香港龜友論壇

標題: 又係我啦,佢好似唔舒服呀!!!(關於盾B) [打印本頁]

作者: 993403    時間: 2011-9-20 02:31
標題: 又係我啦,佢好似唔舒服呀!!!(關於盾B)

各位大大,又係我啦!!又要麻煩你地啦!!我今日返工之前餵佢地(盾Bx2)已經覺得b仔好似張唔開眼禁,但係我諗住佢可能未訓醒,禁跟住我就捉佢地浸水,禁浸完我見佢又無事開返眼仲走去食野,所以就無為意,之後收工返尼見到佢又呢埋眼,放上手都唔開眼,攪佢d手腳都唔開眼,禁我就覺得出事啦,之後捉佢去浸下水睇下點,浸水時我有用水輕輕潑下佢眼仔,禁佢又開返眼,又好似咩事都無禁,禁究竟佢有事定無事呢??
希望各位可以幫下小弟,萬分感激!!

p.s  女仔完全無呢個問題,男仔都係今日先發生!!

作者: 993403    時間: 2011-9-20 02:43
[attach]23851[/attach]

作者: 993403    時間: 2011-9-20 02:44

作者: 993403    時間: 2011-9-20 02:45
點算好呢???有無大大可以教下我呀??
作者: kara    時間: 2011-9-20 02:49
回復 993403 的帖子

你d濕度温度幾多呀!
你個箱既環境係點嫁?
依家都夜啦無咩人!
大部份人都去左訓覺!
作者: 993403    時間: 2011-9-20 02:51
怎麼辦
作者: kara    時間: 2011-9-20 02:58

我諗要聽日先有人幫到你
作者: 丫銘    時間: 2011-9-20 03:14
你多唔多幫龜浸水呀

作者: KaukcE    時間: 2011-9-20 04:36
993403 發表於 2011-9-20 02:31
各位大大,又係我啦!!又要麻煩你地啦!!我今日返工之前餵佢地(盾Bx2)已經覺得b仔好似張唔開眼禁,但係我諗住佢 ...

溫度幾多?轉天氣小心温度
作者: jinke    時間: 2011-9-20 06:36

正常訓訓下俾人正醒點都要等一等先開眼啦
如果唔係就係箱內太乾燥因為乾燥同太熱龜會不停訓眼乾所以開眼慢唔好好處理
當發現眼睛睜不開,有分泌物,或者腫脹時,就代表龜生病了。如果牠們仍能進食且活動力正常,病癥可能只局限於眼睛感染
最好影多幾張相包括相內外環境同龜的遠近
作者: 黑椒仔    時間: 2011-9-20 08:15
隻龜d個樣好虛弱啵
作者: 超級版主    時間: 2011-9-20 10:52
帶佢睇醫生,唔好遲
作者: 993403    時間: 2011-9-20 12:39

作者: 993403    時間: 2011-9-20 12:41
各位大大,左邊的B仔眼仔尋日好似唔係幾舒服,但係每次沖完涼又好似咩事都無禁,究竟佢係咪未訓醒呢??無理由禁訓得架!!
作者: 993403    時間: 2011-9-20 12:49
我今日為左可以監察住B仔,我將佢偷運左返公司!!
作者: hyy    時間: 2011-9-20 12:51

小心凍親WOW

PS.之前我都有諗過
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:00
我已經偷運左,我連菜都帶埋!!
作者: hyy    時間: 2011-9-20 13:01

比個冇風叫到既地方佢,真係唔好凍親呀
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:04
我收埋左佢係我個書架入面
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:09
各位睇完佢今日D相後覺得佢係唔舒服定係真係未訓醒呢??
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:12

作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:13
我見佢行下行下所以拎左出尼面比佢行下
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:25
嚇死我,佢頭先行行下又訓覺,我以為佢死左!!
作者: patolam    時間: 2011-9-20 13:27
搵水淋下佢隻眼?! 咁佢唔舒服都要開眼啦.....
個人覺得唔舒服係要諗下點改善同幫佢, 而唔係去搞醒佢, 迫佢開眼啦. 即係你病唔舒服想訓都唔想俾人拎盤水淋醒你呱...

第二件事為乜要帶佢返公司呢? 你向屋企個爬箱都有燈俾佢曬下, 地方佢又習慣.. 溫度同濕度點都會比你放向公司適合呱. 再加上你返緊工都做唔到D乜架啦. 個人意見Only.
作者: jinke    時間: 2011-9-20 13:32

有無主動食野

作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:36
大大唔好諗得禁誇張,我淨係潑下D水好似有浪沖到佢隻眼禁姐,另外我帶佢返公司其實一D問題都無既,因為公司係我既,放係我身邊禁我先知佢會唔會又唔開眼又唔郁禁,先唔討論呢樣,我發覺佢好似明明開到眼但係專登唔開眼禁,手腳都有力就係偏偏好似唔想開眼禁,究竟佢係咪唔舒服呢??謝謝各位大大
作者: 993403    時間: 2011-9-20 13:38
食得小過早兩日
作者: hyy    時間: 2011-9-20 13:52

係依家放佢既地方幾度?
作者: 烏龜的    時間: 2011-9-20 14:05
993403 發表於 2011-9-20 12:49
我今日為左可以監察住B仔,我將佢偷運左返公司!!

帶返公司有燈@@?
如果佢真係病 冇太陽又冇燈...真係等.........死...
作者: 993403    時間: 2011-9-20 14:07
有燈的33度,不過地方就細過屋企
作者: hyy    時間: 2011-9-20 14:30

唔好有下次啦..其實我覺得你比佢靜養好過啦...
作者: 993403    時間: 2011-9-20 16:14
佢自已係屋企我又覺得好擔心
作者: hyy    時間: 2011-9-20 16:18

我都會,但係將佢拎黎拎去佢重辛苦...一出一入凍親咪重唔好...
作者: 993403    時間: 2011-9-20 16:27
禁又係,今日睇左佢禁耐都唔覺得有咩特別,淨係比較鐘意訓覺,係咪唔正常架呢?
作者: kahal22204    時間: 2011-9-20 16:32
你個SETTING係點嫁?
作者: 2song    時間: 2011-9-20 18:36
会唔会系感冒了啊?
作者: 何仔    時間: 2011-9-21 11:14

呢幾日涼左d,夜晚小心保溫
你放埋setting既相出黎啦
等ching 們幫下眼
作者: 993403    時間: 2011-9-21 11:35

這就是我龜龜的家~~

作者: 993403    時間: 2011-9-21 12:05
各位大大,這個設定可以嗎?
作者: ak615    時間: 2011-9-21 12:26
其實龜仔唔同貓狗, 冇乜必要都係唔好成日攪佢地, 俾一個佢地覺得安全既環境佢地啦, 你咁成日將佢地拎出拎入, 好易令到佢感到有壓力同緊迫繼而拒食, 咁就真係唔病俾你玩到病.
如果你真係唔放心就帶佢地睇醫生啦, 你又唔係醫生, 佢為咩唔開眼你又唔知, 你成日咁整佢地, 真係隨時俾你整死架.
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-21 12:43
993403 發表於 2011-9-21 11:35
這就是我龜龜的家~~

靚仔=.=你塊磁磚掉轉左底面..... 同埋燈既位置最好照住塊磁磚 令磁磚吸熱做番個暖毯既效果
水碟都放番係磁磚下面比燈照住  

至於你龜龜係咪有病呢...佢有無食野有無屎同酸 有食野 有屎痾有酸出都唔病得去邊
作者: 龜友kkitt傑    時間: 2011-9-21 12:44
師兄…我覺得宜家最有效既就係你要多d爬文…
佢地有冇機會病,係你決定家…
作者: 993403    時間: 2011-9-21 12:53
回復 古蘭修 的帖子

師兄個設定入面無磁磚,你講緊邊塊似磁磚?
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-21 12:54
993403 發表於 2011-9-21 12:53
回復 古蘭修 的帖子

師兄個設定入面無磁磚,你講緊邊塊似磁磚?

白色果一大塊
作者: 993403    時間: 2011-9-21 12:57
其實係屋尼既,佢地會呢到入去的
作者: 993403    時間: 2011-9-21 12:58
白色長條係樓梯比佢地爬上去行下的
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-21 13:03
993403 發表於 2011-9-21 12:58
白色長條係樓梯比佢地爬上去行下的

總之佢 有食野 有屎痾有酸出都唔病得去邊
作者: 993403    時間: 2011-9-21 13:08
謝謝師兄,那我想問這個設定有問題嗎??
作者: ononon    時間: 2011-9-21 13:09
師兄...你是否日日幫佢浸水....因我之前隻龜都試過差唔多case...又係隻眼開唔到...我諗係分泌問題....但見佢精神同食慾都ok...咁我就試下改為日日幫佢浸水...最後都無事....但留意我當時原本並唔係日日浸水....及底材用草粒....你衡量返飼養環境因素先...嚴重都係儘快睇醫生
作者: hyy    時間: 2011-9-21 13:12
山洞下面個塊係咩?
風扇D風唔好吹到個箱入面WOW
個棧係咩燈?
作者: 993403    時間: 2011-9-21 13:13
我朝朝都有幫佢地浸水,通常唔浸水就訓覺,一浸水就精神,都唔知佢算嚴重唔嚴重,感覺係精神差左D
作者: 993403    時間: 2011-9-21 13:22
綠色個塊係膠墊無咩特別的,只係覺得佢地會鐘意綠色,燈係75W保溫燈
大約溫度32-34左右,濕度70-80
作者: hyy    時間: 2011-9-21 13:50
夜晚都係開有光既燈KEEP溫?
風扇你肯定係抽出唔係吹入?
有冇UVB OR 帶佢地曬太陽?
作者: 993403    時間: 2011-9-21 14:12
風扇肯定抽出,夜晚無燈照大約我睇過23C-25C,無UVB燈,但係我有帶佢晒太陽,有比鈣粉佢地食

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2