香港龜友論壇

標題: 好膽心我隻盾仔有事 [打印本頁]

作者: rugbilly    時間: 2014-10-28 09:36
標題: 好膽心我隻盾仔有事
我隻盾仔上星期開始突然間變得冇精神, 又唔開胃. 仲成日見到佢好用力咁痾D唔知乜野 (有陣時會有D透明既水痾出黎, 有時會就咁用力痾但冇野出).

今日餵佢食野果陣仲見到佢好冇精神, 隻眼又擘唔大. 好擔心佢有事, 我想問佢係唔係爆蟲??

(P.S. 呢隻小盾我養左兩年, 但SIZE基本上冇大過咁濟)
作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-28 11:11
小盾係咪係藍衫鋪買?
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-28 11:22
好用力咁痾D唔知乜野?  膀胱有石?
作者: rugbilly    時間: 2014-10-28 12:45
回復 圓圓龜 的帖子

兩年前中蜂果度買
作者: rugbilly    時間: 2014-10-28 12:46
回復 Tony_Chu 的帖子

佢成日痾D透明既液體出黎...黏黏地的! 但有時好用力痾但又冇野出...
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-28 13:51
rugbilly 發表於 2014-10-28 12:46
回復 Tony_Chu 的帖子

佢成日痾D透明既液體出黎...黏黏地的! 但有時好用力痾但又冇野出... ...

Jelly屎?

如係Jelly屎 = 爆原蟲
作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-28 14:08
回復 rugbilly 的帖子

兩年都無大過,又有啫喱屎,係咪真係生蟲呀?

你應該有幫佢每日浸水架可?
作者: 圓圓龜    時間: 2014-10-28 14:30

幾個月前,我有隻盾b都係咁..
幾個星期排唔到酸,食左藥
之後就係排左d透明黏液出黎,冇幾耐就死左~
你盡快帶佢去睇e生...
作者: Tony_Chu    時間: 2014-10-28 17:00
圓圓龜 發表於 2014-10-28 14:30

幾個月前,我有隻盾b都係咁..

盾龜最麻煩, 太熱太乾, 就唔排酸, 跟住結石, 死.  手術費又勁貴, 3-4萬做完, 死亡率50%.  所以我打死都唔養盾龜.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2