香港龜友論壇

標題: 不喜歡別人,未經我同意而喂我的龜龜 [打印本頁]

作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:13
標題: 不喜歡別人,未經我同意而喂我的龜龜
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為了些小事而發脾氣......唉!在他們眼中,任意給動物喂食是小事.,但在我心中卻是大大的事.....小則食滯......大則隨時搞出龜命>.<
作者: 丫銘    時間: 2011-9-25 00:16

我都係 我會發晒癲咁叫 經過幾埸戰爭
依家全家既龜都係自己餵..
不過點都好 諗深一層 屋企人都係好奇 , 有邊個唔擔玩架~
家人地位點都高過寵物既我相信...
作者: tonytsang    時間: 2011-9-25 00:18
佢地都係好心都喂姐..
作者: 龜友kkitt傑    時間: 2011-9-25 00:19
你不如主動叫佢地一齊同你餵啦…
又滿足佢地,你又可以睇住。
作者: LOVE_TABO    時間: 2011-9-25 00:20
的確係要定期發脾氣.....成日話邊夠食......一日一餐都已經極限,仲要兩餐,唉
作者: ManManLi    時間: 2011-9-25 00:22
我呀爸仲要成日都唔洗手就伸隻手入個缸玩我兩隻鑽..唉..
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:22
回復 丫銘 的帖子

每當龜龜數天無大便.,或不肯吃柬西時...我又亂猜是否家人,又亂喂龜龜了.......>.<
作者: Tiffany0813    時間: 2011-9-25 00:23
我都係~~~~
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:25
回復 龜友kkitt傑 的帖子

我同家人時間不合
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:28
回復 ManManLi 的帖子

我個仔都試過隨意把我隻小緣.放在地上,任意爬行......擔心死我!
作者: old100200300    時間: 2011-9-25 00:33
我阿媽都係啦,成日想餵我d龜,但係又成日想放生佢地,真係矛盾!!
作者: dee888    時間: 2011-9-25 00:40
健身教練 發表於 2011-9-25 00:13
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為 ...

咁你有無解析過比你屋企人知先~~
作者: 灰太狼    時間: 2011-9-25 00:48
ManManLi 發表於 2011-9-25 00:22

咁攞命
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:48
dee888 發表於 2011-9-25 00:40
咁你有無解析過比你屋企人知先~~

解析過多次了......卻無效!沒辨法了.....心中只有無耐地接受!但表面上必須發脾氣......等家人不可以為龜龜是玩具,,隨意把玩及餵食...
作者: 灰太狼    時間: 2011-9-25 00:48
健身教練 發表於 2011-9-25 00:28

我個仔都試過隨意把我隻小緣.放在地上,任意爬行......擔心死我! ...

師兄咩龜呀
作者: kkiop    時間: 2011-9-25 00:49
LOVE_TABO 發表於 2011-9-25 00:20
的確係要定期發脾氣.....成日話邊夠食......一日一餐都已經極限,仲要兩餐,唉 ...

我屋企係都成日話邊夠食 =.=
作者: dee888    時間: 2011-9-25 00:50
健身教練 發表於 2011-9-25 00:48
解析過多次了......卻無效!沒辨法了.....心中只有無耐地接受!但表面上必須發脾氣......等家人不可以為龜 ...

解析過多次都唔聽無計,咁係有雖要發下脾氣嘅
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 00:52
緣x2,石金x2,亞巨x1,.斑x2,草x2,安布x1
作者: kkiop    時間: 2011-9-25 00:58
我平時餵完會比龜龜all完屎先放入缸
if 屋企人餵實5會 到時缸水實...
作者: anthonywoo    時間: 2011-9-25 01:01
但因為龜而與家人,由其子女發脾氣,都幾無謂。
養寵物不是為了怡情養性的嗎?不是要教子女生命可貴的嗎?
若因這樣而與家人不和,或令他們討厭小動物,就不太好吧?
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 01:12
anthonywoo 發表於 2011-9-25 01:01
但因為龜而與家人,由其子女發脾氣,都幾無謂。
養寵物不是為了怡情養性的嗎?不是要教子女生命可貴的嗎?
...

全完認同!.....但同時亦希望我們的家人明白愛護動物亦必須作出適量的餵食.,及對動物小心保護地欣賞.^^及尊重動物的主人.....
作者: ManManLi    時間: 2011-9-25 01:20
灰太狼 發表於 2011-9-25 00:48
咁攞命

真係慘 仲要係鑽..
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-25 01:22
除左餵之外我好憎d呀叔大姑掂我d龜 晒太陽果時成班走埋黎睇都算喇...好憎人掂...我一定叫佢番屋企摸自己個仔個龜頭
作者: old100200300    時間: 2011-9-25 01:25
健身教練 發表於 2011-9-25 01:12
全完認同!.....但同時亦希望我們的家人明白愛護動物亦必須作出適量的餵食.,及對動物小心保護地欣賞.^^及 ...

對動物小心保護地欣賞!!!!!!!!!!!!!

完全贊同!!!!!!!!!!!!師兄講得好!!!!!
作者: old100200300    時間: 2011-9-25 01:27
ManManLi 發表於 2011-9-25 00:22

我都要洗完手先掂我嘅愛龜!唔洗手伸手入缸200%唔得.....叫佢洗左手先掂啦......仲要用洗手液添....
作者: dee888    時間: 2011-9-25 01:28
古蘭修 發表於 2011-9-25 01:22
除左餵之外我好憎d呀叔大姑掂我d龜 晒太陽果時成班走埋黎睇都算喇...好憎人掂...我一定叫佢番屋企摸自己個 ...

人地得女無仔咁點
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 01:35
除左餵之外我好憎d呀叔大姑掂我d龜 晒太陽果時成班走埋黎睇都算喇...好憎人掂...我一定叫佢番屋企摸自己個 ...

我試過落公園放龜.,有對父子.,父,大約四十多歲....子,大約四歲,,,,我同拒地3誤識7,拒把我的龜拿來拿去.,又粗手粗腳....當正我d龜係玩具0甘,一隻壓一隻..........勁老土!
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-25 01:37
dee888 發表於 2011-9-25 01:28
人地得女無仔咁點

摸佢老豆果個囉
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-25 01:38
健身教練 發表於 2011-9-25 01:35
我試過落公園放龜.,有對父子.,父,大約四十多歲....子,大約四歲,,,,我同拒地3誤識7,拒把我的龜拿來拿去., ...

有無插q佢 我隔住個箱篤我已經會怒啤 攪既話插硬
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 01:38
回復 old100200300 的帖子

我平時都係洗左手先掂龜......仲用洗手液....
作者: gloriakhju    時間: 2011-9-25 01:42
身同感受..有次我朋友黎我屋企bbq..餵我隻狗食燒腸仔..整到佢個晚嘔到咩咁..12點半淩晨打電話去睇e生(好彩e生等理我先放工...)..
錢錢事小..辛苦事大..
之後話個朋友,條友仲一d悔意都無.激到我想殺左佢..
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 01:50
古蘭修 發表於 2011-9-25 01:38
有無插q佢 我隔住個箱篤我已經會怒啤 攪既話插硬

無插丫.....但以後不會隨意放龜....不同人,有不同想法.....有些人會認為貓,狗,龜....是粗生粗養...天生天養的動物,,,,又有d人視為食物,,,,,,用不著付出太多愛心去對代......而現在我認為,凡是[自已覺得寶貴的東西].帶出街,就要小心.....
作者: kitpig159    時間: 2011-9-25 01:54
有時家人,.可能貪得意,隨意給龜喂食.,每當我一知道,.我必大發脾氣的.....之後家人覺得我過份;話我小氣,.為 ...

餵完收埋d糧
作者: 健身教練    時間: 2011-9-25 01:58
gloriakhju 發表於 2011-9-25 01:42
身同感受..有次我朋友黎我屋企bbq..餵我隻狗食燒腸仔..整到佢個晚嘔到咩咁..12點半淩晨打電話去睇e生(好彩e ...

我有d朋友試過同我隻狗玩,.用''腳版底''來掃我隻狗個身.......激死我>.<
作者: 古蘭修    時間: 2011-9-25 02:04
健身教練 發表於 2011-9-25 01:50
無插丫.....但以後不會隨意放龜....不同人,有不同想法.....有些人會認為貓,狗,龜....是粗生粗養...天生天 ...

我都仍舊係球場晒龜 一黎夠太陽 2黎我晒龜果段時間已經好小人
係得班綜援蝗虫食飽飲完荼就落街hea  
作者: gloriakhju    時間: 2011-9-25 02:12
健身教練 發表於 2011-9-25 01:58
我有d朋友試過同我隻狗玩,.用''腳版底''來掃我隻狗個身.......激死我>.

咁個日未要沖涼囉

我同小動物出街....一見有小朋友出現..閃..有人行理黎想睇..閃..唉....
作者: KaukcE    時間: 2011-9-25 02:29

嬲係可以..但唔可以因為咁而對父母發脾氣..
你可以教佢地要餵幾多..同佢地講唔可以因為好玩比太多..
如果係想喂既問左先..如果餵左要講聲..
寵物唔係要泥破壞關系..寵物可以用泥改善關系的..
作者: samuelwong    時間: 2011-9-25 02:32
我都係,我媽成日喂的龜食野><
作者: sukky    時間: 2011-9-25 14:28
kkiop 發表於 2011-9-25 00:49
我屋企係都成日話邊夠食 =.=

X2 話餓死佢地xdd 喂咁小

不過我就算了,佢地吾係成日都係咁
作者: sukky    時間: 2011-9-25 14:30

呢樣一定係啦!!仲要掂,系度講講講
所以我通常係走廊曬龜算
吾洗拎出拎入
作者: AL0v0    時間: 2011-9-25 14:44
好同意!!
我老豆同家姐成日都搵啲野去嚇佢,
又拎隻龜上手把玩,
冬天我去買啲貴既暖管,
佢地又同我嘈話買最cheap果啲就ok!!
作者: kara    時間: 2011-9-25 18:42
我都唔中2...
不過有人幫輕下我都好...
依家2隻陸龜只有我同我叔掂...
d鼠呢我爺我叔我麻同我都會掂....
鼠唔驚...
最驚龜...
最驚就係我麻搞我d龜....
作者: 蝙蝠俠    時間: 2011-9-25 23:19
我都係咁...有時屋企人放夜晚冇野做...又整醒隻龜餵我真係想打佢
作者: Nick    時間: 2011-9-26 00:46
健身教練 發表於 2011-9-25 00:28

我個仔都試過隨意把我隻小緣.放在地上,任意爬行......擔心死我! ...

請問點解龜龜唔可以放係地上面行? 驚佢地會有病?
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-11-2 11:10
本來我啊爸都系亂搞我D龜,但宜家仲養得好過我,變左我唔洗搞,距搞嗮
作者: boap    時間: 2011-11-2 16:45
非常同意,他們自以為聰明,很容易做錯事,甚至殺死小動物而不自知
我都很討厭
作者: 仁仔    時間: 2011-11-2 19:33
我都唔鍾意我屋企人未經我同意之下餵龜
我諗住買多幾隻龜
俾佢慢慢餵
作者: sukky    時間: 2011-11-2 21:12
而家我都幾鍾意佢地幫手喂嫁,
教佢地分好份量就ok
作者: 龜友    時間: 2011-11-3 21:20
我都最憎人地插手我ge事
作者: .jpg    時間: 2011-11-3 21:52
佢哋會話我.
唔洗畀咁多水架..成日浸住唔好..喂多啲先大快啲架嘛..要放出嚟等佢郁動.成日浸住人哋.........
成日亂咁抖我啲龜..喂佢哋食嘢..(大水蟻/生豬肉/烏蠅/街市買翻嚟啲魚嘅內臟..有次連瘦肉水湯渣都喂..)
開頭都會講下嘅.宜家發現講都冇用.耐唔耐提下佢哋小心手指(鱷)..

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2