香港龜友論壇

標題: 燈問題><? [打印本頁]

作者: moore    時間: 2012-1-4 21:50
標題: 燈問題><?

請問我呢個寫住用14w既燈頭,宜我用75w陶怛問題大唔大呢?
因為我會用黎長開!!!!
THX!!!

作者: 慢慢爬    時間: 2012-1-4 21:54
佢俾唔到75W既效果你
作者: moore    時間: 2012-1-4 22:00
慢慢爬 發表於 2012-1-4 21:54
佢俾唔到75W既效果你

如果我覺得夠熱係咪就無問題.....因為我好驚佢會負荷唔到會著火......
作者: 慢慢爬    時間: 2012-1-4 22:02
咁就唔會既,,不過支燈唔可以係正常額定值運作,,,可能會易壞D
作者: moore    時間: 2012-1-4 22:05
慢慢爬 發表於 2012-1-4 22:02
咁就唔會既,,不過支燈唔可以係正常額定值運作,,,可能會易壞D

咁我用普通家用白色(幾蚊個)過d燈頭得唔得?負唔負荷到?因為我諗住24小時長開!
作者: 慢慢爬    時間: 2012-1-4 22:07
睇下支燈咩W同夜晚開咁光唔係咁好
作者: moore    時間: 2012-1-4 22:25
慢慢爬 發表於 2012-1-4 22:07
睇下支燈咩W同夜晚開咁光唔係咁好

我係用75w陶瓷燈怛.......得熱力無光的.....
作者: waiman    時間: 2012-1-5 03:06
moore 發表於 2012-1-4 08:50
請問我呢個寫住用14w既燈頭,宜我用75w陶怛問題大唔大呢?
因為我會用黎長開!!!!
THX!!!

負荷(燈)一定要等同燈座w數, 甚至細過燈座w數至得. 否則一定潛伏住大危險性.
作者: kingmark    時間: 2012-1-5 03:56

佢14W既意思係話,如果你用大過e個火數既燈係可以,不過有機會個燈座因為你用75w 燈既太熱會導致個燈座會溶,所以先叫你吳好多大過14w ,樓主有機會可以去鴨記買過陶瓷燈座,我記得好似5蚊個!
同電輸入無分別,一樣的!

作者: sli    時間: 2012-1-5 14:23
慢慢爬 發表於 2012-1-4 22:02

你唔識就唔好害人,超負荷5倍有多,好大機會過熟融化。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2