香港龜友論壇

標題: 呢盞燈ok嗎??? d 藥唔識用 有無 師兄指點?? [打印本頁]

作者: ernestli    時間: 2012-1-18 00:47
標題: 呢盞燈ok嗎??? d 藥唔識用 有無 師兄指點??

呢盞燈ok嗎???

d 藥唔識用 有無 師兄指點??

掃蟲王好難計份量 =_=.........

作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 00:50

125W距離幾遠,有冇缸圖睇下,感覺太強,建議使用時留意缸內溫度變化,咪一開燈就走左去
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 00:55

藥方面,兩隻我都冇用開,其實一般看門口既藥有幾種,你可以買定,分別是"紅霉素軟膏-腐皮,咬傷用","聚維硐碘-傷口消毒用","紅霉素眼膏-白眼病用","阿莫西林或土霉素片-感冒弄碎泡藥浴用"各大藥房有售,唔貴.
作者: yuk郁    時間: 2012-1-18 00:57
reptoboost溝水比龜浸(飲) 促進腸道消化
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 01:02
yuk郁 發表於 2012-1-18 00:57
reptoboost溝水比龜浸(飲) 促進腸道消化

咁先進架啦,未用過,唔識,哈哈不過個人認為如非必要都唔好加咁多呢D化學野落水,俾龜龜自然生長就好
作者: 小黑    時間: 2012-1-18 01:46
回復 brianlam314 的帖子

Agree~ Reptoboost到龜龜有病或唔知咩事唔食o野成個星期先至好用~ 佢上面有寫份量同水比o架~
作者: yuk郁    時間: 2012-1-18 08:04
brianlam314 發表於 2012-1-18 01:02
咁先進架啦,未用過,唔識,哈哈不過個人認為如非必要都唔好加咁多呢D化學野落水,俾龜龜自然生長就好 ...

我都諗住買支黎用 你入左幾錢?
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 10:54

我呢盞一日開1個鐘頭到比佢曬,平時開普通光管,因為我返工無得成日睇住,距離1M=100CM左右。 THX 相暫時未影到,遲D再UP 上黎啦。
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 10:56
brianlam314 發表於 2012-1-18 00:55
藥方面,兩隻我都冇用開,其實一般看門口既藥有幾種,你可以買定,分別是"紅霉素軟膏-腐皮,咬傷用","聚維硐碘- ...

真係要記一記,THX A LOT 師兄。
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 10:57
回復 yuk郁 的帖子

明白,但唔知份量點開呢??
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:00
回復 小黑 的帖子

我就係有隻病左成星期無食野,睇唔明佢講既份量,師兄可以講解下點用嗎??
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:01
回復 yuk郁 的帖子

魚街~180左右(可能我買貴左都唔知,我新手)
作者: happyghost666    時間: 2012-1-18 11:11
LZ 你隻龜龜俾你浸熱水浸病左,
你買掃蟲王做咩?
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:15
浸熱水?之前為乜要浸熱水呢?
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:16
回復 happyghost666 的帖子

我有2隻龜,其中一隻病了,其實買左返黎一直無杜過蟲,唔好鬧我啦師姐,我新手唔識,但我真心錫龜。
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:17

因為唔識,以為幫助消化。。。排便。

我知錯了。

作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:21
嗯,咁而家識啦,水溫差太大,唔單止幫唔到排便,仲會好大機會腸胃炎同感冒,龜最活躍既水溫是28度,但係天氣冷時我一般會控制係25-26度拉近溫差
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:24

嗯~而家明白左。
作者: 小黑    時間: 2012-1-18 11:25

回復 ernestli 的帖子

佢入面有隻匙羹,每500ml水用一羹(即係250ml就半羹,125ml就1/4羹).記住用28-30'c水.每日浸2-3次,每次30mins,直至佢地肯食番o野.(因為浸成30mins咁耐,d水好容易變凍,請幫d水保暖,e.g.如果用膠盒仔,水唔多,可以用暖包托底,或者用燈照住d水,放支溫度計落去監察住溫度,唔好高過31'c,但最好先用清水試到得先,唔好要龜龜陪你一齊試)

因為有糖份,每次浸完就倒o左d水佢,唔可以翻用,亦唔好一早溝定,否則會滋生細菌.

又係因為有糖份,浸完用水幫佢地沖洗身體後才放會缸內(我建議o係缸兜少少水出o黎幫佢地洗,確保溫度唔會大起大跌)
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:29
話時話,你隻咩龜?你盞燈買黎做咩架?保溫?曬背?保溫既話我又覺得125W唔係咁符合經濟效益,曬殼我又覺得距離太遠冇乜效果,但係近又會太熱
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:30
回復 小黑 的帖子

唔該晒小黑~今晚返去試試,仲以為要浸成日
作者: happyghost666    時間: 2012-1-18 11:32
ernestli 發表於 2012-1-18 11:16

我有2隻龜,其中一隻病了,其實買左返黎一直無杜過蟲,唔好鬧我啦師姐 ...

杜什麼蟲? 依家有蟲嗎?
你又想好人好者冇事冇幹同龜龜落藥?
你係唔係未受夠教訓仲未知驚?
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:32

曬殼,新手先試養巴西,學識會養其他。
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:35

我真係唔識,係上網睇到有人話久唔久要杜,多謝提點。
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:36
ernestli 發表於 2012-1-18 11:32

曬殼,新手先試養巴西,學識會養其他。

唔好話"試養",巴西龜都好可愛架,又好動又唔怕人,好好養著
作者: happyghost666    時間: 2012-1-18 11:38
ernestli 發表於 2012-1-18 11:35

我真係唔識,係上網睇到有人話久唔久要杜,多謝提點。 ...

總之冇事就唔好搞佢地啦!
網上D人講野你唔好亂咁信呀,
爬文係必須, 但係都要好好消化諗清楚的!
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:44

知道~我會好好養的
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:46
ernestli 發表於 2012-1-18 11:44

知道~我會好好養的

大家研究下啫,唔駛俾禮既,哈哈
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:46

知道,好彩有呢個論壇,有D好似你地咁有經驗既師兄師姐教我呢D新手,感激
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 11:48

哈哈,都唔係研究啦,係指導,吸收經驗 ANYWAY THANKYOU。
作者: brianlam314    時間: 2012-1-18 11:57
ernestli 發表於 2012-1-18 11:46

知道,好彩有呢個論壇,有D好似你地咁有經驗既師兄師姐教我呢D新手,感激{:99: ...

多得我隻龜教導我啫,哈哈,佢最想教我喂多D
作者: ernestli    時間: 2012-1-18 12:02

哈哈~又係食極唔飽個種,我其中一隻都係咁,次次我過親去都 “R” 野食。
作者: 小黑    時間: 2012-1-19 17:01

久唔久要杜 <--- 係陸龜,唔係水龜喎~
作者: ernestli    時間: 2012-1-19 17:04
回復 小黑 的帖子

原來係陸龜。, thank you
作者: 小黑    時間: 2012-1-19 18:35

我三隻巴西B都有杜蟲,但原因係其他五隻連環感染而死,依三隻都有感冒病徵,醫生話佢地生蟲所以無抵抗力,索性杜o左d蟲去令佢地強壯d~ 但好似CHING所講,用藥三分險,唔係逼不得已都唔好杜,醫生話有d龜頂唔順d杜蟲藥而死~
作者: ernestli    時間: 2012-1-19 19:50
回復 小黑 的帖子

明白,非必要都唔用藥,你幾隻都有感冒病症@@,咁醫生開咩藥比你呀?
作者: 小黑    時間: 2012-1-20 02:39

打一支抗生素針,再每日食一次口服抗生素同浸30mins Reptoboost,連續七日~
作者: lukehui    時間: 2012-1-20 02:46
ernestli 發表於 2012-1-18 10:54

我呢盞一日開1個鐘頭到比佢曬,平時開普通光管,因為我返工無得成日睇住,距離1M ...

唔駛咁遠,呢d天氣60cm距離都唔怕,
而呢款燈是比powersun的uv-b弱的,
水龜都岩用,
但建議每日照6-8個小時,
箱龜除外~
作者: lukehui    時間: 2012-1-20 02:47
ernestli 發表於 2012-1-18 10:57
回復 yuk郁 的帖子

明白,但唔知份量點開呢??

reptoboost樽身有份量指示,
500ml水加一匙(樽內配有一支的)
作者: ernestli    時間: 2012-1-20 09:55
回復 lukehui 的帖子

多謝師兄指點。reptoboost個到話開左浸1個鐘1日2至3次,但由於我返工無時間咁做,我多數夜晚開一轉浸過夜,第朝換水沖身,唔知咁做得唔得呢??
作者: ernestli    時間: 2012-1-20 09:57
回復 小黑 的帖子

收到,唔計Reptoboost 支野,醫藥費洗左幾錢倒??
作者: 小黑    時間: 2012-1-20 10:42

consultation fee $295
蟲test $165
杜蟲(<5kg) $75
reptoboost 100g $190
抗生素針(0.1ml) $21
口服抗生素2ml $37
作者: 小黑    時間: 2012-1-20 10:47

緊係唔得喇~ 有糖份,好容易有細菌~ 你放成晚,會超多細菌o架~ 其實30mins都夠o架啦~ 無時間就返工前15mins~ 放工後再30mins啦~ 你睇番我之前寫俾你o個段o野喇~
作者: ernestli    時間: 2012-1-20 11:02
回復 小黑 的帖子

唔計reptoboost $600 ,每隻龜計。
不過見住佢健健康康都值得既。
作者: ernestli    時間: 2012-1-20 11:03
回復 小黑 的帖子

OK明白,最多1個鐘。咁我盡量教一教D時間啦

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2