香港龜友論壇

標題: 古玩(21樓開始) [打印本頁]

作者: oooooo    時間: 2012-4-18 23:40
標題: 古玩(21樓開始)

雖然我呢個post被移來移去,不過依然可以繼續吹下水,
我都唔介意,無計人家分身多投訴多,移咪移law~~
不過希望果條無乜家教嘅茂利唔好出聲就好啦!果條無乜家教嘅茂利噏親都噏9段架!!
果個9噏都係唔好提啦!!

古玩呢個post唔啱覆,各位可能可以到下面回應下
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=37425&extra=&page=1

致leoyuchiu
曾經有個傻佬咁講過:
我希望你為保育、環保著想,唔好再去捉野生動物,就算你覺得你捉果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處。
...咁傻佬你要做個好榜樣喇
1-為保育著想,你以唔好睇醫生,睇醫生要食藥,產藥研藥要用動物做試煉,就算果種動物有害,但係係自然界一定有佢用處!!
2-為環保著想,你以唔好用電,產電會影響環保破壞生態,你用電係鼓吹產電,所以唔好俾我見到你上網

作者: fai890    時間: 2012-4-18 23:43
佩服師兄咁有耐性
作者: ron410    時間: 2012-4-18 23:51
算啦咁樣好傷神呀
作者: samwong4949    時間: 2012-4-18 23:55
Ching息怒!何必傷肝呢!
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-18 23:55

師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收  
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-4-19 00:10
佩服你的毅力!
作者: Tony_Chu    時間: 2012-4-19 00:15

我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩.  頂, 當我3歲細路哥??!!!  

中國天翻地覆左幾百年, 特別係解放後, 幾乎每吋土地都被翻轉過, 除非幾百米深, 又或者深山野嶺, 你周街掘倒或執倒宋朝古玩?  咪玩啦

作者: oooooo    時間: 2012-4-19 00:18
EV-DAY 發表於 2012-4-18 23:55
師兄算了 說 回古玩吧 因我愛 故難收

其實都唔係咩故事,事原係訂左苗,我同友人去收龜,咁Q經過田見到有5-6隻好大隻成20斤隻1隻嘅龜,
走左入田同唔知喺田食緊咩,當時有個農民捉緊走佢地,雙拳難敵5-6隻好大隻嘅龜嘛,我在野外又未見過咁大嘅龜,
咁我梗係停車去搞下佢啦!好彩死左唔係好多菜,捉到幾隻流氓大龜之後果個農民話呢種龜好好食架,咁我咪帶走啦,
件事未完架,原來果度經常有人去買野,因為經常有農民民工掘到D舊野,佢以為我地來收舊野,咁就俾咗幾件野我睇,
我見舊野好以花樽咪洗乾淨D再睇,原來係酒壺重係官窟燒添,咁我咪估係宋野law,
D玉同金屬果D我唔敢買,果D出街係有價無市,不過我朋友全要了~~

作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 00:19
Tony_Chu 發表於 2012-4-19 00:08
我收過4次大陸打黎既電話騙案, 話咩佢係大陸地盤工人掘倒古玩, 跟住叫我上深圳同佢一起攞黎香港賣左D古玩.  ...

係呀 然後一去到話你見到佢地啲寶 一定要買左先俾走 ,  到你一買 戲肉來了,機位制服大漢突出來說:你偷運國寶,可知是死罪......打電話回港提款 免你死罪 国寶冲工
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 00:30
回復 oooooo 的帖子

譁!    5、6 隻  十機廿斤既龜   連群結黨沖擊農田 場面震撼.  ,聽農民話食龜,救埋 流氓大龜一命 師兄真係好人 .  
作者: saturday    時間: 2012-4-19 00:32

師兄算吧啦!
呢度好多人都繼承左"巴姐"精神

作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 00:34
師兄 好多子弟兵帶呢啲野來香港賣
作者: 爬爬爬    時間: 2012-4-19 00:45

我唔知講唔講野好  唔啱睇del/skip左佢  唔該
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
其實俾人del左post都應該了結啦....仲嚟@@

不過有人讚我有熱誠(厚面皮地對號入坐中)  
証明串 人地仲可以留一線 人身攻擊 就過晒人底線
我承認依個社會開始顛倒是非 道德敗壞  
我唔係想推卸責任 不過正如一舊海綿一塊鏡一張白紙 社會係點就係咩  
幾時先學識批判同得到認同?  30歲吖
如果你可以改變任何野  包括我所睇到嘅人情冷暖  同社會嘅殘酷  我會好感激同讚賞你
我今次學到咩?堅持己見 排除異己 固步自封 斷章取義 郁d問候人阿媽同爆粗  
真係學到好多野啊  哈哈 不過永不言敗依樣都係好嘅

btw 個比喻用得唔好 強姦同世界未日比先啱
如果A引致B引致C引致D 嚴重性隨茲列上升
A<B<C<D
時序----------------l-----------------
                      (now)

你會處理咩先?

唔鼓勵回復  唔鼓勵離題
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我地講番古玩啦 多謝

作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 00:51
上代同 :掌:家 略有關係  家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背  怕死,偷偷趁全家工作時 佢燒既燒 打爛既打 只剩三兩件 小的 好藏的留下 . 時至今日 幾年前俾不肖子孫強奪賣左
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 00:56
EV-DAY 發表於 2012-4-19 00:51
上代同 :掌:家 略有關係  家中曾代保管 唐8虎字畫 大量咨器..... 因為民革 家中某白痴長背  怕死,偷偷趁全 ...

咁又唔係嘅,人怕死正常啫,果D野就因為少至值錢!!如果重有大量就唔係稀有,龜都分幾級啦~
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 01:03
呢到係投訢區  俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹  怎麽我房分的全是假古董  你老丹  見字快快到爺爺墓前  消孽
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 01:16
EV-DAY 發表於 2012-4-19 01:03
呢到係投訢區  俄而家投訢    不肖子不肖孫 吊你老丹  怎麽我房分的全是假古董  你老丹  見字快快到爺爺墓 ...

分身家時  分得 正宗鴨寮街 古董 , 係你嬲5嬲  (當年鴨記仿的只須機十件  更有一根爛木頭)
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 02:11
師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面  o甘 大 一隻  ,是否農田裏的蛙
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 02:12
有年份仿品都好好價架
風險細D,國寶殺頭級曾幾何時會係仿
我見過個無名無姓嘅白色玉政府鍳定叫100萬
啱啱12月嘅事,上咗電視架
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 02:15
EV-DAY 發表於 2012-4-19 02:11
師兄我在 內地街市見到 啲食用蛙 有人面  o甘 大 一隻  ,是否農田裏的蛙

石蛙,人工食用蛙,最少3年至可食用,2百人仔3隻,淅江的
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 02:22

(吹水的 希望大家高興)
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 02:34

師兄見多色港  有否聽過一個傳說 :有個地牢 有上萬呎 內裏全是瑰寶 此牢主 不分人貴賤 好交友 收購出手闊綽  不少瑰寶再經什麽 蘚富脾拍賣 或海外私人收藏家 賺大錢  (吹水的故事 希望大家高興)
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 02:48
貧苦親人工作關係見過 吹到好大  吹到有成條街 o甘  大
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 03:00
你件古玩 有冇去做個錦盒 聽講︿會好價啲
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 03:08
看來你  收咗5少 放多2張相 來吊下胃口
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 03:09
開個新P○S丁   放多2張相 來吊下胃口
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 03:20
多謝師兄  但請師兄注意 安全  5好專登攞出來  費時落地開花  只影本來就放好啲 ,小妹子可無陪的阿 (只有當年的鴨記)
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 03:33
大6好多黑市賣買,價錢有時係政府訂嘅價幾倍,
不過我只收D細瓷器,1般價唔勁貴,所以向政府登記都無謂,
玉同金屬果D我唔點,因仿品太多太易仿,古仿都好但可惜宜家仿極多,
只要香港同大6唔打通我都唔帶返來
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 03:40
好多古董放路邊好多無人知
最易有的就是陪葬的
幾十至幾百年的有好多只要係未被盜
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 03:54
我果啲鍳個屁咩  老人家剩下既真品同一切 全部比 機個背份高既不肖子孫 私下分曬,老人家說好係俄房的全變了^硬^品  100都5值 ,老人家過身後家族分裂 ,鬱鬱至今 正想復仇
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 04:03
早十年前 有機個黑工 工友 話佢地廣東5知邊度鄉下大旱    從湖.水塘 起左好多古錢幣,發了一筆小財, 所以話未發現既 古董係有 只係不可強求
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 04:09
背份高可能都流呢  多謝師兄安慰,,,,  代 掌家保管 的假極有限,,,,,,  賣左既 仆街 依家住係半山
作者: EV-DAY    時間: 2012-4-19 04:25
咪就係  六合彩頭都無可能 ,  賣左=你無可能返 無仇報 (自以為)
作者: oooooo    時間: 2012-4-19 04:38
回復 EV-DAY 的帖子

sorry~~我眼訓,遲D傾!!
作者: EV-DAY    時間: 2012-8-5 02:17
師兄最近在季港嗎?
俄在港九新界都看到了不少  扁檐佬  賣 垐畫
有無睇到?
作者: oooooo    時間: 2012-8-5 02:28
EV-DAY 發表於 2012-8-5 02:17
師兄最近在季港嗎?
有無睇到? ...

無留意香港...
我在大6睇中左幾個汝窯,鈞窯,龍泉窯

作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:24
師兄最近在季港嗎?
有無睇到? ...

最近入架~~~~

作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:33
師兄最近在季港嗎?
有無睇到? ...

呢隻好野呀
向大6政府登記左
宜家放咗响大6
汝窑高足雙耳玉壺春瓶
上海鼎藏驗証過
現時值300萬人民幣

作者: fai890    時間: 2012-8-6 00:39
師兄,全部都是新野
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:40
fai890 發表於 2012-8-6 00:39
師兄,全部都是新野

係呀                 
作者: fai890    時間: 2012-8-6 00:43
你如果喜歡玩舊野我明天上二、三件比你睇下你合不合,你喜歡換龜都得架
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:46
fai890 發表於 2012-8-6 00:43
你如果喜歡玩舊野我明天上二、三件比你睇下你合不合,你喜歡換龜都得架 ...

要睇下你果D舊野掂唔掂至得喇~~
你唔會搵D流野扮堅料啩!!
作者: fai890    時間: 2012-8-6 00:48
包真到代,只怕你吾識貨清末民初老青花
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:50
fai890 發表於 2012-8-6 00:48
包真到代,只怕你吾識貨清末民初老青花

唔會係仿卦,不如見下面吧
作者: fai890    時間: 2012-8-6 00:55
這個到民初

作者: oooooo    時間: 2012-8-6 00:57
fai890 發表於 2012-8-6 00:55
這個到民初

咪玩啦            
作者: fai890    時間: 2012-8-6 00:58
玩乜???
作者: fai890    時間: 2012-8-6 01:01
原來你吾識睇..............
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:07
fai890 發表於 2012-8-6 00:58
玩乜???

bbs.188888.com
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:09
玉壺春瓶用oooooo登記
擁有人當然唔係同oooooo
D資料查到架..........
作者: fai890    時間: 2012-8-6 01:10
oooooo 發表於 2012-8-6 01:07
bbs.188888.com

個網子我架!!!!!!你吾信我即影比你睇
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:14
fai890 發表於 2012-8-6 01:10
個網子我架!!!!!!你吾信我即影比你睇

咁堅~~得閒要交流下
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:16
好仿feel
作者: fai890    時間: 2012-8-6 01:25
師兄你睇淸楚件野係吾係我如果這件不是舊野我一賠100

2012-08-06 01.04.03.jpg (65.22 KB, 下載次數: 44)

2012-08-06 01.04.03.jpg

2012-08-06 01.04.23.jpg (69.7 KB, 下載次數: 40)

2012-08-06 01.04.23.jpg

作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:28
fai890 發表於 2012-8-6 01:25

講真架,得閒1齊返大6揀吖~~
星期2我返去睇個龍泉窯壺
作者: fai890    時間: 2012-8-6 01:34
其實上大6先多假野,以前啲好野流出了國外啦!大6仔都要落香港入貨'你一定係新手上路
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:35
fai890 發表於 2012-8-6 01:34
其實上大6先多假野,以前啲好野流出了國外啦!大6仔都要落香港入貨'你一定係新手上路 ...

pm傾                    
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 01:37
fai890 發表於 2012-8-6 01:34
其實上大6先多假野,以前啲好野流出了國外啦!大6仔都要落香港入貨'你一定係新手上路 ...

有香港人去我親戚度揀貨
作者: Ivan9999    時間: 2012-8-6 02:50
oooooo 發表於 2012-8-6 00:24
最近入架~~~~

以小弟愚見,全是仿品。。。。
作者: Ivan9999    時間: 2012-8-6 02:52
oooooo 發表於 2012-8-6 00:33
呢隻好野呀
向大6政府登記左
宜家放咗响大6

呢隻似高古野,做工也吾差,有包漿,氧化跡象,好野
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 02:54
Ivan9999 發表於 2012-8-6 02:52
呢隻似高古野,做工也吾差,有包漿,氧化跡象,好野

咪玩啦,大6出左証啦
作者: Ivan9999    時間: 2012-8-6 02:54
fai890 發表於 2012-8-6 01:25

以小弟愚見,此品畫工粗劣,底款模糊不清屬近代仿品
作者: Ivan9999    時間: 2012-8-6 02:57

冇話假野
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 03:07
Ivan9999 發表於 2012-8-6 02:54

邊件??              
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 03:08
Ivan9999 發表於 2012-8-6 02:57

冇話假野

你隻安公賣未?
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 03:13
Ivan9999 發表於 2012-8-6 02:57

冇話假野

今日有b出世              

作者: oooooo    時間: 2012-8-6 03:20
3件

作者: fai890    時間: 2012-8-6 11:18
一眼假!!!!!““
作者: 龜痴    時間: 2012-8-6 11:44
oooooo 發表於 2012-8-6 03:20
3件

師兄對古玩咁有研究, 我想請教師兄兩條問題...

1. 裕華國貨有好多明清年代的古碗古碟, 係咪真架???
2. 如果用呢 D 古碗來盛載食物, 會否有鉛或其他重金屬, 會否有毒???
3. 可否放入微波爐???

(堅問, 唔係攪事)
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 12:34
fai890 發表於 2012-8-6 11:18
一眼假!!!!!““

1眼就睇到咁堅?點睇?
呢件你點睇?

作者: Sea.Monkeys    時間: 2012-8-6 12:35
我諗你地問火水兄會好啲
佢老江湖中國通範範識
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 12:44
Sea.Monkeys 發表於 2012-8-6 12:35
我諗你地問火水兄會好啲
佢老江湖中國通範範識

thank you               
作者: oooooo    時間: 2012-8-6 12:47
fai890 發表於 2012-8-6 11:18
一眼假!!!!!““

大張D清楚D

作者: fai890    時間: 2012-8-6 17:06
發色不對!死實!表面無氣孔!這些行内術語你明嗎?
作者: fai890    時間: 2012-8-6 17:14
Ivan9999 發表於 2012-8-6 02:54

師兄家中可有一件真品?如有上圖大家交流下
作者: 龜痴    時間: 2012-8-6 17:25
fai890 發表於 2012-8-6 17:06

師兄對古玩咁有研究, 我想請教師兄兩條問題...

1. 裕華國貨有好多明清年代的古碗古碟, 係咪真架???
2. 如果用呢 D 古碗來盛載食物, 會否有鉛或其他重金屬, 會否有毒???
3. 可否放入微波爐???

(堅問, 唔係攪事)
作者: fai890    時間: 2012-8-6 17:49
答案1早十多年前裕華多數買真品,因以前啲貨多數從國內文物店出口到港,所以好少有假'旦現裕華內面已經分拆左被啲小商店賣野,最好睇貨買貨!答案2不會,以前的顏料多數用天然野做,答案3不可以
作者: 龜痴    時間: 2012-8-6 19:19
fai890 發表於 2012-8-6 17:49
答案1早十多年前裕華多數買真品,因以前啲貨多數從國內文物店出口到港,所以好少有假'旦現裕華內面已經分拆左 ...

咁點分真假?
我想買幾隻碗去食飯
作者: fai890    時間: 2012-8-6 19:34
龜痴 發表於 2012-8-6 19:19
咁點分真假?
我想買幾隻碗去食飯

三言兩語點可能教到你分真假你要咩價錢?年代?青花?粉彩?人物?山水?如果你想買我可以為你幫幫眼
作者: 龜痴    時間: 2012-8-6 22:26
fai890 發表於 2012-8-6 19:34
三言兩語點可能教到你分真假你要咩價錢?年代?青花?粉彩?人物?山水?如果你想買我可以為你幫幫眼{:1 ...

先多謝師兄幫忙...

其實我對古碗無乜研究,
只想買一隻明清時期的古碗用來食飯, 比較特別一些...
大約 $3000 樓下, 最好有一套, 有碗, 茶杯, 匙羹, 茶碗...
款式方面最緊要合眼緣, 但我自己都唔知有咩選擇...
作者: khip    時間: 2012-8-6 22:44
龜痴 發表於 2012-8-6 22:26
先多謝師兄幫忙...

其實我對古碗無乜研究,

....咁捨得洗錢
作者: fai890    時間: 2012-8-7 00:30
龜痴 發表於 2012-8-6 22:26
先多謝師兄幫忙...

其實我對古碗無乜研究,

3000最多只可買一隻青末民初的碗!一套難了
作者: oooooo    時間: 2012-8-7 04:29
fai890 發表於 2012-8-6 17:06

sorry~~全部已經攞咗證明書亦向中國政府申報,其中兩件的相是拍賣公司影!!
作者: EV-DAY    時間: 2012-8-21 06:14
用红作色 5多对路
作者: oooooo    時間: 2012-8-22 02:39
EV-DAY 發表於 2012-8-21 06:14
用红作色 5多对路

請師兄指點迷津!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2