香港龜友論壇

標題: 矛盾.... [打印本頁]

作者: Dorishaha    時間: 2012-3-5 23:55
標題: 矛盾....

DR.TERRY上星期六肯收留格仔餅留醫.....
仲話唔會放棄醫好佢...個刻我好感動架.....
醫生KEEP住同佢打鈣針...
雖然有醫生照顧我應該放心D...
但係到左今日情況都係差唔多...
雖然只係養左佢兩星期.....但係個心都好唔舒服.....
所以有時我自己係到諗...
其實我係救緊佢呀....定係延長緊佢個痛苦...
我到底係唔係好自私呢.....

作者: SnappingTurtle    時間: 2012-3-5 23:58
Dorishaha 發表於 2012-3-5 23:55
醫生KEEP住同佢打鈣針. ...

唔收錢??
作者: lktq    時間: 2012-3-5 23:59
你唔係佢,有d野你係冇可能知道既。重要既係你已經付出左你認為最好既比佢 ~ 咁就得喇 ^^" 支持你 and 龜
作者: 小豹    時間: 2012-3-6 00:00
可以救就盡量救,唔好俾自己後悔,加油!住院果隻係你頭像果隻R嘛?他咩事
作者: 小豹    時間: 2012-3-6 00:00
睇錯,應該係星龜,sor
作者: Dorishaha    時間: 2012-3-6 00:01
小豹 發表於 2012-3-6 00:00
可以救就盡量救,唔好俾自己後悔,加油!住院果隻係你頭像果隻R嘛?他咩事 ...

唔係呀...我UP左相...佢唔肯食野..又冇精神...仲軟甲..
已經杜左一次蟲都仲係咁...

作者: 小豹    時間: 2012-3-6 00:03
佢做咩事呀!
作者: Dorishaha    時間: 2012-3-6 00:03
SnappingTurtle 發表於 2012-3-5 23:58
唔收錢??

當然要收錢啦......
作者: 小豹    時間: 2012-3-6 00:05
係唔係上次話好多蟲果隻,如果無記錯既話><
作者: windleaves    時間: 2012-3-6 00:06
打鈣針?我估無用
作者: Dorishaha    時間: 2012-3-6 00:07
windleaves 發表於 2012-3-6 00:06
打鈣針?我估無用

WHY?.......
作者: 小豹    時間: 2012-3-6 00:09
依家留院嘛?加油!
作者: Dorishaha    時間: 2012-3-6 00:10
小豹 發表於 2012-3-6 00:09
依家留院嘛?加油!

係呀..今日第3日了....
作者: windleaves    時間: 2012-3-6 00:12
Dorishaha 發表於 2012-3-6 00:07
WHY?.......

軟甲未必系缺鈣引起。
睇張相狀態相當差,打左三日鈣針都無起色,再打落去都只係嘥錢,隻龜又痛苦。
作者: hongie    時間: 2012-3-6 00:16
Dorishaha 發表於 2012-3-5 23:55
醫生KEEP住同佢打鈣針. ...

救得就救,可以既話交俾專業人仕搞,呢個係我既原則

我隻龜開完刀,已係佢診所留醫個多月,張單未找數,我就唯有差唔多日日捱面包,無所謂啦,當減肥積福
作者: sabera    時間: 2012-3-6 00:38
一軟甲,基本上命不過一個月 ...
作者: Dorishaha    時間: 2012-3-6 00:42
hongie 發表於 2012-3-6 00:16
救得就救,可以既話交俾專業人仕搞,呢個係我既原則

我隻龜開完刀,已係佢診所留醫個多月,張單未找數, ...

錢都可以慳返嚟⋯我係怕佢辛苦咋!
作者: Koa    時間: 2012-3-6 01:15
其實我有類似經歷,我之前有隻盾B比佢杜完蟲後拒食,我當時係超新手唔知點搞又未識上呢個龜網就唯有帶返去留院。最後2-3星期後RIP了。我最難過既係一捻起佢生命最後既日子就係在醫院日日比人forcefeed。。。本來我都唔想再提,但係一見到樓主隻盾我就好難過,希望你既格仔餅可以平安回家,甘就辛苦都值得。。。
作者: hongie    時間: 2012-3-6 12:33

我都係去好艱難搵 terry
作者: 北鄉一刀    時間: 2012-3-6 12:40
你果隻仲未好
我果隻依家開始食m糧
希望你隻龜快d好返
作者: ali    時間: 2012-3-6 15:39
回復 Dorishaha 的帖子

我都有類似情況,當時我諗,比我買得隻龜番黎,算係一種緣份,生命已交在我手,點都要珍惜
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-6 15:46

我以前隻盾仔都有軟甲, 我跟住狂餵M糧及其他高蛋白糧 (所有糧中都有鈣同埋D3,唔使煩), 每日照12粒鐘Zoomed 10.0 UVB, 好返.
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-6 16:50
6sn7 發表於 2012-3-6 16:39
我果隻都係唔食M糧,波兰糧食小小

波兰糧食小小OK, 唔可以食太多, 因為內有小小動物蛋白提煉物(專登加大蛋白質去到30%極限點), 食太多對肝腎唔好.

M糧最好!!!  M糧營養齊全, 要逼佢食M糧.

作者: Koa    時間: 2012-3-6 16:51
Tony_Chu 發表於 2012-3-6 15:46
我以前隻盾仔都有軟甲, 我跟住狂餵M糧及其他高蛋白糧 (所有糧中都有鈣同埋D3,唔使煩), 每日照12粒鐘Zoomed  ...

師兄你真係養得好令!請問你有無控制佢食幾多?我隻肥盾細時軟甲,喂M糧好番但係好大食跟住起釘
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-6 16:57
Koa 發表於 2012-3-6 16:51
師兄你真係養得好令!請問你有無控制佢食幾多?我隻肥盾細時軟甲,喂M糧好番但係好大食跟住起釘 ...

我10CM前既龜BB 係唔限食量既, 食到佢自己唔食, 一半M糧(15%蛋白), 一半波兰糧(30%蛋白), 冇菜(食菜都多餘,M糧含有alfalfa草), 冇起釘, 高背.  仲有個秘訣係高濕, 70-80%濕度可防止起釘.

但係11.2CM之後見佢太肥, 我就開始cut 半 M糧, 同埋放好少波兰糧......

10CM之後你要睇住手臂既肥瘦為準....
作者: Koa    時間: 2012-3-6 17:05
回復 Tony_Chu 的帖子

甘我估我係吾夠高濕!冬天最乾時得40-50%。佢手腳都好粗,肥野一隻。。。我都試下你既方法先,thanks!!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-6 17:07
Koa 發表於 2012-3-6 17:05

甘我估我係吾夠高濕!冬天最乾時得40-50%。佢手腳都好粗,肥野一隻。。。我都試下 ...

外國論壇一致認為係太乾會起釘!!  盾仔太乾仲會生石!!!

你既case,快D cut食量....
作者: Koa    時間: 2012-3-6 17:10
Tony_Chu 發表於 2012-3-6 17:07
外國論壇一致認為係太乾會起釘!!  盾仔太乾仲會生石!!!

你既case,快D cut食量.... ...

知道了!!甘隔日喂好嗎?定係隔兩日先喂?!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-6 17:10
Koa 發表於 2012-3-6 17:05

<--------------我隻死肥達都要減肥
作者: Koa    時間: 2012-3-6 17:16

你答左我想問既問題!!哈哈!好,謝謝你吖!!

你隻達達既手都好肥美
作者: 龜媽    時間: 2012-3-6 17:17
格仔餅 Get well soon!!!
作者: windleaves    時間: 2012-3-6 18:16

Tony_Chu  養到咁肥, 食得ga la. hehe

煲湯記得加土茯苓,同埋留我一碗,多謝~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2