香港龜友論壇

標題: 書到用時方恨少.... [打印本頁]

作者: 阿強    時間: 2014-8-26 20:11
標題: 書到用時方恨少....
小弟的英文程度是超弱雞的
連最基本普通的英文拼音也不懂
不是沒讀書,而是當年老師教書果陣,沒心機聽書
搞到而家D英文程度真係...

而家出黎做跟車
所有送貨單的地址都係用英文寫的...
我全部都睇唔明,因為唔識英文,又唔識拼音
送貨時間又趕頭趕命,所以自己都心知不妙!

所以小弟想問各位有什麼專門教人最基本既英文拼音課程??  (小學生果種都得架喇,因為我真係唔識!! )

最好係夜晚上堂,因為我想早上及下午可以番兼職,一邊讀書進修英文,一邊努力工作賺番少少錢

唔該哂各位師兄師姐
作者: Nicole1010    時間: 2014-8-26 20:14
我教
作者: 大win神    時間: 2014-8-26 20:15
翻譯啦 地址呢d野翻譯多幾次就明的
作者: 大win神    時間: 2014-8-26 20:16
除非你想學埋溝通,如只是簡單看地址的話。 上去google 打翻譯 便可!
作者: 阿強    時間: 2014-8-26 20:21
大win神 發表於 2014-8-26 20:16
除非你想學埋溝通,如只是簡單看地址的話。 上去google 打翻譯 便可!

溝通就暫時唔需要住~

但做野果陣,次次十幾張單一齊比你去送貨

如果十幾張單都用GOODLE翻譯
D時間會曬哂,做唔到野

所以要學會自己拼音,一看就明送貨地址在哪裡才是最穩陣的方法
作者: 肥文    時間: 2014-8-26 20:25
我都從來唔聽書果炸人黎..但其實唔難 LOLLL

作者: 阿強    時間: 2014-8-26 20:26
肥文 發表於 2014-8-26 20:25
我都從來唔聽書果炸人黎..但其實唔難 LOLLL

人人資質唔同啊,師兄

而家真係後悔,所以好想惡補番D英文!!
作者: Nicole1010    時間: 2014-8-26 20:46
去成人英語課程
作者: Uncledash    時間: 2014-8-26 20:53
堆單對你就係最好既教材,拎到上手問人讀音/查點讀,記住個音,留意串法,會捉倒路。
甚至你可以由姓氏入手,姓安既英文係On,加個H係前面,g字係後面,成Hong,就係康字既粵語拼音了。

你話想學既「拼音」係叫phonics,我做細路仔時學英文不知不覺學埋既,例如見倒s知道係讀「時」。
依家興就噉學phonics,小朋友學完望住個未見過既英文都讀得出(但唔識解唔識用)
作者: chan359777    時間: 2014-8-26 21:46
睇多啲明珠台,我現在識廿八個英文字母!
作者: 東方不敗    時間: 2014-8-26 21:49
買本地圖,幾十元,我以為做替工買黎搵地方,地圖最後個十多頁
有全港九新界的路名,屋苑名, 有英文查中文,中文查英文
即中文就跟筆劃數目,編定中文字開頭
英文就用abc行頭, 我唔知你公司點做法, 有d要早上入倉提貨去送, 如你可以早點拿到送貨單,咪係查左先,, 查最早個幾單先,咁車行時都仲有時間,好快查到
作者: 東方不敗    時間: 2014-8-26 21:50

學左拼音唔代表你識駛路名,有d唔係拼音,好似大角咀,用樹名做街名,你點拼呢, 香港半山,有d用人名做路名,又點拼呢
我識英文,而家幫公司送投標書,去到新界 ,都係睇map ,今日冇帶返屋企,明天我帶回家,影比你睇下

作者: 阿強    時間: 2014-8-26 22:00
東方不敗 發表於 2014-8-26 21:50
學左拼音唔代表你識駛路名,有d唔係拼音,好似大角咀,用樹名做街名,你點拼呢, 香港半山,有d用人名做路名,又點 ...

咁師兄我應讀什麼課程較適合呢?
作者: 阿強    時間: 2014-8-26 22:01
Uncledash 發表於 2014-8-26 20:53
堆單對你就係最好既教材,拎到上手問人讀音/查點讀,記住個音,留意串法,會捉倒路。
甚至你可以由姓氏入手 ...

我試過咁做,但問得多,人地都覺煩……
作者: 東方不敗    時間: 2014-8-26 22:15
阿強 發表於 2014-8-26 22:00
咁師兄我應讀什麼課程較適合呢?

讀書我就唔知,但你想知地址中文係乜,map係最好
作者: 阿強    時間: 2014-8-26 22:28
東方不敗 發表於 2014-8-26 22:15
讀書我就唔知,但你想知地址中文係乜,map係最好

明白了,唔該師兄
作者: 蔡虫    時間: 2014-8-26 22:36
其實補習無用,自己日常掂多d,比個方法你,dl地鐵西鐵路線圖睇左d站先
作者: Uncledash    時間: 2014-8-26 22:36
阿強 發表於 2014-8-26 22:01
我試過咁做,但問得多,人地都覺煩……

返工要快,查得倒係咩地址就算數先。
依家人人都有智能電話,你裝返個apps,搭車/得閒查返讀音咪得囉。
作者: Tat    時間: 2014-8-26 22:46
Uncledash 發表於 2014-8-26 22:36
返工要快,查得倒係咩地址就算數先。
依家人人都有智能電話,你裝返個apps,搭車/得閒查返讀音咪得囉。 ...

喺Play Store揾到個"姓名廣東話拼命音對照"希望可以幫到你啦!
加油!加油!
作者: 阿強    時間: 2014-8-26 22:48
蔡虫 發表於 2014-8-26 22:36
其實補習無用,自己日常掂多d,比個方法你,dl地鐵西鐵路線圖睇左d站先

ok

但番工地址通都係果d屋邨,酒店名多,真係要靠臨場發揮,我就係比依d即時性比你既地址名搞到好頭痕,果d名平時冇得溫,係要靠自己明白個英文地址意思
作者: Uncledash    時間: 2014-8-26 22:58
阿強 發表於 2014-8-26 22:48
ok

但番工地址通都係果d屋邨,酒店名多,真係要靠臨場發揮,我就係比依d即時性比你既地址名搞到好頭痕, ...

講極你都唔明
作者: 東方不敗    時間: 2014-8-26 23:08
阿強 發表於 2014-8-26 22:48
ok

但番工地址通都係果d屋邨,酒店名多,真係要靠臨場發揮,我就係比依d即時性比你既地址名搞到好頭痕, ...

酒店咪放工後查定哂,用紙抄低,咁即時叫起手用得,屋村我map有,比埋你
作者: 娃娃    時間: 2014-8-26 23:14
有得上網查,只要有智能電話和上到網
作者: 蔡虫    時間: 2014-8-26 23:57
回復 阿強 的帖子

咁我覺得你真係要盡快用google map將你工作地區既大廈睇熟,中英配對,唔好再哂時間等人比方法你啦,咁樣應該係最快改善到你工作上困難,至於英文底差就真係要慢慢黎,事關我都好差
作者: 阿強    時間: 2014-8-27 00:05
蔡虫 發表於 2014-8-26 23:57
回復 阿強 的帖子

咁我覺得你真係要盡快用google map將你工作地區既大廈睇熟,中英配對,唔好再哂時間等人 ...

我做果頭係對面海既,我而家都開始專睇對面海既地方名了~
作者: 阿強    時間: 2014-8-27 00:12
Uncledash 發表於 2014-8-26 22:58
講極你都唔明

果彈誤會咗師兄意思,而家明了

師兄意思係叫我平時得閒果陣,將我平時送貨會接觸到既地方名翻譯哂佢先,咁到時做野就唔洗慢慢查!
作者: Uncledash    時間: 2014-8-27 00:49
阿強 發表於 2014-8-27 00:12
果彈誤會咗師兄意思,而家明了

師兄意思係叫我平時得閒果陣,將我平時送貨會接觸到既地方名翻譯哂佢先, ...

係呀,要平時勤力啲,留意多啲,要用心記下啲字。
作者: maxtennis    時間: 2014-8-27 12:17
每天晚上, 看英文新聞, 堅持一至兩年, 一定有進步......
作者: Reason    時間: 2014-8-27 21:45
用GPS未得囉!
我都唔識英文睇得多E加未一樣咁送貨

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2