香港龜友論壇

標題: 唉 真係有代溝e樣野嫁..... [打印本頁]

作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 03:01
標題: 唉 真係有代溝e樣野嫁.....

我只係re過一年書  但同我果班d同學真係好有代溝.....

話題黎計都麻麻啦
但我最頂佢地唔順就係等...

次次行一行都要等   等到齊人先行...
食飯係咁 放學係咁  由地鐵站返學上堂又係咁...  連一堂緊接住另一堂ge轉堂轉班房ge時候都係咁...

乜真係出席率都唔緊要咩...下下等到遲到而明明準時都變左果1hrAttendance唔計.....
教ge野又遲返聽唔到d解釋.... 又要自己再慢慢花時間再查過.....

都算  有時d呀sir講唔清楚d堂係點  佢地又係fb開post問

就好似今次咁
ive sws time table 話聽日b sir 有2半堂  不過b sir email又話聽日ge2半堂取消
而a sir一早send email話聽日有2半堂
咁好自然就會諗  會唔會係a sir要上果一堂而同b sir傾好左而要返a sir堂
但佢地就覺得跟本就唔洗返....
咁之後就開始傾

我同佢地傾都係想講下我ge意見一齊諗&傾清楚   唔想大家浪費左一堂姐....

但點知比人單單打打     
個post主要得我同佢傾  問呀sir 又係我同佢問唔同ge呀sir(我email 問,佢fb問同一科但係係另一個ge呀sir)
最終一齊搞清楚件事   到底真係唔洗返啦
咁我都覺得無野係完全無事ge

但係點知道佢係fb回呀sir話  "xxx  sir,係有人會唔信SWS嫁!"  "我地個個都好似aaa禁,信SWS,就唔駛拗啦!!"   
要係佢自己 wall話  "對住佢,我投降啦!!"

乜我講清楚我觀點係唔岩咩??  乜我宜家去一齊傾清楚唔岩?  乜我唔想大家返小左堂都係唔岩咩??
對住果d人..我真係唔知仲可以講d咩好.......
下次佢地再有d咩要傾真係完全唔想再講我ge意見

最慘ge事係
ok~ fine   
有代溝都算..  最衰就係宜家同佢地咁樣  但科科都要分組做project...  又唔可以自己一個做哂佢..
又要同d唔岩channel ge人傾&做掂份野佢...  
仲要差唔多成兩年要對住d咁ge人繼續分組,,做project...

唉...有無邊個可以比d正能量我   開解下我

補充:
好返好多...都係時候訓下啦,, thank you  all of u~!!  

作者: 霸氣浩    時間: 2011-9-12 03:30

真系有代溝 因為我都唔知你講緊乜..
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 03:40
回復 霸氣浩 的帖子

......哦     終之就係好唔開心咁係到打e個post黎呻.....

e句您又明唔明??
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 03:50
回復 霸氣浩 的帖子

其實如果真係想明可以問我...  真係d fd又訓哂  真係好想搵人傾下 呻下....
作者: jinke    時間: 2011-9-12 03:52
回復 larissayiu 的帖子

咪當成長中一個經歴囉
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:02
回復 jinke 的帖子

但e個經歷仲要捱成兩年(今年同下年) 真係諗落都覺得好辛苦
作者: jinke    時間: 2011-9-12 04:10

只有一係接受一係解決
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:17

唉解決就難嫁啦   但一時之前又真係未接受到....
作者: jinke    時間: 2011-9-12 04:23

仲有一種方法 逃避囉
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:28

哈哈  都係ge    其實過左都成幾個鍾  要唔開心 要鑽牛角ge都做哂....  

唔該ching您回呀~   我算係好返d嫁啦
作者: dee888    時間: 2011-9-12 04:32
算啦...邊一個年代都會有呢D題
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:34

回復 dee888 的帖子

thank you ching
...  都係ge  人生一定係起下跌下...真係最緊要唔好比人一下打到起唔返身

作者: jinke    時間: 2011-9-12 04:36

成世人要對太多事啦下下想唔通的話累死自已呀
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:38

收到ching  我都唔想自己谷住太奈  所以先想一次過打哂出黎   再冷靜自己~!!
作者: dee888    時間: 2011-9-12 04:42
larissayiu 發表於 2011-9-12 04:34

thank you ching

你呢D問題我以前讀書都有,成日話等乜都要等,去廁所又等我真係啋佢扡都傻...大佬急架~~
作者: jinke    時間: 2011-9-12 04:43

明白就好啦 開心過節啦 中秋節快樂
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:46

5  哂時間唔係問題  但真係頂唔順佢地就算就黎遲都係咁等  下下都變到好趕..

轉堂果d更加唔洗講  一定係遲硬tim.......

所以真係....唉..
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 04:47

多謝ching真係回左咁多次  仲慢慢開解我呀~~!!

一齊中秋節快樂~~=]
作者: jinke    時間: 2011-9-12 05:07

客咩氣 幾句說話
作者: 花次郎    時間: 2011-9-12 05:52

有人既地方自然就有麻煩,睇開D,每個人性格都唔同,咁岩同你做project既呢堆人同

妳唔夾姐,掉轉黎睇,你咪當磨鍊囉,當你出到社會工作,更多機會遇到三尖八角既人,唔通玩遲職

唔撈咩,角度唔同,睇既野都唔同,唔好咁執著對或錯.

作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 07:26
算啦,你打曬啲唔開心既出黎係咪爽曬先
你個情況同我之前讀vtc一樣,係叉你話上課出席問題唔同
比我就有時忍下就當算掃
同埋單單打打呢啲真係幫唔到你
作者: sabera    時間: 2011-9-12 07:50
....................
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 09:02
larissayiu 發表於 2011-9-12 03:01
我只係re過一年書  但同我果班d同學真係好有代溝.....

話題黎計都麻麻啦

代溝??你幾歲...?
作者: R之迷    時間: 2011-9-12 09:13
ive好多呢d case
風氣黎~.~
你慢慢就會變架啦
睇開d啦
作者: kahal22204    時間: 2011-9-12 09:43
我re左2年個gap仲大
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 09:50

其實如果係完全唔識ge陌生人  就咁會聽人呻已經難得  仲會比返回覆ge就更難得

我真係愈黎愈中意上龜友@~@
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 09:53

你中毒太深了
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 09:54
回復 花次郎 的帖子

我都明白e個道理  落到街  個個人都唔同

我同果個女仔做緊同樣ge野  只係唔同方法 但都係為左果班先去問

但真係唔明佢點解可以講d咁ge野(之前都覺得佢ok的...)

仲要竟然有其他幾個同學(同佢fd d ge)去讚....

我可以講ge就只係我開始對我果班心淡...
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 09:59
回復 harrypoi 的帖子

VTC=宜家GE IVE...>M<
我正打算今日就忍忍忍!!!  過左果兩個鐘就算~!!
單打真係無人可以幫到...  當練EQ ing算啦

thank you ching!!
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:02
回復 sabera 的帖子

無靈感都唔緊要啦  宜家都過左最最最唔開心果個段

thank you~
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:03
回復 R之迷 的帖子

我唔想我都變到好似佢地咁  

您琴日講果種都ok ge

就算係ive都會有好人掛....
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 10:03
標題: RE:

咁你都5老...我就21...才讀ive...都埋到群@@
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:05
回復 kahal22204 的帖子

慘...諗諗下  都算係好彩唔係出生係日本  唔係如果又係咁唔好彩 做正比人蝦果d真係蝦得仲甘!!
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:07
回復 呀耀 的帖子

一開始都ok 我地係堆左佢地堆先   但覺得性格真係唔岩先 慢慢無再同佢地玩
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 10:10

這個社會就是這樣.唉.出來工作時憎你的同事不會做出這明顯動作...
題外話...ive D a/math 物理.化學.牙...難到PK..
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:15

回復 呀耀 的帖子

咁就算唔岩  都唔會好似佢咁係fb到咁明咁單單打打呀   
佢咁多不滿我真係寧願佢講清楚lo...但宜家搞到咁算點先....

我讀ba  唔洗理果d科...但都有d科好難/好煩(legal,buyer bahevior,branding...仲有拍片剪片tim)
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 10:19

咁你得罪左佢la
係fb到咁明咁單單打打就冇...係現實我地個班長就比成班針對..原因口多口臭,衰on8+1
我覺我會肥佬比人踢出校=.=報定救生員岩岩好....
作者: kahal22204    時間: 2011-9-12 10:23
larissayiu 發表於 2011-9-12 10:05

慘...諗諗下  都算係好彩唔係出生係日本  唔係如果又係咁唔好彩 做正比人 ...

慘在佢地個個當我係惡霸:0)
驚左我
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 10:24

係咩,我真係唔知
記住百忍成金呀
佢地要單單打打咪油價
有咩唔開心可以著黎同我地分享嫁

作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:24
回復 呀耀 的帖子

@O@...咁無信心 ...您yr 幾??

我真係得罪佢d咩都唔知lu...   就只不過係傾下聽日返學ge時間

我自問都打得好客客氣氣呀  (會唔會係xxx呢   可能xxx嫁wo,,,果d咁)

真係唔明佢係m到定唔夠訓係到炆...
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 10:25
harrypoi 發表於 2011-9-12 10:24

係咩,我真係唔知

油佢先岩
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 10:26

百忍成金
我有句..咁都忍得...屎都食得
作者: 呀耀    時間: 2011-9-12 10:26

yr 2

得罪人係自己都5知
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:27

嗯嗯 琴晚真係d fd又訓哂

一個會聽我呻ge 同學傾到要訓啦

但我就未呻夠...

@~@  好彩仲有龜友咋...
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:32

驚都好呀...  最小唔會好似宜家煩  無啦啦比人吉一刀咁
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 10:32

咁就要多啲上黎拿
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:35
回復 呀耀 的帖子

yr2都好呀...仲有得hea...我yr3  要d分黎見u....係宜家先黎搞d咁ge野...唉..

早排(早幾日)都仲無咩野  有一兩句講..點知琴日同佢觀點唔同姐....就變成咁...
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:38

=..="....  已經日日上嫁啦wo....仲多咁咪要做呀宅....
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 10:38
回復 呀耀 的帖子

死白痴仔~~
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 10:51

上多啲黎開心啲
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 10:57

都真係嫁...唔洗對住果d戴住面具ge人  又有咁多靚龜相睇~=]
作者: lowbzz    時間: 2011-9-12 11:03
係時候練下EQ.. 出到黎做野仲難忍,,
如果我係你, 唔知洗唔洗上, 問左班人都唔太知, 咪自己去搞清楚先,,
再同佢地講, 靠別人不如先靠自己.. 信別人不如信自己,,
如果下下要等齊,, 我會上堂唔等佢地行先,, 放學就話冇所謂者~
無為要自己損失~ 當然做人要圓滑1D, 搵個好D既借口行先
難聽少少.. 適當時候要FD下.. 方便D呀嘛, 去到利益個陣當然顧好自己先囉..
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 11:11
回復 lowbzz 的帖子

就係成班人都唔太知所以係到傾  之後我話自搵b sir問 等緊佢email   點知過多陣果個女仔又話佢問c sir  (b&c sir一教我地班同一科)
之後c sir 答佢先(雖然我問b sir先)  之後佢就去返我地本身傾開果到話"睇到啦  c sir都話唔洗"
再講埋#1果d野...  果陣真係好傷心   明明早幾日佢仲會係隨同我講笑....

e個EQ test 黎得太突然啦..

您講得岩 到到利益個陣真係要顧好自己>m<
作者: lowbzz    時間: 2011-9-12 11:26
1場小風波者~~ 加油啦!!
好既就做朋友者, 唔好既咪就係同學之MA..
由佢囉~~

遲D做PROJECT可能仲多問題~.~ 仲多EQ TEST~
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 11:45
回復 lowbzz 的帖子

您岩您岩  

做project真係都會有eq test   不過都一定比e個小

我會努力嫁啦~~!!

thank you c姐~!!
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 12:36

咁就上多啲黎就岩嫁拿
作者: 霸氣浩    時間: 2011-9-12 12:40
larissayiu 發表於 2011-9-12 03:50
回復 霸氣浩 的帖子

其實如果真係想明可以問我...  真係d fd又訓哂  真係好想搵人傾下 呻下.... ...

如果要問你先明 甘又有咩意義呢@@ 你編排得太混亂..
不過系背後講人其實都唔系幾好- -

作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 12:45
回復 霸氣浩 的帖子

......咁您話您唔明嗎..
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 12:45

55~~!
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 12:50

哈,咁你要成曰分享下你既野拿
作者: 李子火鍋    時間: 2011-9-12 13:11
我諗呢個唔關代溝事.....有無諗過點解係得妳一個溶入唔到.....
校園係一個社會縮影...好好練習一下 第時出黎社會先適應到~ 加油!  
作者: chester1187    時間: 2011-9-12 13:18
總之認真你就輸了...有人GE地方就有是非...就算同輩都唔會例外...大把日子你捱呀妹妹
作者: 花次郎    時間: 2011-9-12 16:11

經驗之談,無論任何階層,都會有小圈子,你可以選擇埋堆,亦可以選擇企埋一面,

但你點選擇都好,埋堆當然問題比較小,但你要識分莊閒,又或者選擇唔埋堆但千其唔好睇

唔過眼多聲氣,呢兩點控制得唔好,都幾難做人,聽落係好唔公平,但呢個世界從來唔係睇

公平與否而運作,睇返你單野,唔關代溝問題,而係妳溶入唔到佢地個圈子,但現實上妳又需要

同佢地合作做野,就算幾唔高興都好,都要維持呢一段關係,所以叫你唔好太執著,當係一個

磨練.

作者: JasonT    時間: 2011-9-12 16:35
我今年都係RE
作者: songshu    時間: 2011-9-12 20:10
有溝咪用泥黎填滿佢low
作者: 龜友    時間: 2011-9-12 20:21

project?!佢地肯做咪一齊做囉,唔肯就做好本分就得

其實我比你更慘,我同我個fd係斑直頭食玻璃大... 0%存在感,有同無都冇咩分別...只能做好自己就算,又唔駛同佢地過人世,何必耿耿於懷呢?不如放開心窗,你唔係冇佢地生存唔到掛?
be strong
想的話可以add我msn傾傾

作者: 小小明    時間: 2011-9-12 20:38
哈哈 雖然我冇睇晒你成個post,,
但係我略略都明€你講咩"
第1個main point係佢地一d都唔care 自己既學業...
第2係 有時形勢所迫 你冇計...唯有死要落去 ( 我之前都係咁=.=")
第3係 如果做到既  咪試下 扮低b 白痴 融入佢地囉"(之後你會發現好多你未接觸既      野"同時會令到自己變成一個好eq好高既人 我認真...對你將來做人好有幫助!!!!)
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 21:38

我會~~~  咁您呢~~~??~
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 21:43
回復 小小明 的帖子

thank you ching~~!  哈哈 個post真係好長ge  

我都覺得您d point幾岩 ...   今日都盡量扮無野嫁啦

唉  宜家只希望快d讀完個課程
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 21:45

成曰都係到嫁拿
作者: chim    時間: 2011-9-12 21:52
我都冇睇晒你個post, 不過有人就自然有是非....
目標清晰就可, 俾心機讀好d書就得架啦....
作者: 小小明    時間: 2011-9-12 21:56
larissayiu 發表於 2011-9-12 21:43
回復 小小明 的帖子

thank you ching~~!  哈哈 個post真係好長ge  

我轉左第2間讀喇=.="
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 22:44
回復 李子火鍋 的帖子

唔只係我的.....
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 22:48
回復 songshu 的帖子

搞緊gag??
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 22:50
回復 龜友 的帖子

>m<  真係一山還有一山高  be strong too!!  thank you ching!!

宜家唔係無佢地生存唔到 但係係交唔到project 拉低d分姐...
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 22:52

哈  咁又係XD
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 22:53
回復 chim 的帖子

@O@   但您D POINT 好簡而精
作者: songshu    時間: 2011-9-12 23:04

唔好笑咩
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:08
回復 songshu 的帖子

m...    爛/冷左小小咁啦XD
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:08

日日點都要上一上黎先死心
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:09

哈哈~~~XD

原來您都中哂毒~
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:10

一早就中左啦
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:14

IC~  原來毒引早種~~XD

死啦  我會唔會變到好似您咁  之後到到test,exam都忍唔住係到上龜友嫁XDDDD~~
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:15

放心一定會嫁你
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:18

我信自己忍到GE~~XD
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:28

我唔信,哈哈
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:35

真係得咁點先~~
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:42

真係得既我加你分
作者: larissayiu    時間: 2011-9-12 23:46

哈哈  您話嫁       (不過都係記得先算XD)

我訓啦  好累  您都早D訓啦~!!
作者: harrypoi    時間: 2011-9-12 23:53

好啦,早抖拿
作者: larissayiu    時間: 2011-9-13 11:54

琴日....   足足訓左十幾個鍾...
作者: harrypoi    時間: 2011-9-13 12:29

十幾個鐘小事啦
作者: larissayiu    時間: 2011-9-13 12:35

莫非您~~~   試過訓足成日!??
作者: harrypoi    時間: 2011-9-13 12:42

前曰先訓左18個鐘

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2