香港龜友論壇

標題: 安緣價格投票 [打印本頁]

作者: 我愛巴西    時間: 2015-3-18 00:02
標題: 安緣價格投票
大家覺得兩年內安緣會升到咩價?
(以苗計算)
作者: bennycwp    時間: 2015-3-18 00:40
我覺得會跌
作者: 紅萬    時間: 2015-3-18 01:08
现在市面上和网上的安缘有85%是大陆缘,
有10%是杂交安缘(父、母中有一只是安缘),
有5%是台缘中的美女。
苗更難分
作者: 殺破狼    時間: 2015-3-18 01:25

感覺會上升, 因為養殖戶都收龜,只要係接近成年既台安龜佢地都收,始終黃緣蛋量小,唔似石金蛋量咁高,數量有限需要地方無咁大,養殖戶只需收起唔賣,貨小需求大就會貴,加上大陸人睇中既野唔會平,又大把有錢人,香港就算無人買個價都唔會降
作者: 阿不    時間: 2015-3-18 02:02
殺破狼 發表於 2015-3-18 01:25
感覺會上升, 因為養殖戶都收龜,只要係接近成年既台安龜佢地都收,始終黃緣蛋量小,唔似石金蛋量咁高,數量 ...

同感,純安少之又少,真正安緣只會不斷貴
作者: arthur    時間: 2015-3-18 05:29
話安緣會跌早啲瞓吧
作者: Kit2006    時間: 2015-3-18 09:37
咁落去安緣會唔會去到金錢個價架!!!
作者: 火水.    時間: 2015-3-18 11:15

正安種養定龜去到二萬多三萬人仔一斤了,公都過兩萬人仔一斤,仲升緊
作者: 火水.    時間: 2015-3-18 11:15
正安苗訂緊要五千人仔一隻了
作者: kwong333    時間: 2015-3-18 12:16
等平d既朋友咪好失望
作者: 英雄    時間: 2015-3-18 12:28
作者: 乾坤    時間: 2015-3-18 14:28
去年习老总己话,今年开春升到你吾信
作者: fanrong911    時間: 2015-3-18 17:42

现在大陆这边的大户卖的精品安缘种母1斤半左右的一般在4.5万到5万人仔一只成交,而且成交极快。都被两广土豪扫货中。。。。
作者: Ioujacky    時間: 2015-3-18 18:14
純安太多人有不同板本啦!
就算有眼線整紅身同下巴都可能係純安
價係人定 盲目追隨
只會上得山多終遇虎
已合眼綠為準已足矣
作者: rickylee123    時間: 2015-3-18 20:54
对于2015年黄缘龟的价格,经多地、多方调查,建议安缘新苗开盘价4500元/只;下山龟安母为19000-22000元/500克,安公为18000-19000元/500克;养定安母为25000-28000元/500克,安公为21000-24000元/500克。品相好的或者精品、特红苗,价格面议,可略高一点。
作者: bennycwp    時間: 2015-3-18 21:44
世界上有多個品種的龜,唔一定要玩黃緣je,炒家望昇,玩家望跌,人之常情人。
作者: 未有龜    時間: 2015-3-18 21:51
儍逼總是看跌...
作者: bennycwp    時間: 2015-3-18 21:55
簡體字的炒家,炒到無人接貨時就打回原形,
作者: banseven    時間: 2015-3-18 22:53
大陸人最神奇嘅地方係佢地唔使好似我地咁要返工,又唔使好似我地咁要交貴租,佢地年年都有錢分,日日開枱打發時間,多餘錢買幾條龜撚下,賺左就開心下,跌價又跌唔死,所以如果安緣要跌價,都唔係呢一兩年內嘅事。
作者: 8000    時間: 2015-3-19 11:52
升就入少d...铁就入多d
作者: 騎龜追女仔    時間: 2015-5-17 01:48
安缘系广东不好繁殖吧!  落山龟过来广东损耗不小啊!你们能成功繁殖吗?
今年2015 石金今年要崩盘,理由好简单A股雄起,分流龟市资金!石金钱都蹦了~其他品种,就系石金崩盘噶例子,今年唔蹦以后路也一样~~ 升太贵,无人吃,无消耗  

龟苗每年复式增长,甘贵根本无人吃的,每年新入市资金消化不了每年复式增长噶数量,崩盘自然而然。
作者: 騎龜追女仔    時間: 2015-5-17 01:53
我完全霖吳明點解兩廣要發起資金進攻黃緣,完全就係幫外省佬抬橋   
外省佬睇見炒黃緣,發夢都識笑,你有幾多錢外省就有幾多貨發過來,一兩年間,睇住個價飛天
主要都系國內投資途徑少,熱錢游資無地方去,大量實體開廠噶老闆加入養龜,米抬到個價甘高咯
泡沫大到。。。。。
作者: Krauss    時間: 2015-6-21 13:41
經濟差同熱潮過左一定會跌...
作者: TittyLover    時間: 2015-6-21 20:50
純安緣的確少之又少,但除中國外,而家好多外國breeder都繁殖緊黃緣,產量有增無減,我覺得整體價格會跌
作者: TittyLover    時間: 2015-6-21 20:52
可笑嘅係美國買緣仲平過香港大陸
作者: miufss    時間: 2015-6-30 15:02
個人覺得 仲昇養金錢好過
作者: anson388    時間: 2015-7-24 09:36
推返個post上去先!!!!!
作者: zreo德仔    時間: 2015-7-24 10:19
bennycwp 發表於 2015-3-18 21:55
簡體字的炒家,炒到無人接貨時就打回原形,

讲德岩!有价无市!灯油火蜡吃自己!简體字 班友仔  好多 炒龜  炒窿几千万的  真是阴公猪   
作者: raymondcheng    時間: 2015-12-4 00:34
這個貼還有人投,結果都出了.
作者: 古勒比加    時間: 2015-12-5 14:53
大陸唔知香港一定有價無市
作者: 908a    時間: 2015-12-7 21:20
如果龜價比你估到.你不如諗吓杪股票.杪中.好過養龜
作者: Times    時間: 2016-1-2 00:32
實質樣子差不多,只不過顏色吾同,玩不起安緣,買隻普通緣一樣好玩,平買平賣,貴買貴賣啫。
作者: yipyipyip    時間: 2016-3-22 18:41

養雜安比養純安少
令純安更貴
遲D去到正宗金錢價
一種絕種先洮
蛇會食龜?
作者: 金尊    時間: 2016-5-4 10:38
純種皖南安緣苗,野生種第二代後裔有得買不過香港店舖難求,單單講一隻純種皖南安緣今年價要6500-7000元一隻,唔係過過識貨同求純種,仲之有隻安緣平平地就養但他們不知是隻混種安緣。純種皖南緣身型美比一般混種緣大隻及壽命更長面色紅潤。養要養純種!當然會價格升不過不時今年是下年升。求純請pm
作者: geesea    時間: 2016-9-2 23:05
我覺得會跌x2
作者: gar22    時間: 2016-9-14 12:32
for 真正作寵物用家, 當然價低吸引啦~
作者: 大三巴    時間: 2016-9-24 03:05
金尊 發表於 2016-5-4 10:38
純種皖南安緣苗,野生種第二代後裔有得買不過香港店舖難求,單單講一隻純種皖南安緣今年價要6500-7000元一 ...

師兄兄!有冇圖片或文字教下我地點分純種安緣呀!?謝謝!
作者: adamwong    時間: 2017-4-10 08:55
我覺得會跌
作者: SWK    時間: 2018-5-23 06:53
今年緣苗應在3500左右,要入貨就要快手。
作者: OKCC    時間: 2018-7-7 05:14
物極必反!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2