香港龜友論壇

標題: 稀.鰭 買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了 [打印本頁]

作者: chiuchiu1234    時間: 2014-9-26 20:48
標題: 稀.鰭 買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了

稀.鰭   ,,,,買了阿達拍拉 :: 阿達就快死了
本人      在       元朗      稀.鰭 Exotic Creatures    -     元朗南又新街35-51P號富祐閣16號地下
  分 3 次  購買-
  一共買了    5 隻  亞達伯拉 ( invoice  007751,  007752,  007758 ,  014206)  permit  049341
有一隻 阿達 - 就快死,,,,,    回去問店員,,,,,  可能是 [阿康-]--
他就話無事,
無事, 無事,          無得換返錢,架,,  無得換返錢,架,, 無得換返錢,架
    [    我跟本    沒有想過換返錢,,,,,,,,,只想請教你們,,,怎樣可以,,救回阿達]]]]]
本人跟本不要想換返錢,,,,,,,,,,想問問店員,怎樣可以治好阿達,,,,

請問有沒有其他--高手指教,,   怎樣  可以,,救回小阿達      
本人不是心痛 那   14000   元
因不想這麼一個生命就快完結 ,,,  現在,還未死,,,,,,,,,,看上去,很象好快死,,,  可能在, 1-2 星期內死,,,看上去,,死了,7成

照片中,,,上方  ,,最少的那一個,

作者: wthefu    時間: 2014-9-26 20:53
睇獸:醫吧
作者: ansonwong1989    時間: 2014-9-26 20:55
認真 你幾萬蚊買返泥,帶去睇醫生 唔差個幾千蚊,加油呀師兄
作者: kit941120    時間: 2014-9-26 20:58
明天落土瓜灣揾余醫生,驗左血再睇點醫!
作者: 娃娃    時間: 2014-9-26 21:14
好彩無幫襯呢間野買活體
作者: karuser159    時間: 2014-9-26 21:17
其實個店員又唔係獸醫, 隻龜病, 你搵個店員問點醫, 佢都唔知隻龜咩事架, 就算佢答你, 你都唔好信到十足啦, 我覺得你形容到隻龜病情禁嚴重, 盡快搵獸醫啦, 如果說話有咩得罪,請見諒, 因為我都好中意丫達, 不過冇錢買,  希望你隻達達早日康復
作者: XMEN    時間: 2014-9-26 21:20
打咁多字不如直接打過電話約睇醫生啦
作者: reeve    時間: 2014-9-26 21:20
chiuchiu1234 發表於 2014-9-26 20:48
本人      在       元朗      稀.鰭 Exotic Creatures    -   ...

你唔好緊張住,你比多點資料先得。
作者: swingman1019    時間: 2014-9-26 21:27
快睇terry yu ,有得救!一千蚊咁上吓
作者: Tony_Chu    時間: 2014-9-26 21:27

14000咁平? 當年18000 up,
<---------我隻16800買返黎, 肥肥白白, 冇病過, touch-wood,
阿達好易養, 但係阿達好中意獨居同乾淨, 有其他龜在旁就會好緊張, 爆原蟲.  你有6隻龜一起養, freak'n crazy!  而且又唔清理D屎  一定係爆原蟲, 再唔睇醫生, 食M藥(metronidazole), 好快死
作者: swingman1019    時間: 2014-9-26 21:28
土瓜灣動物醫院~余志軒醫生
北帝街139號地舗
預約電話27119909
作者: Kenneth0917    時間: 2014-9-26 21:29
師兄,明天早點出門去睇醫生。

部分龜販其實只系負責賣龜,他們也許對龜的認知能力還沒有玩家高的多。

比如金魚街的各大龜販。

所以不能怪他們。他們只是一個商人罷了。當初,除了中鋒和水中情老闆除外。他們兩位真的很用心。
作者: Tony_Chu    時間: 2014-9-26 21:31

有錢買龜, 冇錢睇醫生? ..

作者: swh    時間: 2014-9-26 21:31
當你發現阿達有事點解唔第一時間帶去睇獸醫,仲去稀.鰭度問,你知唔知獸醫同寵物店嘅分別,如果唔知你最好唔好養寵物,仲有浪費時間post呢編野上網,唔好張D問題推晒比人!

作者: chiuchiu1234    時間: 2014-9-26 21:34

多謝回答, 和指教,那我盡快去,看吧,
  主要不是想要  追究,,退錢,           因為龟店員工,看龟的經驗多,,,    起馬比我,多經驗
  想佢幫下手,,,,,,,想佢指教一下,,,,,,,,,,,,,,            ,,,,,,,,,, [  好似好担心我要退錢咁,,,,],

我都無想過要退錢,,只想你  店員--  教下,路,[ 怎樣 救,,,            ...   以下是,,,剛才拍的照片
因為大的那2個阿達,,,  識得跑步[ 好快 ] ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,  但呢個小達快死了,,,天天不動,,,一動也不動,,

作者: kit666    時間: 2014-9-26 21:43
............. 我成日去稀.鰭, 佢有一隻達仔病左好耐,但又唔死, 唔知係唔係依隻~~~~~
作者: STAR_115    時間: 2014-9-26 21:45
認真,勸你快啲睇余醫生。龜龜既病有時俾你表面既仲嚴重。我隻龜都係今日睇完先知大件事。唔好睇其他龜店,直接揾醫生吧。
作者: 娃娃    時間: 2014-9-26 21:55
kit666 發表於 2014-9-26 21:43
............. 我成日去稀.鰭, 佢有一隻達仔病左好耐,但又唔死, 唔知係唔係依隻~~~~~ ...

即是明知有病都賣比人??
作者: jasonmetro    時間: 2014-9-26 21:57
祝你好運! 快d帶佢睇24!刻不容緩
作者: kit941120    時間: 2014-9-26 21:58
除隔開病龟之外,你要留心其它龟精神狀態,有機會傳染!希望你冇喇!
作者: yamadadhk    時間: 2014-9-26 22:25
建議樓主先把病龜和其他龜分隔開
快看龜書,  Medicine And Surgery of Tortoises and Turtles by Stuart McArthur, Roger Wilkinson, Jean Meyer.pdf 內的 chapter: general care of chelonians and hospitalisation, 希望幫助你加強龜隻的照料知識...即時帶龜龜去看獸醫....
作者: 我愛肥龜    時間: 2014-9-26 22:43
如果圖中為你養龜的場所,那小龜生病/暴斃並不出奇.....
作者: Yingpig1129    時間: 2014-9-26 22:48
貨品一出門。。冇良老闆一定五認
作者: Kenneth0917    時間: 2014-9-26 22:57
據聞有位師兄目睹稀鰭有一只達仔病佐好耐?如果系病龜,稀鰭仲羅出黎賣啊。。。。
作者: yamadadhk    時間: 2014-9-26 23:02
Kenneth0917 發表於 2014-9-26 22:57
據聞有位師兄目睹稀鰭有一只達仔病佐好耐?如果系病龜,稀鰭仲羅出黎賣啊。。。。 ...

作者: Faskysu123456    時間: 2014-9-26 23:14
睇黎大家要好好討論下依家舖至得!仲有冇師兄師姐係依間野買過啲咩有問題?!
作者: dick820526    時間: 2014-9-26 23:18
賣左??我之前去問佢賣幾錢,佢話吾賣咖啵
作者: mma    時間: 2014-9-26 23:34
Ching,可以一次過買5隻阿達令人羨慕,不過咁都睇唔到其中一隻有問題兼隻龜弱到咁先發現,呢點我真諗唔明,萬幾銀隻龜俾我唔現場見佢搶糧都唔買。
點都好土瓜灣余醫生真係有心醫龜亦有好多經驗醫龜,即book啦,仲等網上意見?
作者: 鎮1997    時間: 2014-9-26 23:39
回復 mma 的帖子

好可怕
作者: neillam    時間: 2014-9-26 23:48
吳知係你養的環境差定係點,見D啊達隻隻都吳多靚仔。吳好話萬四蚊一隻就算八千蚊一隻都要考慮下。
作者: Tony_Chu    時間: 2014-9-26 23:49
mma 發表於 2014-9-26 23:34
Ching,可以一次過買5隻阿達令人羨慕,不過咁都睇唔到其中一隻有問題兼隻龜弱到咁先發現,呢點我真諗唔明,萬 ...

"萬幾銀隻龜俾我唔現場見佢搶糧都唔買。"

haha講得好, 當年我隻達衝向前撞我隻手才買佢返黎。
作者: ron    時間: 2014-9-26 23:53
樓主一次買5隻,買果時有無觀察清楚先買?我唸都唔係新手啦,感覺好似D師兄弟比藍衫黨坤咁樣。我見張相,個環境真係好差。我唔係話樓主唔識養,人都會突然死亡啦,更何況寵物。試問邊間爬店賣噶寵物無病過?好似樓上果位師兄咁講,未買之前見到長期有隻病龜放出嚟賣,就係舖頭唔啱,如果呢個post係告發稀鰭賣病龜,我絕對支持。件事發展到呢個地步,盡快打電話約Dr.yu啦,最緊要救返隻龜。
PS:我對事唔對人,無偏幫邊個,如果有咩講錯,歡迎大家指出。
作者: 阿麟    時間: 2014-9-26 23:54
我想問師兄你呢隻阿達係稀奇到買返來幾耐呀???
作者: leofung    時間: 2014-9-26 23:55
師兄不如講下買左幾耐同乜環境養呢?!
我都養過阿達!基本上佢驚人既生命力係好難養得死同病!梗何況有養開龜既鋪頭,更加小有病阿達出現!!
點都好!希望盡快睇醫生,快啲康復!!
作者: luke    時間: 2014-9-27 00:05
之前係稀鰭都買過亞達,西豹都冇咩問題,解釋詳細有缺陷都講明啊,龜龜有病都有好多原因嘅,都係盡快睇醫生啦...祝早日康復丫
作者: 踢爆    時間: 2014-9-27 00:12
chiuchiu1234 發表於 2014-9-26 20:48
本人      在       元朗      稀.鰭 Exotic Creatures    -   ...

老友你隻達仔買左返黎幾耐先發現有病
作者: ron    時間: 2014-9-27 00:16
師兄,我收到風話你D阿達買咗已經半年,依家先病還係一直都病?如果真係已經買咗咁耐,依家出呢個post,我覺得係你唔啱咯。對間舖頭聲譽影響好大。將心比己,如果你係稀鰭個老細,我相信你都會好無奈。
作者: 踢爆    時間: 2014-9-27 00:19

细達養係甘既還景.無應識的養法.
作者: 金金    時間: 2014-9-27 00:21
阿達出名捱得,可能巳經病咗好耐,快去睇醫生,唔好令佢繼續受苦
作者: 踢爆    時間: 2014-9-27 00:22
ron 發表於 2014-9-27 00:16
師兄,我收到風話你D阿達買咗已經半年,依家先病還係一直都病?如果真係已經買咗咁耐,依家出呢個post,我 ...

你都知算把啦!又係益力多呀!
作者: Tony_Chu    時間: 2014-9-27 01:09
金金 發表於 2014-9-27 00:21
阿達出名捱得,可能巳經病咗好耐,快去睇醫生,唔好令佢繼續受苦

我都係第一次聽見有阿達病到死死下, 可能真係病左好耐!
作者: Yingpig1129    時間: 2014-9-27 01:34
咩都好啦。睇左醫生先。。睇龜個樣都好似真係五得了
作者: 稀.鰭    時間: 2014-9-27 02:07
回復 chiuchiu1234 的帖子

親愛的顧客,你買完龜拎得返黎我地一定會解答你既問題。好多謝3月至6月期間,你向我地買左5隻阿,因事件已有一段時間,就算不能一一詳細說出,但你拎番黎起碼基本點都會問你咩事同基本條件既養飼要求,到真係解決唔到時也會提意你去睇獸醫。道理上每個客人養飼方法、環境、器材等不同而無法更換,我們一貫做法,客人返黎問到他真係無信心時,無條件放在我們觀察幾天再給意見是沒什麼大問題,但相信只是在提及最壞打算時才會說到不可以退錢或更換,無必要在你查詢養飼時自己重覆強調的。不會什麼也沒說吧, 加上轉換環境龜只有不適應是正常的,之後沒有再回來,兩個月後出此文會唔會有D不公平呢?
*回覆中,$14000賣出不是他不健康而是因應客人要求的品質(甲殼高/圓,非健康因素)和客人購買數量而定

*回覆中, 店中其中一隻健康較差的阿達(絕非事件中那只)是沒有出售和報價的(9月已經就診),如果我們要賣就不會單獨拿它出來單養,一有問題我們一定抽起寧願不賣,如我們也無法處理也會立刻帶去看獸醫。
最後也希望事件中阿達能得到治療和合適的環境。

作者: moonshy    時間: 2014-9-27 09:58
快睇醫生,祝好運
作者: Keung88    時間: 2014-9-27 11:50
樓主你應回應一吓,看來你對稀鰭有點不公。
買開龜的人都知,貨物出門,除非短時間(最多幾天)有問題可向店舖追討,但不一定受理,要看原因。你成幾個月先去找人,人家滿足唔到你要求就在此唱人,還有,唔好無話幾個月,養得唔,健康的龜幾日都收得工。
我都希望你隻龜吉人天相,但看來不是一兩天的事,你應早點帶它看獸醫。
作者: TCPH    時間: 2014-9-27 13:44
祝達仔早日康復, 康復後, 日後, 請你抽多D時間照顧及改善哋嘅生活環境!!!
作者: 法仙    時間: 2014-9-27 15:03
明買明賣,你覺得會有1年保養嗎?經驗,環境,人為,意外,都有機會令到幼龟生病。有心救龟,速睇醫生。
作者: wsx23hk    時間: 2014-9-27 15:10
作者: taitaiyeema    時間: 2014-9-27 16:33
樓主真有少少誤解了整件事, 真正的爬虫鋪其實巳不多,望給稀鰭一點公平,不要秣殺它們生存空間(聲譽很重要啊!)
另外,樓主的飼養環境亦必須再小心處埋好,避免其它達仔有問題,俾心機!
作者: 阿麟    時間: 2014-9-27 20:16
買左隻龜半年先有病,都認為係店既問題會吾會太吾講道理呢??
作者: EV-DAY    時間: 2014-9-27 21:17
希奇兩邊產青red hair  高廋  眼鏡 街外 吸煙 咩名  ?  今日球場偷望見到一陣  好型
作者: bobo8888    時間: 2014-9-27 23:18
看完醫生未?
你給予龜龜的生活環境,也是一個很大問題!
是誰教你用這樣惡劣環境養龜的呢?
用心改善吧!
你把商號告知大家,原意是什麼呢!
老實說:凡事,有因必有果!
快救龜吧!
等你好消息!

作者: 地獄火    時間: 2014-9-28 00:15
我反而想 g d 亞達大左會點處置

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2