香港龜友論壇

標題: 好X想死....講極都唔聽,仲要扮專家教訓我唔識養龜同蛙 [打印本頁]

作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 00:37
標題: 好X想死....講極都唔聽,仲要扮專家教訓我唔識養龜同蛙

唉!真係好激氣........
話說我每朝8點起身浸龜龜,兼拎出門口曬太陽,然後我去浸定啲車前蛇舌芥蘭白罗白葉先去刷牙洗面,約20mins到,一定去曬便便兼排酸....然後開餐...佢哋食得好開心開胃.....日日如是.....但點解近排發覺呀福同呀壽,浸定無便便又無排酸,到開餐又唔多食...有時掉頭走tim......我以為我做錯D乜.....一直想唔通
都前日買咗隻角蛙回家.....第一日又開口食又生猛.....隔左一日,今晚我再喂,E.....點解又唔食既????

妖!!! 真相係我老豆!!!!!!!!!!!
佢見我朝早浸龜,佢下午又同我浸,仲用水喉水....凍嫁, 又喂佢哋食糧.....唔怪得唔多願食la....一日食幾餐
蛙又係,每日嚟我度同我喂蟋....2-3隻同麥皮蟲....又同我講,個缸D水黃晒你都晤換水.....老豆, 我個缸係"茶色"架

今日同我講....仲攪笑....佢上咗深圳咩花X世界返嚟之後. 好似爬蟲專家上身咁教訓我....你個底材應該用樹皮, 得閒就用水浸濕去,用燈照吓,用熱力等水蒸氣向上升....等個箱濕啲, 隻龜都舒服D.....想死吖我!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

蛙就應該用個高身缸,用啲泥土用啲樹枝,同埋養多隻一齊養....等佢有個伴同跳吓....每日喂每日喂........頂, 痴線

And, 叫我所有嘢去晒深圳買唔好係香港買,貴吖....同埋叫我上去聽吓啲專家講嘢!!!!!!!妖
我諗我一係就搬,一係就送晒俾人(龜,蛙),我都唔想佢哋死!!!!

作者: 栢Ling哥    時間: 2011-9-27 00:42
福祿壽 發表於 2011-9-27 00:37
唉!真係好激氣........
話說我每朝8點起身浸龜龜,兼拎出門口曬太陽,然後我去浸定啲車前蛇舌芥蘭白罗白葉 ...

「你個底材應該用樹皮, 得閒就用水浸濕去,用燈照吓,用熱力等水蒸氣向上升....等個箱濕啲」
幾岩....但係好麻煩
作者: mioplyah    時間: 2011-9-27 00:42

同佢講佢都冇理到?
PS你係送既就等小弟幫你接收少少啦.哈哈.

作者: jinke    時間: 2011-9-27 00:44
回復 福祿壽 的帖子

哈哈又好笑又激氣但係又有D係講中哦
作者: Nick    時間: 2011-9-27 00:49
好在你發現到真相....
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 00:50
我都有打算轉用樹皮,但绝对不是不知來歴既国貨
and, 仲有我宜家用緊牧草,我老豆覺得晒錢....條强國同胞教我老豆....樹皮浸水晒乾浸水乾晒重複又重複可以用一世.........白痴
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 00:51
我宜家個箱濕度keep住50-60左右....
作者: keita_    時間: 2011-9-27 00:58
一日食幾餐,太飽好傷身...
作者: jinke    時間: 2011-9-27 01:02
回復 福祿壽 的帖子

可以用一世禁利害
作者: kenbb    時間: 2011-9-27 01:03
送曬D盾比我啦.無任歡迎..任何大細都得.嘻嘻.你講話會送..
作者: 灰太狼    時間: 2011-9-27 01:04
真係好慘
作者: kenbb    時間: 2011-9-27 01:05
下午D水喉水熱嫁=.=''
你老豆退了休??係就正常.
你一係就買隻比佢玩.玩死左就罵佢.
(我就係,天台成籠龜..)
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:12
Kenbb師兄,我都有咁同我老豆講,不如我買隻龜同蛙俾你用你既方法養...........各師各法!!!

但,諗深一層,用生命來當兒嬉,不想!!

我佛慈悲
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:13

回復 Nick 的帖子

知道真相又點,老人家係話唔聽,佢咁重口味.............食salt多過我食rice
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:16
古Ching.....我老豆已經養緊平鱷
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:17
回復 jinke 的帖子

咪X係咁都信先死
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:18
回復 keita_ 的帖子

所以,我宜家都唔敢喂
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-9-27 01:20
角蛙兩隻一齊養既大獲da_a
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:23

回復 肥貓樂樂 的帖子

呢啲咪係强國既所謂專家....狗噏當秘笈
作者: Nick    時間: 2011-9-27 01:25
福祿壽 發表於 2011-9-27 01:13
回復 Nick 的帖子

知道真相又點,老人家係話唔聽,佢咁重口味.............食salt多過我食rice ...

then you better move out la....
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:56
喂佢自己嗰,佢識收手架......因為魚仔貴吖嘛
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 01:57
回復 Nick 的帖子

i think so
作者: 蕃茄王    時間: 2011-9-27 02:07
睇閞d啦.....難得你同你老豆有共同話題,
好多人想好似你咁都唔得=.=
佢都係想同你有多d溝通^^
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 02:20
回復 蕃茄王 的帖子

i know......however 畢竞龜n蛙都是生命.....千萬個不想來亂攪
作者: Nick    時間: 2011-9-27 10:42
福祿壽 發表於 2011-9-27 01:56
喂佢自己嗰,佢識收手架......因為魚仔貴吖嘛

你咪同佢講, 你d 龜同娃都好貴的....
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 14:20
我老豆應該養呢隻先啱.....食幾多,浸凍水,唔駛燈,唔駛温控濕揾...........完全唔駛理

作者: Nick    時間: 2011-9-27 14:26
好cute 喎~~ 我都想買返隻來養~~
作者: gloriakhju    時間: 2011-9-27 14:35
咁..我覺得你又唔可以咁對佢既..
講真個句...佢都係關心d龜..先會去問/聽再話你知
咁...我唔覺得佢係係到扮專家..佢都係問左寵物店..再講過你知即..
你怪..應該怪個班教錯你阿爸個d人..而唔係你阿爸..

如果你同阿爸有共同話題/興趣..點解唔耐心d講多d比你阿爸知..再唔係..同佢一齊出魚街..一到shopping一到教囉..

作者: 灰太狼    時間: 2011-9-27 14:53
對住老人家真係幾慘
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 14:58
回復 gloriakhju 的帖子

但我老豆喺用訓話式既語氣同埋係有佢講無我講既人...........
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 14:59
回復 灰太狼 的帖子

絕對認同
作者: Nick    時間: 2011-9-27 15:03
因為老人家人生經驗有返咁上下.... 好難聽得入其他人既說話..............
不過..........樓主都係擔心佢老爸會餵飽曬d 龜.. 整死佢地, 佢先咁嬲啫...
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 15:07

回復 Nick 的帖子

針唔咭到肉係唔知痛,多謝你明白我
作者: Nick    時間: 2011-9-27 15:10
我最近死左隻龜龜ma. 好明白愛龜離去既痛苦既~~~
至於老人家既閱歷感受, 係以前一個朋友教我的, 佢成日話, 佢父母成50幾歲人, 你叫佢聽仔女話, 唔係唔得, 難d law, 佢地做左咁多年人, 點會咁容易改變性格呀!!

不過, 有位師兄都講得啱, 始終係自己老豆~ 你耐心d 同佢解釋law~ 世伯出發點唔係壞, 只係...太有自己一套既方法law~~

福祿壽又係元朗龜友?
作者: 龍之殺    時間: 2011-9-27 15:19
d龜d蛙雖然有生命
但何必發火丫
因為爸爸得一個架咋
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 15:29
回復 Nick 的帖子

住錦田的....
唉! 就係明白呢個係我老豆,先至喺度發奴酥....又唔係真係同佢嘈到面红耳綠......我都好言相勸,但好有性格.....依然故我!!  之前我養英短,我賣邊隻糧都要管.....又係扮專家...老實講,貓既習性, 脾氣, 腸胃.....佢完全唔識!!  
講番今次,我養既盾臂.....佢又係完全唔識,初初買番嚟就鬧我....又晒錢,又買呢樣,又買嗰樣.....仲話用個養水龜既膠箱仔加啲水養就得,又俾水龜糧同蝦皮佢食.....唉!!!
我都係無地方發洩心情,先用呢個渠道舒發吓!!!!!

作者: Nick    時間: 2011-9-27 15:32
回復 福祿壽 的帖子

明架明架~你盡情呻啦....
我借隻耳仔俾你..
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-27 15:53
回復 Nick 的帖子

hahahah......thx
now 你打算會養番龜龜嗎?
作者: rickytsim    時間: 2011-9-27 16:15
我老豆教我既
"唔岩聽就當佢唱歌"
長輩呢家野, 只可軟攻不可硬碰
作者: Nick    時間: 2011-9-27 16:22
回復 福祿壽 的帖子

會呀, 睇下見唔見合眼緣。
作者: chikin3151    時間: 2011-9-27 16:30

唔x唔成材啊
作者: kenbb    時間: 2011-9-27 21:12
福祿壽 發表於 2011-9-27 01:12
Kenbb師兄,我都有咁同我老豆講,不如我買隻龜同蛙俾你用你既方法養...........各師各法!!!

但,諗深一層 ...

其實養野有咩叫兒唔兒嬉呢?
只係你認為爬了文.就比到最好ge照顧同環境.
但係,諗深層,你老豆咁關心隻蛙.可能真係養得好過你.
作者: kenbb    時間: 2011-9-27 21:16
回復 jinke 的帖子

...我係比d易養ge佢玩=.=''
例成體水龜同黃頭,黃緣,梅花等等
你想養死都難
玩,唔係真係幼稚園果隻玩lo..
姐係外國佬講I LOVE YOU係咪姐係話佢愛你?
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-9-27 21:16
福祿壽 發表於 2011-9-27 01:16
古Ching.....我老豆已經養緊平鱷

點樣養?好想知宜家幾大隻
作者: sukky    時間: 2011-9-27 22:55
kenbb 發表於 2011-9-27 01:05
下午D水喉水熱嫁=.=''
你老豆退了休??係就正常.
你一係就買隻比佢玩.玩死左就罵佢.

生命好珍貴,我寧願慢慢同老豆講都吾會甘做=.=
but 下午有時d水喉水會熱
作者: 豬頭糖    時間: 2011-9-27 22:59
好彩我屋企無人會幫我搞XDDD
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:10
回復 豬頭糖 的帖子

咁真係好
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:16
回復 SnappingTurtle 的帖子

我老豆喂魚仔,龜糧,蝦皮,曱甴,午餐肉.......,任何佢認為喂得龜既都俾隻龜食,
第一次食肉,係活餌添....初初,我老豆怕他悶,買多2隻草龜同缸....第二日,2隻草龜連殼都見唔到.....
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:19
回復 sukky 的帖子

無錯,生命好珍貴.....但我老爸做人,有佢講冇人講....
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:25
回復 kenbb 的帖子

我絕對無認為爬了文.就比到最好ge照顧同環境.....只希望能做到,便儘力而為!!  唔好誤會!
加上,我好清楚我老豆為人,他絕不是關心隻蛙,而係貪新鮮.....到隻蛙真係被佢喂過多而飽死.....他便掉在垃圾筒的人
作者: happycyk    時間: 2011-9-28 01:31
栢Ling哥 發表於 2011-9-27 00:42
「你個底材應該用樹皮, 得閒就用水浸濕去,用燈照吓,用熱力等水蒸氣向上升....等個箱濕啲」
幾岩....但 ...

其實唔洗咁麻煩Exo之前有出過一部機仔,

每到一定時間會有D霧水噴出黎, 雖然部機係for 蛙用
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-28 01:37
一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動而死 一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動而死 一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動 一時衝動而死
作者: patolam    時間: 2011-9-28 01:39
福祿壽 發表於 2011-9-28 01:19
回復 sukky 的帖子

無錯,生命好珍貴.....但我老爸做人,有佢講冇人講....

我想講, 我都有一個咁既阿媽. 就算好多工作上佢唔知, 唔識唔了解既, 都會用教訓既語氣去"教訓"一個做左好多年野既我. 其實咁都係好正常.

因為遲D你會發現, 到你結左婚生左仔三四十歲都會係一樣. 因為你係佢個仔, 你向佢眼中你永遠都係一個細路黎架咋. 睇開D啦~
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:44
想講樹皮浸濕後重複使用一事回覆番三位,我老豆今日買了一包國貨樹皮,我做了一個實驗,浸了水中3分鐘左右,已經爛蓉蓉....可以講體無完膚....不能重複使用的。

EV-DAY ,   其實的確係可以重複用,但可以用一世?  發表於 48 秒前
SnappingTurtle  其實你老豆無錯XDD  發表於 昨天 21:15
啊橙  的而且確係可以的  發表於 昨天 14:59

作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:50
回復 patolam 的帖子

完全明白亦不敢跟他嘈!!!!
所以,我放手俾我老豆照佢既方法照顧他們,而我就拍了很多龜同蛙的照片作為日後留念......等收屍!
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 01:52
回復 EV-DAY 的帖子

唔明,想問咩意思? 誰衝動?
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-28 02:13
老豆為人5爬文,福福跟他5敢嘈  老豆照佢方法養 .   福福日後等收屍.    等收屍!                                  
作者: 福祿壽    時間: 2011-9-28 02:48
回復 EV-DAY 的帖子

你的七言詩 本人不喜歡 夜深仍不睡 明天實水腫
作者: EV-DAY    時間: 2011-9-28 08:07
回復 福祿壽 的帖子

水已腫
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-9-28 10:53
福祿壽 發表於 2011-9-28 01:16
回復 SnappingTurtle 的帖子

我老豆喂魚仔,龜糧,蝦皮,曱甴,午餐肉.......,任何佢認為喂得龜既都俾隻 ...

omg午餐肉唔系甘好挂.......同埋草龟都食得落都应该好大只......
作者: kenbb    時間: 2011-9-28 19:13
sukky 發表於 2011-9-27 22:55
生命好珍貴,我寧願慢慢同老豆講都吾會甘做=.=
but 下午有時d水喉水會熱

我屋企人之前養過龜的..隻巴西養左10幾年.搬屋後先不之所蹤.
我老豆唔同你老豆ma=.=''聽我地講先算啦.
作者: sukky    時間: 2011-9-28 20:17
kenbb 發表於 2011-9-28 19:13
我屋企人之前養過龜的..隻巴西養左10幾年.搬屋後先不之所蹤.
我老豆唔同你老豆ma=.=''聽我地講先算啦. ...

煩住佢咪得囉
作者: kenbb    時間: 2011-9-28 20:17
sukky 發表於 2011-9-28 20:17
煩住佢咪得囉

=.=''你呢招太勁了/口\學唔到

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2