香港龜友論壇

標題: 請問用緊Eden 511 o既CHING! [打印本頁]

作者: 小黑    時間: 2012-2-4 13:21
標題: 請問用緊Eden 511 o既CHING!
我開頭用511時,d水好清,但兩個星期後開始,d水開始濁,我以為係d食物問題,但後來發現唔關事...

我第一格上面係白棉,下面係MA生物環,第二格上面係黑棉,下面係MA生物環,第三格全部係MA生物環. 每三日換一次白棉,用濾水器入面d水洗環同黑棉,然後就用隔夜水換晒濾水器入面d水.

你地個setting係點呢? 每次換水情序係點呢? 我有無咩做錯? thanks!!!!!!!!!!!

作者: jeff1437    時間: 2012-2-4 13:26
過程冇問題    問題係濾唔夠力   501真係會失望
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 13:27
回復 jeff1437 的帖子

我用緊511喎~ 600L/Hr用o係14"缸,應該好夠力啦~
作者: jeff1437    時間: 2012-2-4 13:33
回復 小黑 的帖子

我之前用過eden  發覺火力不足
左用p20  24 吋缸  二個月先換水一次   平時加水   水都清   
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 13:41
回復 jeff1437 的帖子

p20? 網上搵唔到資料,咩牌子o黎o架? Thanks!
作者: ching3567    時間: 2012-2-4 13:42
我都用緊511= = D水一星期就開始濁
作者: jeff1437    時間: 2012-2-4 13:44
回復 ching3567 的帖子

prime 如果冇記錯
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 13:49

咁你依家用緊邊隻呀? 幾耐換一次水&棉? THANKS!
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 14:05
我有用,但是你甘用一定唔清啦
你都冇用活性炭
中有中間個格上面系唔需要放野,本來有塊黑棉,唔好令走

作者: piu177712    時間: 2012-2-4 14:10
我個個系甘放

作者: piu177712    時間: 2012-2-4 14:12
回復 小黑 的帖子

http://www.hydor.it/prodotti/show/famprod/13/list/4
作者: yukashing    時間: 2012-2-4 14:19
我用511好清

你唔用炭,唔吸色,實會黃ga
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 14:24
回復 yukashing 的帖子

冇錯,我都系好清,兩個月都冇換水
作者: ashbone    時間: 2012-2-4 14:30
piu177712 發表於 2012-2-4 14:24

冇錯,我都系好清,兩個月都冇換水

兩個月都冇換水,厲害
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 20:17

sorry,寫少o左,第二底我有放碳~
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 20:19
回復 piu177712 的帖子

sorry,寫少o左,第二格底我有放碳~ 第二格上面係原裝黑棉,中間係環,底係碳~

作者: piu177712    時間: 2012-2-4 20:24
回復 小黑 的帖子

但,冇理由會甘,會唔會系D碳唔好,你每次換有冇洗過?
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 20:35

我用上圖依隻碳~

每次換棉時,都會用水喉水洗黑棉,環同碳~ 之後先知水喉水 o既氯會殺死d菌,懷疑因為養唔好d菌先至濁,所以就用濾水器入面o既水去洗,洗完先至換新o既隔夜水~ 但都無改善~
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 20:40
回復 小黑 的帖子

其實D環系唔需要洗,因為D菌其實都系系D環到。。。。
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 20:45

我所謂洗,只係o係水入面chok o下佢,清一清網袋面d便便o者~

你個eden 511三格係點分配o架?

你話兩個月都無換水,即係只加水落缸,就算洗桶都倒番先前d水落濾桶??

另外,你有無用太陽燈或者個缸照唔照到太陽? 我兩樣都有,唔知係咪咁o既原因呢?
作者: 鬼仔    時間: 2012-2-4 20:51

師兄睇你果2條喉都好污濁下..............
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 20:52
回復 小黑 的帖子

我D隔夜水系隔兩晚

我無用太陽燈,只用普通光管

洗桶就倒D隔夜水
洗桶只系換棉同洗碳 之後倒左D水+反D隔夜水

水候下面個格系上面放棉下面環,中間唔放野,第3格上面同下面都系環中間碳

太陽燈或者個缸照到太陽。都有機會系尼個原因

作者: piu177712    時間: 2012-2-4 20:53
回復 鬼仔 的帖子

系,有D應該系菌,白色的
作者: 鬼仔    時間: 2012-2-4 20:55

我都用緊511....
第1格白棉加環
第2格黑棉加瓖
第3格全環
每日吸完屎順便換10份1水.....
我都差唔多2個月無大洗個桶..............
有包碳就咁放落水......

作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:01

咁我同你好相似~ 只係: 1) 水只隔一晚(其實brianlam師兄都叫我放兩晚); 2) 中間同第三格放o野唔同; 3) 太陽燈~

點解中間唔放o野??

說明書話,第二格o既水有d會上番缸,有d會去第三格,穿過d濾材才返去第二格再上缸~ 所以我將碳放o係第二格底,咁所有第一格來的水都會穿過碳~
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:03
回復 鬼仔 的帖子

thanks!! 咁我同你好相似~

你幾耐換一次棉,幾耐洗一次桶? 你有無用太陽燈或者缸照唔照到太陽?
作者: 鬼仔    時間: 2012-2-4 21:05
回復 小黑 的帖子

我成2個月無換過野.....
有燈..太陽照唔到......
宜家係出水慢少少....
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 21:05
回復 小黑 的帖子

中間格好像根本放唔野
你如果D菌系養得好條水候應該會有D白色野
作者: brianlam314    時間: 2012-2-4 21:07
小黑 發表於 2012-2-4 21:01

咁我同你好相似~ 只係: 1) 水只隔一晚(其實brianlam師兄都叫我放兩晚); 2) 中間同 ...

其實最好既養菌應該先用物理過濾隔了大部份既可見殘渣,先再經生物過濾俾硝化細菌吸收,如果唔係,硝化細菌會好吃力
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:09

原裝511第一格係好疏o既黑棉,第二格係密少少o既黑棉喎~ 第三格佢空o左俾你放環~
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:11
回復 brianlam314 的帖子

所以我第一格上面(即係入水位下面)就係白棉去隔便便,其他位就放碳同環~ 但都唔明點解會濁~ 唔通真係太陽燈問題?
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:12
回復 鬼仔 的帖子

你用咩燈o架? powersun? UVA+UVB? 淨熱燈? thanks!
作者: piu177712    時間: 2012-2-4 21:13

回復 小黑 的帖子

一定系囖因為太陽會產生綠氣
作者: brianlam314    時間: 2012-2-4 21:17
小黑 發表於 2012-2-4 21:11

所以我第一格上面(即係入水位下面)就係白棉去隔便便,其他位就放碳同環~ 但都唔明 ...

極有可能,而且另一問題係硝化細菌培養需要長時間,請問師兄用新濾筒培養多久了?水混沌,是一個過程,而濾筒能開始把現有混沌既水慢慢變清,先可以看到硝化菌培植成功,很多高手還故意放酸奶把清水弄混沌來測試的呢
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:26

新桶用o左六個星期~ 但最初我我用水喉水洗濾材,我估咩菌都俾我殺死晒.....

係依七日我先至開始用濾桶入面o既水去洗濾材~ 咁....好可能係未養好菌喇..... 唔該晒~

支太陽燈真係唔知用唔用好.....
作者: brianlam314    時間: 2012-2-4 21:31
小黑 發表於 2012-2-4 21:26

新桶用o左六個星期~ 但最初我我用水喉水洗濾材,我估咩菌都俾我殺死晒.....

自來水直接洗濾材菌就多數死晒囉,再養過吧
作者: brianlam314    時間: 2012-2-4 21:33
小黑 發表於 2012-2-4 21:26

太陽燈點解唔用?你D菌養係個濾筒度,支太陽燈又唔係照住個濾筒,有乜關係呢
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:33

thanks! :)
作者: 小黑    時間: 2012-2-4 21:36
brianlam314 發表於 2012-2-4 21:33
太陽燈點解唔用?你D菌養係個濾筒度,支太陽燈又唔係照住個濾筒,有乜關係呢 ...

因為唔肯定水濁係因為藻類或細菌問題,定係未養好菌~ 依家唯有再等7個星期喇,如果d水都係濁,可能係藻/細菌o既問題喇~
作者: ching3567    時間: 2012-2-5 00:28
piu177712 發表於 2012-2-4 14:10
我個個系甘放

師兄 你d水咁少既???
作者: piu177712    時間: 2012-2-5 10:34

唔系啊,有大半缸
作者: 蛇頸B    時間: 2012-2-5 10:54
小黑 發表於 2012-2-4 13:21
我開頭用511時,d水好清,但兩個星期後開始,d水開始濁,我以為係d食物問題,但後來發現唔關事...

我第一格上面 ...

可以講下濁係點濁法~?D水白左~黄左定係點呀?正確水流經濾桶次序係:生化棉(黑色密度較低個D)>白棉(白色密度高個D)>碳(個半用好換一次)>環~碳同環唔建議MIX埋一齊的~不知會有咩後果~

另外環基本上唔洗點洗~始終睇唔到D菌點走~約半年至一年可以抽部份舊環~再加新環~咁新環會快養菌~咁可以換下環又唔會死哂D菌~

作者: piu177712    時間: 2012-2-5 11:15
piu177712 發表於 2012-2-4 21:13
回復 小黑 的帖子

一定系囖因為太陽會產生綠氣

會架,陽光直接照射必然性產生
作者: piu177712    時間: 2012-2-5 11:26

應該系我記錯,系綠水
作者: brianlam314    時間: 2012-2-5 11:28
piu177712 發表於 2012-2-5 11:26

應該系我記錯,系綠水

OIC,太陽把水曬綠嗎?
作者: piu177712    時間: 2012-2-5 11:32

都系其他人教我
http://www.petrade.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=24696
作者: brianlam314    時間: 2012-2-5 11:32
piu177712 發表於 2012-2-5 11:26

應該系我記錯,系綠水

其實所謂曬到水變綠都係因為水入面藻類因太陽快速成長啫
作者: piu177712    時間: 2012-2-5 11:33

明白明白,多謝提醒
作者: 小黑    時間: 2012-2-5 21:52
回復 蛇頸B 的帖子

綠綠地白白地~ 以前未用powersun時,水就開始變綠,但綠得o黎係清o既~ 最近就開始綠得o黎變白,我估如brianlam師兄所講,代表d菌未養好~ 咁就安心喇~
作者: 蛇頸B    時間: 2012-2-5 23:46
小黑 發表於 2012-2-5 21:52
回復 蛇頸B 的帖子

綠綠地白白地~ 以前未用powersun時,水就開始變綠,但綠得o黎係清o既~ 最近就開始綠得o黎 ...

但係如果菌未養好~最多分解唔哂D排泄物~應該係黄黄地~啡啡地色~~~綠綠地可能係開始有藻~你睇下缸邊有冇D AREA係綠色的~?
作者: 小黑    時間: 2012-2-6 00:44
蛇頸B 發表於 2012-2-5 23:46
但係如果菌未養好~最多分解唔哂D排泄物~應該係黄黄地~啡啡地色~~~綠綠地可能係開始有藻~你睇下缸 ...

綠藻就無,黃藻就有~ ching講話d水好肥~
作者: 蛇頸B    時間: 2012-2-6 00:50
小黑 發表於 2012-2-6 00:44
綠藻就無,黃藻就有~ ching講話d水好肥~

水太肥都代表菌唔夠/排泄物太多~
作者: 小黑    時間: 2012-2-6 13:07
回復 蛇頸B 的帖子

其實我已經三日換一次白棉同洗黑棉~ 會唔會因為水太少呢?

14"x8"缸,5"水深,三隻龜仔~ Eden 511桶容量係2L~
作者: brianlam314    時間: 2012-2-6 13:22
小黑 發表於 2012-2-6 13:07
回復 蛇頸B 的帖子

其實我已經三日換一次白棉同洗黑棉~ 會唔會因為水太少呢?

點解要換棉?用缸內水洗洗就好囉,而且不用洗咁密架,你咁樣有排都養唔到菌
作者: 小黑    時間: 2012-2-6 14:44

白棉喎~ 超多便便,點洗都唔乾淨~

余醫生話三日要洗一次棉o架~
作者: brianlam314    時間: 2012-2-6 14:48
小黑 發表於 2012-2-6 14:44

白棉喎~ 超多便便,點洗都唔乾淨~

嗯,養菌果D濾材唔好洗咁密喔,哈哈
作者: 小黑    時間: 2012-2-6 14:52

咁我明點解咁多人會養好菌先至放龜落去喇.....
作者: brianlam314    時間: 2012-2-6 14:54
小黑 發表於 2012-2-6 14:52

咁我明點解咁多人會養好菌先至放龜落去喇.....

哈哈,係架,有D人開缸養菌3-4個月先放龜入缸養,期間放對水質要求高既魚入缸試水

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2