香港龜友論壇

標題: 新檢討 [打印本頁]

作者: toby87987808    時間: 2011-10-30 20:47
標題: 新檢討

反思黎幾日,我承認D龜照顧不周喺我唔岩,以後養任何寵物,準備不夠充足,我唔會再掂.
黑蛋一事,貪心作祟.喺我錯.
楓葉一事,其實當時只龜個樣,喺咩,真喺睇唔出有咩病態,(可能不夠專業),C兄買果陣自己有拿起來睇,試問佢都有睇,肉眼就能睇出有冇病,仲要睇醫生么?依家要搵我索償,姐喺以後買龜,如果死咗,就要退錢?我知道呀,3日呀嘛,病黎D野,大佬,我唔喺醫生.依家黎位仁兄話要搞大件事?OK

作者: zero322    時間: 2011-10-30 21:44
R唔難養你都......
但有d野你做錯就做錯 重要話玩野
就算你點解釋 而家個個都覺你為左一隻龜而不擇手段 去誤導人地
作者: 黑沙    時間: 2011-10-30 21:50
zero322 發表於 2011-10-30 21:44
R唔難養你都......
但有d野你做錯就做錯 重要話玩野
就算你點解釋 而家個個都覺你為左一隻龜而不擇手段 去 ...

唔難養=唔死?
作者: zero322    時間: 2011-10-30 21:52
回復 黑沙 的帖子

我知-0-
但養左半年唔係應該習慣了嗎?

如果不是真不好意思:(
作者: 123400    時間: 2011-10-30 21:53
完全吾知你打d乜出黎-,-
作者: 啊橙    時間: 2011-10-30 22:02
黑沙 發表於 2011-10-30 21:50
唔難養=唔死?

R都可以養死,的確係一件奇事
請勿忘記,半年前仲係夏天,半年後既今日,都不過係入秋,天氣涼左少少
但仲未去到凍死龜既地步。
所以去除天氣原因,得出三個可能性:
(1)係大陸收龜後冇做處理(例如杜蟲)
(2)平時既打理欠佳以致積病
(3)SETTING上既錯誤(例如底材/燈具/濕度)
作者: 啊橙    時間: 2011-10-30 22:05
toby87987808 發表於 2011-10-30 20:47
關於死去既楓葉:我可以保證喺賣比人既前一天都仲吃既野,突然之間暴斃,我真喺唔知系咩原因,楓葉難養,大家唔 ...

(1)其實冇人知你住大埔,"不過我住大埔,以佢當時既情況,我冇機會,所以跟返邏輯上來講,喺冇可能"<---所以跟返邏輯上來講,係錯誤。
(2)屋企唔比養龜,但養左R半年?所以跟返邏輯上來講,盾已矛
作者: 啊橙    時間: 2011-10-30 22:20
明知楓葉難養,即係自己都養唔好,可能整到只龜得番1/4命,然後賣比人。
即係唔賣既話,只龜都係要死,不過睇下係邊個唔好彩既姐
咁都比你博到,真係單車都可以變摩托
作者: tomhon    時間: 2011-10-30 22:33
"關於ccccccccccccccc送黑蛋一事:唔該請你唔好否定我既人格,好歹都喺中5學生,傾cccccccc兄睇睇我pm既野,我既意思喺儘量比個機會我,後來喺佢貼上寫咗我收到,的確我好想要只龜,不過我住大埔,以佢當時既情況,我冇機會,所以跟返邏輯上來講,喺冇可能,所以就算打咗D字又點呢?"

第一句無邏輯關系,中五學生與汝之人格並無掛勾。
"所以就算打左D字又點呢?"呢句好有問題。你住大埔拎唔到,咁點解要打話拎左既字眼呢??到底想做D乜野,我諗個個都明。而家你出POST話檢討,但係又打到好似錯不在自身咁,咁你呢個POST到底係為左D咩呢??

楓葉龜單野如果你係一早發現龜有毛病或者唔健康,就唔應該賣出或者同人換龜。作為一個負責任的主人,你應該想辦法去解決問題,如開POST問其他師兄。呢D先係一個中五學生應該要做到既事。

呢個問題並唔係只係關一隻龜事,更加係反映出你既人格,你既價值觀。希望你能夠反思一下。
作者: toby87987808    時間: 2011-10-30 23:45
回復 zero322 的帖子

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照住既,(屋企驚浪費,所以好少開),算喺缺少照顧掛,黑蛋一事,我已經解釋完了
作者: toby87987808    時間: 2011-10-30 23:46
回復 啊橙 的帖子

黎排唔比我養,黎段時間唔知點該,同屋企關係唔喺幾好
作者: toby87987808    時間: 2011-10-30 23:47
回復 啊橙 的帖子

只楓葉亦是半年前入手,其實,賣出去之前真喺唔知有咩問題,前一晚仲吃更蟲蟲
作者: toby87987808    時間: 2011-10-30 23:49
回復 tomhon 的帖子

我喺一個不稱職的主人,所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養.唔該你比我意見,為人處世,真喺要好好學習下.
作者: 殺破狼    時間: 2011-10-30 23:54
回復 toby87987808 的帖子

我喺一個不稱職的主人,所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養.唔該你比我意見,為人處世,真喺要好好學習下
我睇完笑左,咩叫所以打算離開龜一段時間.反思過後,先再養?
咁你養緊果D點?送比人?
作者: kkiop    時間: 2011-10-31 00:03

我係你就一早潛左水

作者: jellyfish    時間: 2011-10-31 00:30
我看完以上一大堆文字,結論是樓主想表達什麼﹖

可以組織一下句子?白話太多不打緊,問題是看不明寫什麼﹖

作者: 隱姓埋名    時間: 2011-10-31 00:35
排版
作者: tscwky    時間: 2011-10-31 00:47
唉!一個大話蓋過另一個大話,都唔知邊句真話。
作者: 啊橙    時間: 2011-10-31 01:08
toby87987808 發表於 2011-10-30 23:45

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照 ...

(1)個殼裂開左?!但冇去醫?!加埋冇日日照顧,內傷+外傷都唔理,對生命好唔負責任囉。
你既"解釋"只會越描越黑...
(2)解釋了又如何?我見你既解釋好冇歉意,還是你根本唔當"戲弄人地"係一回事?!道歉都冇,如果真係有人信你,冇人去拎,咁CCCCCCCC咪要白企係魚街?!玩人都有個限度啦下麻!
(3)你段野仲難明過"之乎者也"果D我都仲睇得明,閣下果D新派白話文,我真係唔係幾明...
作者: alone    時間: 2011-10-31 01:15
你打左d乜出黎..我真係唔太明
作者: 龜仙人    時間: 2011-10-31 01:23
肺話出自濕了的柴
作者: D-hero    時間: 2011-10-31 01:37
講真 都幾多C兄見到所以唔出.... 貪心都有個限度
一隻R就咁比你玩死! 唔識養龜就咪養! 屋企人上手趺落地就爆殼
好心有心養龜就咪比D唔識龜既人攪啦 無幾多隻龜鍾意比人上手  
上到手仲要唔熟既更係掙扎啦 掙扎咪趺囉! 如果真係無心既 點解唔帶佢睇醫生!
唔睇醫生都上黎問下人點攪啦! 但係 無WO !! 你咩都無做到 !  你呢D行為仲衰過遺棄寵物
爆殼唔會即死嫁 如果你有急救OR睇佢睇醫生! 只係因為OH 趺爆左添 由佢LU~ 死硬既 買過隻算! 呢D唔係一個正常人既行為囉!!
作者: 烏龜的    時間: 2011-10-31 01:46
D-hero 發表於 2011-10-31 01:37
講真 都幾多C兄見到所以唔出.... 貪心都有個限度
一隻R就咁比你玩死! 唔識養龜就咪養! 屋企人上手趺落地就 ...

咁你而家有冇成日拎佢地上手先!?
作者: D-hero    時間: 2011-10-31 01:50
烏龜的 發表於 2011-10-31 01:46
咁你而家有冇成日拎佢地上手先!?

除左晒太陽同浸水基本上都無
作者: 烏龜的    時間: 2011-10-31 01:55
D-hero 發表於 2011-10-31 01:50
除左晒太陽同浸水基本上都無

記住盾b係你手上排酸柯屎柯尿唔係因為佢鐘意你隻手
而係佢地驚/唔鐘意/唔習慣 想逃走既表現ar!知冇?
所以記得唔好成日拎佢地上手玩啦!
作者: happycyk    時間: 2011-10-31 01:57
kkiop 發表於 2011-10-31 00:03
我係你就一早潛左水

haha~

師兄, 您咁講反而突顯左樓主都算有番D"澄清"既勇氣
作者: D-hero    時間: 2011-10-31 01:59
烏龜的 發表於 2011-10-31 01:55
記住盾b係你手上排酸柯屎柯尿唔係因為佢鐘意你隻手
而係佢地驚/唔鐘意/唔習慣 想逃走既表現ar!知冇?{:99: ...

我果隻星黎XD! 盾無咩攪佢! 個粉腸咬我腳指
仲要著對波鞋對腳焗左成日一陣味 佢都仲要咬
作者: 烏龜的    時間: 2011-10-31 02:02
D-hero 發表於 2011-10-31 01:59
我果隻星黎XD! 盾無咩攪佢! 個粉腸咬我腳指
仲要著對波鞋對腳焗左成日一陣味 佢都仲要咬 ...

盡量都唔好夜晚搞佢地啦....
你仍需努力........
作者: D-hero    時間: 2011-10-31 02:12
烏龜的 發表於 2011-10-31 02:02
盡量都唔好夜晚搞佢地啦....
你仍需努力........

果日都唔想攪佢地...番到屋企隻盾唔見左=.= 佢埋左自己係D椰黎度......咪拇番佢出黎再執下D垃圾囉.....放佢係地下就四圍走又咬腳指,,,,,
作者: happycyk    時間: 2011-10-31 02:24

其實我唔係偏幫, 我自己都有做過學生, 亦知道學生時代難堪既野......

不過有時一個學生哥黎講, 從現實原因:因為自己無收入能力, 供養都係靠父母

係傳統父母角度黎講, 我供養得你你就最好聽晒我支笛, 叫你行就行, 停就停

基本上話事權接近0, 所以有時中學生養到寵物唔係每一個人都有既專利......

明白大家都係愛龜之人, 有時會話"屋企人唔比養咁咪唔好養囉, 明知唔比仲養囉黎衰"

但係有時唔知發自愛心定係慾望, 對龜仔著左迷真係好難忍, 即使父母唔比自己都好想試一次

哈哈...可能呢D就係年輕人既果股勁, 不羈放縱愛自由......唔鐘意比人管, 連想養小動物既權力都無

我自己十分興幸, 我當年養龜係先斬後奏, 好彩我呀媽都接受到幾隻龜仔, 不過要約發三章:衛生一定要做到足
(最壞打算: 如果呀媽唔比養, 我就拎去呀爺度養, 反正佢都有養開魚haha)

起初我父母都唔太鐘意, 但有時人既野好化學, 養耐左, 起初唔鐘意都會去餵佢食野同佢玩下

不過我父母好少拎起佢黎玩, 反而見到佢囉想問人囉野食自high個樣仲搞笑仲好玩, 當然我都叫佢地唔好搞

好好彩佢都有守規則; 我知唔係每個父母都會聽仔女既說話......唉 (有時唔知係佢地唔記得定係有階級觀念)

所以我明白作為學生, 係屋企無話事權係好慘既事, 幾乎乜野都要問過父母先準做, 難聽講告句:我唔係傀儡

至於講大話我就唔多支持, 放飛機都唔係一個好學生應該有既行為~haha

隻枯葉龜暴斃真係死無對證, 希望您無講大話, 如果係因為抱住"知佢養唔活, 但又唔想蝕左畢錢"既心態就唔要得了

如果您驚貴龜養死會心痛, 無左D錢, 就應該揀番D易上手、身體強壯、適應力高既龜種,

雖然價錢平, 大眾化, 但係呢D龜仔養大左一樣可以好精靈好靚, 正所謂:"愈易做到既野, 先係愈難做得好"

樓主, 等您遲下出黎社會做事有收入能力, 我諗父母都會開始"放權"比您, 到時再養龜都未遲啦

好過以家搞成咁

作者: p001d001    時間: 2011-10-31 06:47
如果你講到楓葉賣丿丨丿丨﹁
作者: p001d001    時間: 2011-10-31 06:53
如果你話只楓葉賣俾我果時仲係好地地…我都吹你唔脹…但係用屋企人做藉囗…賣龜俾我…但係又要收龜同領養龜…我就真係接受唔到…你會否考慮賠償呢?
作者: law200530    時間: 2011-10-31 07:41
回復 D-hero 的帖子

講得好!!
作者: law200530    時間: 2011-10-31 07:49
回復 啊橙 的帖子

絕對認同,条友仔當D龜系玩具,好就玩一下!爛左(有傷)就擺埋1边等死!!不知所謂!!
作者: 啊橙    時間: 2011-10-31 08:03
p001d001 發表於 2011-10-31 06:53
如果你話只楓葉賣俾我果時仲係好地地…我都吹你唔脹…但係用屋企人做藉囗…賣龜俾我…但係又要收龜同領養龜 ...

一定要啦!!!

作者: chanman    時間: 2011-10-31 12:07
樓主真係越描越黑呢!唔錯都錯左,自己好好反醒一吓吧!
作者: 烏龜的    時間: 2011-10-31 13:02
大家有冇諗過R死左都可能係大話
作者: SnappingTurtle    時間: 2011-10-31 13:12
烏龜的 發表於 2011-10-31 13:02
大家有冇諗過R死左都可能係大話

話時話R真系超易養?我唔系好熟陸龜
作者: 烏龜的    時間: 2011-10-31 13:14
SnappingTurtle 發表於 2011-10-31 13:12
話時話R真系超易養?我唔系好熟陸龜

我都唔知AR
作者: 栢Ling哥    時間: 2011-10-31 13:18
toby87987808 發表於 2011-10-30 23:45

R之前比屋企人唔小心掉咗落地下,個殼裂開咗小小,我就知道佢活唔耐,同埋只R喺冇日日照 ...

日日冇燈照.....死就梗架啦....
作者: 柔柔    時間: 2011-10-31 13:27
無睇哂..因為比我講野更無組織...=口=太神啦...
只得出一個結論..
無能力者,咪養也=口=""
家人反對者,咪養也.

明知屋企人唔比哂電..就咪養啦...
連基本野都比唔到D龜...
做乜要養佢去害佢地呀???

而家係你養龜...
就係你的責任...
無能力就咪養啦...十條命都唔夠係你手上死呀...
仲要賴屋企人????
你屋企人生你出黎就真係哂米飯....

作者: 柔柔    時間: 2011-10-31 13:33

你諗清楚你想講乜先好開POS...
要賴人前先諗到底你而家係到做緊乜...

由頭到尾都只見你在不負責任..推卸責任...

仲係學生咪唔好養囉...同屋企人關係唔好就賴佢地...
你同屋企人關係唔好唔係今日先知呀下??
明知就咪帶D龜返去啦...
龜死又賴人....
要負責果個係你本人呀....

作者: itlct    時間: 2011-10-31 16:56
我以為睇得唔係好知佢up緊乜係我ge問題,原來有好多人都同我一樣lol
作者: zero322    時間: 2011-10-31 17:07
回復 itlct 的帖子

其實我聽好多人講新手養R 基本上係好易養~ 同盾 紅腿一樣
但佢爆左殼 而死左其實會唔會有D問題 佢成日上黎呢度打咩搵到咩龜 收龜賣龜 但又唔見佢有事問人~????
似再多個大話=[ 不過人地既事我地唔理得幾多lol
作者: p001d001    時間: 2011-10-31 18:44
潛水了嗎?  有無人覺得我應該打電話去索償?
作者: p001d001    時間: 2011-10-31 22:35
條友唔聽我電話...唉..估唔到D人真係咁無品
作者: no4wai    時間: 2011-10-31 22:53
toby87987808 發表於 2011-10-30 20:47
關於死去既楓葉:我可以保證喺賣比人既前一天都仲吃既野,突然之間暴斃,我真喺唔知系咩原因,楓葉難養,大家唔 ...

你努力惡補一下中文!程度極差!原全唔知你講咩.....
作者: 工友    時間: 2011-10-31 23:14
回復 no4wai 的帖子

我覺得佢唔係語言能力差 而係佢唔想講得咁直接話自己"賤"
所以佢寫e編文章寫得好婉轉!
其實係人都知咁既態度,setting,家庭問題,.........養咩都屎....[包括佢自己都知]
但點解佢又收又賣又叫人送比佢 大家心照!!!!!
唔好成日標榜你係中學生 e度以我所知都好多細過你既c弟妹
但又唔見佢地好似你咁'貪小便宜'囉
大家上黎龜友都係想分享自己養寵物既心得 交流下大家既意見
唔好搞到自己"人見人憎"
依家學生階段 問題不大 第時出到黎社會唔係呃呃氹氹有飯食
楝高枕頭諗下
唔鐘意可以當冇睇!!!!!!!!
作者: 工友    時間: 2011-10-31 23:15

sorry!!!!!c兄
覆錯人  唔係話你呀
sorry!sorry!sorry!
作者: no4wai    時間: 2011-10-31 23:18
工友 發表於 2011-10-31 23:15

sorry!!!!!c兄

我知不是話我!因我不是中學生!
作者: 工友    時間: 2011-10-31 23:20

都要講唔好意思既.
作者: law200530    時間: 2011-10-31 23:26
回復 p001d001 的帖子

你打比佢--叫佢老母揼佢落街啦!!!隻R都照顧吾好就賴屋企人,吾死都冇用!!!
作者: kkiop    時間: 2011-10-31 23:29
回復 p001d001 的帖子

佢聽先出奇=.=
作者: 工友    時間: 2011-10-31 23:31
回復 law200530 的帖子

可唔可以叫佢自己跳
揼佢落去衰老謀架!
作者: law200530    時間: 2011-10-31 23:34
回復 工友 的帖子

都好呀!!
作者: zero_1    時間: 2011-11-1 08:51
jellyfish 發表於 2011-10-31 00:30
我看完以上一大堆文字,結論是樓主想表達什麼﹖

可以組織一下句子?白話太多不打緊,問題是看不明寫什麼﹖: ...

X 2 -________-
作者: boap    時間: 2011-11-1 17:20
我今日先至見到呢個topic,有無人話我知之前發生咩事,睇極都睇唔明
作者: 花王    時間: 2011-11-1 20:43
等我估下, 首先是1師兄在網上送旦龜,地點在魚街, 至於詳細時間地點, 我唔知, 但是帶出樓主散佈不當訊息, 擾亂視聽以期獨得, 樓主自會犯眾怒......之後多番解釋, 越描越黑, 自暴其短, 而再引出賣龜後的不負責任的做法, 應該話貪心, 冇責任感, 講大話扮可憐與無知. 唉! 中學生!
希望佢能經一事長一智, 有因必有果.
作者: D-hero    時間: 2011-11-1 20:46
你條咁既福州復活蛋 一講到錢就即時精神番xd 一早預左你又再出黎撐嫁啦!!
作者: 真正的訪客    時間: 2011-11-1 21:08
用埋屋企人黎做藉口 好波..- -

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2