香港龜友論壇

標題: R可食咩水果? [打印本頁]

作者: alef611    時間: 2016-5-28 10:17
標題: R可食咩水果?
請問各位師兄,幾個月大的R可以食咩水果呢?我估蘋果、香蕉可以,但有沒有其他選擇呢?我個小朋友Alef想俾提子佢地食,但我懷疑唔知得唔得...
作者: b21st    時間: 2016-5-28 11:57
最好食糧
作者: alef611    時間: 2016-5-28 12:04
b21st 發表於 2016-5-28 11:57
最好食糧

現在係食M糧加菜及乾草,但聽聞可以一星期俾一次水果,所以問
作者: KPS    時間: 2016-5-28 13:09
最好唔好比生果,如真係要比就比D唔甜,小糖份的
作者: alef611    時間: 2016-5-28 13:31
KPS 發表於 2016-5-28 13:09

明白,謝謝指教
作者: manyulung    時間: 2016-5-29 19:36
蕃茄好了
作者: clso    時間: 2016-6-9 02:48
我所有菜,瓜,果,陸龜糧,牧草,菌類,久不久水龜糧都有餵
尋日啤梨我食肉,刨左啲皮就俾佢食,香蕉我食肉,皮又係留返俾龜食,超like
唔洗怕,好多野都啱龜食,只係比例先係重點
作者: clso    時間: 2016-6-9 02:49
KPS 發表於 2016-5-28 13:09

請指教?其實係咩原因唔建議俾生果?
作者: clso    時間: 2016-6-9 02:50
得,可以,放心,份曬自己注意
作者: KPS    時間: 2016-6-10 09:17
clso 發表於 2016-6-9 02:49
請指教?其實係咩原因唔建議俾生果?

個人覺得 ,首先陸龜在野外全年都好小機會食到生果,而9成生果都高糖, 高糖會拎龜有機會有痛風,
手脚腫脹和影響龜甲&骨格生長, 之前好多龜友都試過,
當然小量就無問題啦, 例如一星期一次, 比一粒車厘茄依類相對小糖的就無問題啦,
而箱龜和水龜反而可以比多D
作者: clso    時間: 2016-6-10 16:45
KPS 發表於 2016-6-10 09:17
個人覺得 ,首先陸龜在野外全年都好小機會食到生果,而9成生果都高糖, 高糖會拎龜有機會有痛風,
手脚腫脹 ...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2