香港龜友論壇

標題: 關於巴西龜食糧問題 [打印本頁]

作者: o0tom0o    時間: 2015-6-1 22:04
標題: 關於巴西龜食糧問題
我想問一隻巴西龜成龜,養左10幾年,大約一日幾多餐?一餐ge份量大約幾多左右好? 成龜係咪唔可以食太多?
作者: 金金    時間: 2015-6-1 22:45
一曰一餐,食到停口為止。
作者: wel524    時間: 2015-6-1 23:51
現在隔日餵一餐, 份量差不多個頭咁大, 我通常餵一匙, 再睇下隻龜反應, 聽說龜是變溫動物, 天氣較冷不能餵太多, 可能會容易消化不良, 現在天氣熱消化較好, 可以餵多一點
作者: o0tom0o    時間: 2015-6-2 00:58
我依家哥隻每餐匙半,仲要一日2餐,都好似仲未夠飽,佢食完之後,過幾個鐘會咬d唔食得ge野,花灑,浴缸排水蓋,佢都會咬,咬咬下知道唔食得先唔理. 我怕再飽又驚佢飽死. 今點好? 一日2餐變3餐?
作者: wongfafa    時間: 2015-6-2 21:54
有d人會隔日一次,
份量係五分鐘之內可以食到既分量
作者: o0tom0o    時間: 2015-6-2 23:28
wongfafa 發表於 2015-6-2 21:54
有d人會隔日一次,
份量係五分鐘之內可以食到既分量

我依家一日3餐,俾得少佢又咬其他野,俾得多又怕飽死佢
作者: wongfafa    時間: 2015-6-2 23:32
o0tom0o 發表於 2015-6-2 23:28
我依家一日3餐,俾得少佢又咬其他野,俾得多又怕飽死佢

其實龜應該係知飽既,又唔洗太緊張,
但如果一日三次的話,又好似太多,

作者: o0tom0o    時間: 2015-6-2 23:43
wongfafa 發表於 2015-6-2 23:32
其實龜應該係知飽既,又唔洗太緊張,
但如果一日三次的話,又好似太多,
...

因為佢餐餐食完無耐就咬其他野,連分泌物都食. 唔知點算好
作者: janede1314    時間: 2015-6-2 23:59
金金 發表於 2015-6-1 22:45
一曰一餐,食到停口為止。

我的龜係一日一餐,但唔識停口,是個黑洞
作者: 金金    時間: 2015-6-3 03:02
janede1314 發表於 2015-6-2 23:59
我的龜係一日一餐,但唔識停口,是個黑洞

我以前養過巴西都係食極唔停,後來每日只餵一次指定份量o既水龜糧

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2