香港龜友論壇

標題: 龜bb無啦啦申唔直條頸... [打印本頁]

作者: kay5201437    時間: 2012-4-29 23:02
標題: 龜bb無啦啦申唔直條頸...

Help!Help!Help!

作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 23:06
有冇相 ?
作者: kay5201437    時間: 2012-4-29 23:08
煩請大家幫幫我,而家佢申唔直到條頸出黎,食唔到野,食左都咬唔實!
作者: kay5201437    時間: 2012-4-29 23:23
回復 ManManLi 的帖子

sent...plz help...
作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 23:36
kay5201437 發表於 2012-4-29 23:23

sent...plz help...

佢幾時開始係咁嫁 ?
之前有冇發生過d咩事 ?
作者: kay5201437    時間: 2012-4-29 23:52
之前無事㗎,係最近呢2日先係咁,都唔知咩事...
作者: kay5201437    時間: 2012-4-29 23:54

我怕佢再食唔到野會死...已經第三日...佢想食㗎,但申唔到條頸出黎食...
作者: ManManLi    時間: 2012-4-30 00:30
kay5201437 發表於 2012-4-29 23:54

我怕佢再食唔到野會死...已經第三日...佢想食㗎,但申唔到條頸出黎食... ...

三日, 唔會死住~
不過最好如果你有寶礦力/reptoboost , 你可以開住比隻龜仔先
寶礦力 要稀釋左先, 可以補充體力.

作者: ManManLi    時間: 2012-4-30 00:31
至於龜仔咩事, 我都唔係好知, 睇下有冇其他c兄答到你~
再唔係你聽日可以拎去比中蜂兄睇睇~
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:05

寶礦力?人飲果啲呀?仲有咩係中鋒兄?
唔好意思,我超新手,咩都唔識
作者: 迷你~    時間: 2012-4-30 01:08
回復 kay5201437 的帖子

你點養佢?有冇比水佢?佢係咩龜你知唔知?
作者: 龜大仙    時間: 2012-4-30 01:11

中鋒兄是荃灣友緣龜屋,寶礦力是人飲那種不要太凍呀
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:15
回復 迷你~ 的帖子

佢係珍珠龜,我乾養,只係每日餵佢時先落水...一日餵一次,日日餵完洗乾淨個缸...
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:17
回復 龜大仙 的帖子

荃灣?我都係荃灣買㗎,天佑小學附近,果間野專賣烏龜,係咪呀?
作者: 迷你~    時間: 2012-4-30 01:19

你知佢係珍珠龜,即係草龜、佢係水龜黎,你唔應該喺箱龜版問,你覺得佢有問題?點解要乾養?

有冇爬文?新手都要爬文,加油!
作者: 龜大仙    時間: 2012-4-30 01:20

答中了但沒獎品
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:25
回復 迷你~ 的帖子

我咩都知就唔洗問啦...我之前放水養,啲肉腐爛。人地教我乾養無咁多病
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:26
回復 龜大仙 的帖子

謝謝!你的答案已是很好的獎品
作者: 迷你~    時間: 2012-4-30 01:29

買左幾耐?有冇食野?飼養環境為何?乜都冇,叫人點幫你?
作者: 龜大仙    時間: 2012-4-30 01:30

但乾養也要放一豉油碟水給牠飲呀
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:36
回復 迷你~ 的帖子

買左3個星期,日日都好活潑,好胃口,每次飽4粒龜糧,日日都有曬太陽,一個缸,一條橋,2隻龜,7粒石春!

而家唔多郁,眼睛只得一隻開...
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:37
回復 龜大仙 的帖子

我怕佢地成日浸住...所以無放...
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:38

珍珠龜對水質要求好高 我平時都建議人 晚上乾養1晚 早上就放番入缸喂食
晚上干養就要用濕水紙巾放底 把龜放入去 到早上就入番缸 水到背即可 不能太深 因為重係苗黎 咁樣就唔會有皮膚病

作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:43
回復 大烽 的帖子

但我見賣烏龜啲鋪頭都係一缸幾十隻,無水,咩都無放?
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:43
kay5201437 發表於 2012-4-30 01:25
回復 迷你~ 的帖子

我咩都知就唔洗問啦...我之前放水養,啲肉腐爛。人地教我乾養無咁多病 ...

你之前長時間放係水 當然有皮膚病啦 但冇人叫你長期干養
珍珠龜係水龜黎 當然係1半時間係水入面架啦 唔想佢有皮膚病當然要干身 咁D菌米死哂囉

作者: 龜大仙    時間: 2012-4-30 01:44

放在旁邊牠口喝就會爬去飲水我也是這樣養珍珠
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:44
kay5201437 發表於 2012-4-30 01:43
回復 大烽 的帖子

但我見賣烏龜啲鋪頭都係一缸幾十隻,無水,咩都無放?

係咩龜鋪先 街邊果D!? 多數都係病龜黎 你唔比人地早上干養 晚上放番入水!?
作者: 龜大仙    時間: 2012-4-30 01:45
回復 大烽 的帖子

師兄說得對
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:48
回復 大烽 的帖子

即放!放左!
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:51

龜龜是否有眼腫!?
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:54
回復 大烽 的帖子

一隻眼腫,開唔到眼,另一隻眼無事,幾個鐘前仲開到眼...
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:55

如果你明天得閒就人連帶龜去荃灣友緣龜屋搵中蜂兄幫你睇睇吧
你可以指教佢 點養好你隻珍珠 請教完人記得同人講聲唔該 因為中蜂兄好NICE
雖然我未見過 但見過老闆娘 超NICE 平而近人
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 01:58
回復 大烽 的帖子

我2隻龜b都係喺佢度買,唔該哂!
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 01:59

有什麼不明既問題都可以放上黎同大家聊下
因為大家都係新手 都要互相幫助下 唔好令到D龜龜生病

作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 02:01
回復 大烽 的帖子

知道了!我都唔想佢死!嗚嗚!
我下次識得去番水龜板問。
作者: 大烽    時間: 2012-4-30 02:03

但你買果時冇問點養咩!?
買寵物果時 停一停 諗一諗先決定買唔買好 因為你買左佢
就有責任養好佢地 又可以令你有份責任感係度 樂而不為呢
我之前諗住養龜果時都考慮左1個月 先決定買唔買既 買之前一路有做功課 到依家都有做-3-"
但都係遍向對旦龜方面
作者: kay5201437    時間: 2012-4-30 02:08
回復 大烽 的帖子

我雖然係新手,但我肯定我好有責任,狗,魚,蝦,我都有養!
之前我都有睇過好多烏龜資料!但...算...講咩都無用
Anyway,ths
作者: kakara    時間: 2012-7-7 11:09
原來咁講究既?
pet relocation
我以前養既龜BB好似都系咁.. 但後尾...........
姒鐘呎埰

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2