎,供應商向大供應商拎
供應商見到龜店可以炒品相炒賣到咁q貴,自己炒賣比人既同時升高供應價格
講真有幾多香港人養從苗養起既龜可以愈養愈令呢,鍾意品相令既咪追野生龜
仲有大陸人又係追品相追到痴哂線,貴一貴都肯買,只能說太多有錢人了

作者: bennycwp    時間: 2014-7-21 17:34
如果今年龟價大跌,大家會唔會入貨
作者: TakTak    時間: 2014-7-21 18:36
水份加炒賣,小心高價接貨,大大話話舊午到而家,
好多龟都升了ㄧ倍多
作者: k.k    時間: 2014-7-21 19:20
自從龜婆收山,D龜價就係咁升
作者: twbb    時間: 2014-7-21 19:52
k.k 發表於 2014-7-21 19:20
自從龜婆收山,D龜價就係咁升

邊位龜婆??成個市場都因佢而動?
作者: Tat    時間: 2014-7-21 20:08
twbb 發表於 2014-7-21 19:52
邊位龜婆??成個市場都因佢而動?

係咪天光墟龜婆婆吖!
作者: 龜去來兮    時間: 2014-7-21 20:08
回復 k.k 的帖子

完全唔關事
作者: 超級瑪利奧    時間: 2014-7-21 21:12
奸商當道 無法無天
作者: 蔡虫    時間: 2014-7-21 21:36

人地要賺錢米炒貴佢lor
作者: banseven    時間: 2014-7-21 22:03
只要俾大陸人睇中嘅商品,就必定會炒賣,大陸人乜都無,只係一味有錢,三千蚊無貨我出夠6千俾你同我搵,呢個情況之下,龜販有貨都唔出貨,市場貨量唔多,價格自然會係咁升。
作者: KKwj    時間: 2014-7-21 23:26
龜又唔係必須品
今年貴就唔買,繼續貴就改養其他
玩家又唔係商家,無必要高一高價都去買
高價接貨,好話唔好聽明年一跌就喊都無謂
作者: Dosesze    時間: 2014-7-21 23:53
有同感,貴咪唔買囉,需求少左,理應會平番
作者: twbb    時間: 2014-7-21 23:59
蔡虫 發表於 2014-7-21 21:36
人地要賺錢米炒貴佢lor

炒費佢賺多d好易理解,但咁多貨源之下仲炒得起先出奇,難道唔驚責死貨咩
作者: twbb    時間: 2014-7-22 00:03
banseven 發表於 2014-7-21 22:03
只要俾大陸人睇中嘅商品,就必定會炒賣,大陸人乜都無,只係一味有錢,三千蚊無貨我出夠6千俾你同我搵,呢 ...

而家就係我所見龜苗成行成市,係精品唔多啫,但又有幾多人玩得起精品丫,我指一般低中價位既龜都升得離譜
作者: 地獄火    時間: 2014-7-22 00:20
twbb 發表於 2014-7-22 00:03
而家就係我所見龜苗成行成市,係精品唔多啫,但又有幾多人玩得起精品丫,我指一般低中價位既龜都升得離譜 ...

但豹 B 跌價 wor
作者: banseven    時間: 2014-7-22 00:58
李嘉誠再三強調,買龜是人生大事,一定要量力而為,不鼓勵市民冒險入市。
作者: 金金    時間: 2014-7-22 01:22
問o下o的土豪強國人喇!
作者: twbb    時間: 2014-7-22 02:05
地獄火 發表於 2014-7-22 00:20
但豹 B 跌價 wor

係,我無養過陸龜唔清楚,不過見過魚街最平$380,乜設備都無就咁用個玻璃箱焗住佢地,無一隻識陏既
作者: PP-HK    時間: 2014-7-22 12:20
炒價有機會回落, 好似緣咁, 繁殖唔難, 供應一多就遲早爆煲。
作者: kenbb    時間: 2014-7-22 15:41
唉,自從盾臀龜價係咁升係咁升,搞到我一直都唔入手住,等到由680升到1380,比幾年前升左一倍有多
作者: banseven    時間: 2014-7-22 17:14
你個盾龜都話幾年先升一倍,我見d石金上年到今年都差唔多升一倍。
作者: anson388    時間: 2014-7-22 17:32

國內南石都好多人都係成池放的, 想買一,兩隻, 佢叫你過主!!!!
說到苗, 又係成池放既, 邊有香港甘好可以一隻隻甘買!!!!!
回頭說炒龜....
以南石為例, 的確係好多人想養, 有好多人都出得起錢食炒價入苗入種!!!!
但D苗既質數真係越來越差, 近親繁殖, 溫室龜(4年養到2-3斤加高背)! 有人又運D大青入去買, 真係什麼都有!!!
龜是多, 但次貨更加多, 無良商家更多!!!!
中左蕉既人會上網發表文章... D新人睇左就知道不能信自己, 要找好既中介人去入貨, 買龜, 甘就包冇死!!!!!!
有信譽既中介人真係收苗轉手, 收錢收到笑(佢地收苗, 送苗真係穿洲過省, 好多成本錢)!!!
有純種龜既龜場出苗根本出貨都出唔切, 苗未出殼已經比人訂曬, 我係老板我都Mark up 高D價!!!!
說白了, 就係大部份人只同小數龜販交易, D價就由得龜販定, 每年高2-30%, 好快就升左一倍了!!!!!
以上只是我的看法, 什麼有人左手交右手去炒起個價尼D說法, 我個人覺得有D無聊!!!!!!!!

作者: 地獄火    時間: 2014-7-22 17:45
twbb 發表於 2014-7-22 02:05
係,我無養過陸龜唔清楚,不過見過魚街最平$380,乜設備都無就咁用個玻璃箱焗住佢地,無一隻識陏既 ...

D 龜 5 死點再返貨
作者: anson388    時間: 2014-7-22 17:50
回復 地獄火 的帖子

現實係甘
作者: 地獄火    時間: 2014-7-22 17:52
anson388 發表於 2014-7-22 17:50
回復 地獄火 的帖子

明就好
作者: lukehui    時間: 2014-7-22 19:03
但我就覺得龜店難做過以前,
賣價高,D人令願上網同人買,
賣得平,租金同死亡率都cover唔倒,
雖然近年龜不斷炒上,
袒白講我沒有任何得益,
相反交易比之前更少
作者: yamadadhk    時間: 2014-7-22 19:29
lukehui 發表於 2014-7-22 19:03

作者: bulldog    時間: 2014-7-22 20:52
2014年台緣苗$23xx
作者: 龜媽    時間: 2014-7-22 21:43
lukehui 發表於 2014-7-22 19:03

考慮吓揾個拍擋在新界攪個龜場吧!
作者: lukehui    時間: 2014-7-23 04:45
回復 龜媽 的帖子

龜場我有朋友都做緊
出的龜有時大陞人出價好成批掃晒都幾好
不過有時孵化率低的季節或種龜疾病死傷多
都要承擔
我自己對繁殖不太熱衷
或者等我老少少時間多少少先再搞啦
多謝你的提議

作者: 808204    時間: 2014-7-23 09:53
老實講,邊個好價就賣邊個,大陸人買野系成批掃,不論品相,香港人買精品都仲要壓價,試問可以賣大陸1000,點解要走去賣香港800?, 唔通真系同你地有親?香港市場占有率只不過系總量5-10%.

個個以為自己系貴賓,個個以為自己高人一等,本來有好多龜可以留系香港賣,(輻射,星,靚豹靚盾,靚達)呢D龜都已經決定直接賣大陸,所以價格一定會不斷升。
以上對話系認識某人時,距對我所講的內容和觀點,和本人立場無關。

作者: sleep0_ozzz    時間: 2014-7-23 10:30
越嚟越貴的,又何止龜呢!
作者: banseven    時間: 2014-7-23 11:04
其實我依家情願捕住個網睇下有無好野執,
上次同個師兄買左兩隻石金,兩隻都係2200,家陣不知幾靚,
如果鋪頭賣得太貴,自然會做就一班私人上網賣龜既師兄出黎,
只要價錢合理資料齊備,香港人絕對接受上網買野。

作者: twbb    時間: 2014-7-23 11:46
808204 發表於 2014-7-23 09:53
老實講,邊個好價就賣邊個,大陸人買野系成批掃,不論品相,香港人買精品都仲要壓價,試問可以賣大陸1000, ...

有道理,整體市場上升,香港人,你愛買就買~~~又係比大陸市場搞死
作者: twbb    時間: 2014-7-23 11:48
banseven 發表於 2014-7-23 11:04
其實我依家情願捕住個網睇下有無好野執,
上次同個師兄買左兩隻石金,兩隻都係2200,家陣不知幾靚,
如果鋪 ...

個殼好令喎,點先做到呢個效果架,我個隻d色沉到死
作者: 808204    時間: 2014-7-23 14:14
回復 twbb 的帖子

唔係比大陸市場搞死, 香港幾十年黎都係轉口港, 但近年香港各方面都疲弱,連坐轉口的能力都無埋, 唔好怨人, 事實上系香港無進步過。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2